Surdegsbröd – javisst! Fira surdegsdagen med att starta din första deg, så här gör du

Surdeg – en av de hetaste trenderna de senaste åren. Den har till och med fått sin egen dag. Bättre Nyheter hjälper dig att hoppa på surdegs-tåget, så här startar du en deg.

Du behöver

Dag 1

En glasburk med lock som rymmer cirka 5 dl + en gaffel + vatten + rågmjöl + vetemjöl
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl rågmjöl
vatten

Dag 2

1 dl vatten
0,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl

Dag 3

1 dl vatten
0,5 dl rågmjöl
0,5 dl vetemjöl

Gör så här

Dag 1

 • Häll cirka 1 dl ljummet vatten i en noga rengjord burk. I stället för att använda diskmedel kan du ställa in burken i en varm ugn i några minuter.
 • Tillsätt 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl rågmjöl. Rör om med en gaffel tills du får en ganska trögflytande slät smet. Vatten och mjölmängden behöver inte vara exakt, det viktiga är att du i slutändan får en konsistens som liknar en tjock pannkakssmet.
 • Förvara surdegsstarten i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten. Ställ gärna en uppochnervänd plastbunke ovanpå burken.

Dag 2

 • Förhoppningsvis finns det nu några luftbubblor i surdegen och du kan ana en mild och aromatisk doft. Bli inte orolig om surdegen ännu inte har kommit igång, processen kan ta en till två dagar beroende på rumstemperatur och vilken typ av mjöl som du har använt.
 • Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl och rör om. Förvara i rumstemperatur med locket på glänt och gärna med en uppochnervänd bunke ovanpå.

Dag 3

 • Mata surdegen med 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl.
  Rör om och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.

Dag 4

 • Nu är surdegen förhoppningsvis redo att bakas med. För varje dag som du matar din surdeg tar det kortare tid för den att börja bubbla. En frisk och mogen surdeg brukar börja bubbla 2–3 timmar efter matningen.
 • Testa att skaka eller vicka försiktigt på burken så kommer du att märka att den nästan rör sig av sig själv. Det finns liv där inne och du kan nu börja baka surdegsbröd med den.
 • Obs! Glöm inte att mata din surdegsstart dagen innan du ska baka med den. Mata den däremot inte direkt efter att du har bakat med den om du inte planerar att baka med den även nästa dag.

Receptet är hämtat ur boken Den franske bagaren.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!