10 lifehacks för en hälsosam vardag 

Ett lifehack kan vara något du gör för att vardagen och livet ska bli lite enklare, bättre och egentligen – mer effektiv. Vilka av dessa tio lifehacks för en hälsosammare och skönare vardag vill du ta med dig för att ge hälsan en boost? 

Vill du få mer stöd och vägledning för att förbättra din hälsa? På Yogobe.com hittar du klasser, övningar, föreläsningar, program med mera! Som ny medlem kan du testa gratis i 14 dagar. Enkelt och utan bindningstid. 

Tio lifehacks för din hälsa 

  • Få frisk luft: Enligt en rapport i Journal of Environmental Psychology är det direkt ”förknippat med större vitalitet” att spendera tid utomhus, även korta stunder. Med andra ord kommer lite frisk luft att ge dig energi och fylla dina dagar med mer kraft. 
  • Meditera: Meditation ger en hel rad hälsofördelar, det har exempelvis visat sig kunna bidra till sänkt blodtryck och lindrad ångest. Dessutom behöver du bara meditera en kort stund per dag för att må bättre! Forskning visar att 15 minuters meditation kan ge samma hälsoeffekter som en semesterdag
  • Sov gott: De positiva effekterna av regelbunden sömn kan faktiskt inte överskattas. En god natts sömn kan bidra till att hålla din hjärna vass, ditt humör stabilt och din energi på en bra nivå. Dessutom kan vila minska dina insulinnivåer, vilket bidrar till minskad stress. 
  • Ta korta pauser: Korta pauser flera gånger om dagen är viktigt för oss alla, speciellt om du har ett stillasittande och/eller ensidigt arbete. Du kan exempelvis går runt lite, gå upp och ner för en trappa, ta djupa andetag, sitta och inte göra något och låta tankarna bara vara, göra en fokus- eller mindfulnessövning alternativt göra några knäböj, andra styrkeövningar eller rörlighetsövningar. Inplanerade guidade pausrörelser är toppen för att få till bra pauser. 

  • Stå vid skrivbordet: Att sitta vid skrivbordet i åtta timmar (eller mer) per dag sätter tryck på ryggraden, vilket kan leda till långsiktiga problem, såsom kronisk ryggsmärta, och i extrema fall diskbråck. Antingen kan du använda ett ställbart skrivbord, eller ställa en låda och böcker på skrivbordet för att få datorn på en högre höjd. Satsa på att stå minst hälften av din arbetsdag! Eller en minut varje halvtimme, det sägs ge positiva hälsoeffekter som minskad risk för att utveckla hjärtsjukdomar och diabetes. 
  • Stretch & yoga: Det är tyvärr vanligt att få ont i nacken eller ryggen. Men testa att spendera endast en stund i olika yogapositioner, eller med att stretcha, det kan göra underverk både för att förhindra smärta och för att lindra värken när den dyker upp.

  • Ta trapporna: Något av det enklaste du kan göra – skippa hissen eller rulltrappan. För det första, att gå i trappor stimulerar din cirkulation och är bra för ditt hjärta. Enligt forskare vid University of Georgia ger trappan dig samma kortsiktig energiboost som en dos på 50 mg koffein (eller en halv kopp kaffe). Och dessutom är det en bra rumpträning – särskilt om du tar två trappsteg i taget. 
  • Ta en kort digital detox: En digital detox (exempelvis 24 timmar utan skärmar och internet) kan vara ett magiskt botemedel för att må bättre. Det kan ge bättre hållning, minska stress, bidra till bättre sömn, öka din självkänsla och göra dig mer empatisk, fokuserad och kreativ. Så nästa helgdag eller lediga dag, detoxa digitalt! 
  • Gå upp tidigt: Dåliga nyheter för nattugglor – forskning tyder på att du är mer benägen att drabbas av andningssjukdom eller mag-tarmsjukdom, diabetes, depression eller ångest än dina morgonpigga vänner. Ge det en vecka och testa att gå upp tidigt om morgnarna. Men – vi tror också på att olika sätt passar olika människor, så gör det som känns bäst för dig. 
  • Placera hälsosamma snacks mitt i kylskåpet: Att frossa i chips och godis är ju inte helt toppen i längden. Hälsosamma mellanmål såsom äpplen, morötter, skivad paprika (gärna tillsammans med exempelvis ett nötsmör eller hummus), overnight oats, lite nötter m.m. är toppen . Placera de hälsosammare alternativen på mittenhyllan i kylskåpet, så är det mer troligt att du märker dem – och väljer att äta dem.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!