Så blev Birgitta bäst i Sverige — ”Reinfeldt är en riktig korv-nörd” 

Stensåkra Charkuteri rankas idag som en av Sveriges främsta korvproducenter. Familjeföretaget som drivs av Birgitta Starck och hennes man Anders har mäktat med ett smärre mirakel under sitt dryga decennium i branschen. Här kommer historien om hur ett par nybörjare från Vetlanda tog sig hela vägen till den absoluta eliten.

Birgitta Starck växte upp i Vetlanda, en liten stad på den småländska landsbygden med mycket industri. Det var också i industribranschen som Birgitta startade sitt arbetsliv. Tills en vacker dag då hennes liv plötsligt tog en total helomvändning.
— En måndag i februari kom min man hem och sade att hans kompis Nisse tyckte att vi skulle köpa en korvfabrik. Antingen måste man vara väldigt modig eller dum för att kliva på ett sådant projekt men jag var sugen på att testa något nytt så jag tyckte det var värt risken, säger Birgitta.

Besök Stensåkra Charkuteri

Redan samma år satte de nyblivna fabriksägarna sig på ”korvkartan” för första gången. Detta genom en unik korv tillägnad en lokal sport. När Stensåkra Charkuteri var med på Chark-SM för första gången lanserade de nämligen Speedwaykorven.
— Vi gjorde en 140 grams korv som vi döpte till speedwaykorv exakt samma dag som Vetlandas speedway-lag vann SM-guld. Då tog min man Anders snabbt patent på korven och i samma veva tog jag kontakt med klubben och vi började sälja korven på deras hemmamatcher, säger Birgitta.

Speedway-klubben spred den sig sedan nationellt i rask takt och det slutade med att merparten av landets Elitserieklubbar serverade den på sina arenor.
— Speedwaykorven har blivit en riktig framgångskorv, även för klubbarna vi jobbat med. Under tio av de senaste tolv säsongerna har lag som serverat vår korv tagit SM-guld. Just nu samarbetar vi med fem eller sex olika klubbar. Vi jobbar också med Sveriges främste åkare Fredrik Lindgren som bär Stensåkra på dräkten. Det har blivit en riktigt kul resa med speedwaykorven.

Besök Stensåkra Charkuteri

Framgångssagan bara fortsatte för Birgitta och hennes familjeföretag Stensåkra Charkuteri. Smålänningarna fick sitt stora genombrott efter kronprinsessans bröllop.
— Vi tog fram en tunn kryddkorv med namnet ramslökskorv strax före kronprinsessan gifte sig. På bröllopet serverade dem römslökssoppa till förrätt och det blev en så stor succé att alla sedan ville testa vår korv med liknande smak.

I åtta och ett halvt år fokuserade Stensåkra Charkuteri på lokal verksamhet innan de inledde ett samarbete med ICA och började leverera korv till hela Sverige. En som fått nys om den småländska fabriken under årens lopp är den dåvarande statsministern och korvfantasten Fredrik Reinfeldt.
— Reinfeldt är en riktig korv-nörd. Han var här och besökte oss 2011 och sade att han verkligen gillade både vår korv och loggan vi har på paketen.

Besök Stensåkra Charkuteri

Intresset för korv växte enormt under början på det nya millenniumskiftet och 2013 arrangerades den första upplagan av korvfestivalen av den nybildade korvakademien. Då kom Stensåkra Charkuteri och Birgitta i synnerhet att uppmärksammas ordentligt.
— Det var 41 korvleverantörer på plats och jag utsågs till bäst av dem alla och fick titeln ”årets korvprofil” eller korvdrottningen som många brukade säga. I akademien som utsåg vinnaren satt bland annat Carl Bildt. Jag var tvungen att hugga tag i honom efter prisutdelningen och hälsa till Fredrik Reinfeldt. Då svarade han: ”Jaså är det hos er Fredrik har varit och ätit den där korven som han pratar så mycket om.”

 Besök Stensåkra Charkuteri

Sedan dess har utvecklingen fortsatt för ”korvens Rolls Royce” som Stensåkras fabrik kommit att kallas. På senare tid har det framgångsrika företaget börjat jobba mycket med recept. Tillsammans med den forne gitarristen i Eskobar Frederik Zäll arbetade de fram unika rätter som tunnbrödsrulle med korv. Alla Frederiks spektakulära recept fick sedan en stor plats när Stensåkra bestämde sig för att ge ut en bok om sin framgångsrika resa. Och i framtiden siktar företaget på att fortsätta utvecklas och testa nya vägar till framgång.
— Vi siktar hela tiden på att bli större och starkare. Under de elva år vi varit i branschen har vi ökat vår tillväxt varje år. 2016 utsågs vi till och med till årets företag både i Vetlanda kommun och i hela Jönköpings län. Vi har mycket som ligger i pipen. Det är en positiv framtid som väntar.

Besök Stensåkra Charkuteri

Här finns Stensåkra Charkuteri i sociala medier:
Facebook
Instagram


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!