Porträtt och skånska landskap – Eva Bertilzon vill färga hela världen med akvarell

Eva Bertilzons väg till konstutställningarna har varit något krokig. Via förskoleyrket och skånska målarskolan tog hon sig vidare till seger i två affischtävlingar och Nordiska akvarellsällskapets jurybedömda utställningar. Nu har hennes skånska akvarellandskap varit på besök i Frankrike, Danmark och på Island.

Konstnären Eva Bertilzon bor och verkar i skånska Höllviken, där hon även har sin ateljé. Ursprungligen kommer hon från Malmö där hon bodde med sin far, som var amatörmålare, och sin mor. Båda Evas föräldrar dog när Eva var ung, vilket gjorde att barndomen blev allt annat än enkel. Hon tvingades därför växa upp snabbt och prioritera tryggheten framför passionen.

– Jag hade alltid högsta betyg i teckning i skolan och min lärare tyckte att jag skulle gå på konstfack. ”Men herregud, hur ska jag ha råd med det”, tänkte jag. Valet föll istället på fortsatta studier inom ekonomi och så småningom en utbildning till förskollärare.

– Jag gifte mig och fick tre barn att ta hand om och det var egentligen först när de hade blivit större som jag kom iväg på en akvarellkurs för att få känna mig som Eva och inte bara mamma.

Eva Bertilzon.

Och det var då du fick blodad tand för måleriet?

– Ja, jag gick en sommarkurs hos Hasse Karlsson som än idag bor bara några hus bort från mitt sommarställe. Han tyckte att jag borde börja med kroki, men tyvärr var det svårt att hitta kurser i det. Så jag sökte istället in på Skånska målarskolan när jag var 49 år, där jag gick en tvåårig utbildning. Något som blev hela min värld och var fantastiskt roligt. Vi var sju elever i min grupp där den yngsta var 16 år och den äldsta var pensionär.

– Sedan fortsatte jag i 2-3 år som externelev där jag målade hemma och fick konstruktiv kritik på skolan. Jag har även gått flera kurser på Gerlesborgskolan, bland annat en kurs hos Arne Isaksson som är en stor förebild för mig.

”Tongass”.

När man tittar på dina tavlor så ser man – förutom porträtten – ofta stränder och vatten. Vilka är dina främsta inspirationskällor?

– Ja, det är som många förstår, naturen som inspirerar mig mycket. Ett exempel är när vi åkte bil häromdagen och fullmånen lyste fram mellan molnen. Det blev härliga konturer och en härlig känsla som jag vill få fram och förmedla i mina målningar. Jag fotograferar nästan alltid dessa naturupplevelser så att jag har något att utgå ifrån. Utifrån fotografiet kan jag sedan göra en skiss och kan på det sättet blanda känslan i fotot med känslan jag hade inombords när jag såg detta naturfenomen. Detta är vad jag vill förmedla med min konst.

Läs mer om Eva Bertilzon och se fler av hennes målningar på Svenska Konstnärer.

– Jag har tidigare målat i olja men nu blir det mest akvarell. Många säger att akvarell är den svåraste tekniken men jag har märkt att jag har lättare att uttrycka mig eftersom akvarellen är mer direkt och det händer något med målningen med detsamma.

”Månljus”.

Du har varit med på mängder av jurybedömda utställningar, men även haft en hel del andra spännande konstprojekt. Berätta.

– Ja, jag var med på en workshop som handlade om porträttmåleri. I samband med denna fick jag en uppgift och bestämde mig då för att måla av fem av Piratenpristagarna. De blev väldigt bra och därför beslutade jag mig för att måla porträtt av alla 24 pristagare till en påskutställning som jag skulle vara med på. Jag kontaktade även Piratensällskapet och frågade om de skulle vara intresserade av att ställa ut mina tavlor. Det slutade med att de köpte alla 24 tavlor med förbehållet att jag skulle måla fler porträtt så fort det blivit klart med nya pristagare.

”Viveca Lärn”.

– Jag har även varit med på Nordiska Akvarellsällskapets jurybedömda utställning vid tre tillfällen, som hållits i Sverige, Danmark och på Island. Framförallt utställningen på Island minns jag tillbaka på med varmt hjärta. Det var väldigt kul att få träffa de andra duktiga konstnärerna som var på plats och dessutom var det isländska landskapet helt fantastiskt.

– Ett annat trevligt minne är när jag vann Söderslätts affischtävlingar 2008 och 2009. Temat var byarna på Söderslätt och jag målade en stor akvarell som jag vann med.

Evas skapar sina målningar i den 40 kvadratmeter stora ateljén som hon har i Höllviken. I Ateljén har hon ett stort fönster vilket medför både fint ljusinsläpp och möjlighet att drömma sig bort i den skånska slättens horisont. Vid föranmälan tar Eva gärna emot besök i sin ateljé av den som vill kika på hennes tavlor eller av den som vill prata om konst i allmänhet.

– Folk blir glada av min konst och berättar att de brukar komma i bra stämning av den. Jag brukar alltid ha på lite klassisk musik i bakgrunden i min ateljé, både när jag målar och i samband med utställningar, vilket ger en mer avslappnad känsla. Jag anser att man upplever konst med mer än ett sinne och musiken skapar en extra dimension till mina målningar. Många har rest långväga för att titta på mina målningar och kommer gärna tillbaka för fler besök.

Eva Bertilzon i sin ateljé.

Eva Bertilzon är även med i nätverket ”Öppna Sinnen” för kultur- och konstintresserade människor på Söderslätt. Hon ställer som vanligt ut sin konst på Österlen i samband med Konstrundan nu i påsk, 30/3-2/4. Besöksadress Lejegatan 3 i Vitemölla.

Läs mer om Eva Bertilzon och se fler av hennes målningar på Svenska Konstnärer.

Läs mer om ”Öppna Sinnen” på deras hemsida.

”Motljus”.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!