Enskede Rackethalls ledning har tagit fasta på att föra vidare ett gott ledarskap. Personalen har i sin tur lyckats med arbetet att göra kunderna trogna anläggningen. Nu pågår ett arbete med flexibel prissättning för att ytterligare fylla hallen under alla öppna timmar.
– Kan man spela dagtid ska det vara lättare att få bra priser, säger VD Jan Sahlström.
Ni får beröm för att vara en trevlig anläggning. Vad har ni gjort rätt?
– Framförallt så har vår personal lyckats skapa väldigt god trivsel och stämning bland alla som kommer hit. Vi får ofta beröm för vår kunniga personal som i möjligaste mån löser kundernas önskemål och behov, och jag vill påstå att vi jobbar nära kunderna och deras önskemål.
– Vi har sorterade skor som vi kan hyra ut om någon har glömt och måste någon stränga om ett racket samma kväll så försöker vi lösa det. Har någon skadat sig tar vi hand om det också.
– Vi försöker helt enkelt hitta lösningar vad det än må vara. Det skapar en positiva känsla att vi anstränger oss lite extra och då blir det ett bra humör som sprider sig. Sedan är det viktigt att ständigt jobba med förändring i hallen; vi målar om varje år och det är rent och fräscht.
Varifrån kommer detta ”tänk” och sätt att arbeta?
– Det som ligger bakom detta är en medveten strategi från tidigare VD Lennart Eklundh som jag ärvt. Strategin är att satsa på personalvård eftersom det i slutändan blir den bästa kundvården. Trivsel bland personalen skapas genom vettiga arbetsförhållanden, en chef som lyssnar, medbestämmande och en vettig lön.
– Det är den marknadsföring vi lägger mest pengar på men det skapar också en god cirkel och gör att det går bra för hallen. Därefter har vi kunnat investera vidare.
Ni har ett läge som är hyfsat nära stan och ligger nära många trafikleder. Vilka nya grupper arbetar ni på att locka?
– Vi har flera ben. Ett av de ben vi står på är de konferensmöjligheter som vi erbjuder och minikickoffs då företagen kommer hit och konfererar och tränar. Vill en grupp köra en badmintonturnering eller en racketlonturnering så kan vi hjälpa till med lottning och poolspel. Företag uppskattar att bli omhändertagna när de kommer hit och tycker ofta att det skönt att slippa behöva organisera allt. Där har vi även ett samarbete med en världsmästare inom racketlon, Magnus Eliasson, som kan vara med som tränare.
– Många uppskattar att vi erbjuder ett totalkoncept och kommer hit och äter vår omtyckta lunch med en ”dagens rätt” som vi lagar från grunden. De kan även komma hit på morgonen och äta frukost och kombinera det med träning. Mångfalden är till för att vi ska attrahera många olika människor.
De flesta hallarna har problem att fylla tiderna under dagtid. Hur arbetar ni där?
– Hallen är långt ifrån full på dagtid och det finns mycket kapacitet kvar där som vi kan arbeta med. På kvällarna är hallen i princip fullbokad. Det vi kan göra är att locka genom differentierade priser. Vi har lägre ban- och gympriser på dagen och lunchen är billigare om man tränar i samband med den. Vi har även studentrabatter, men det räcker inte hela vägen.
– Vi har pratat med företag i närområdet och ska även uppsöka pensionärsorganisationer – där kan vi lägga ner mer krut framöver.
Vad händer under 2018 och vilka racketsporter satsar ni på?
– Liksom varje år har vi ett ganska stort antal turneringar. Enskede Lawn Tennisklubb, Spårvägens Badmintonförening, Enskede Squash Club, och Enskede Racketlonklubb har återkommande tävlingar under året. I år kommer vi bland annat att ha Ungdoms SM i badminton i mars och SM i racketlon i maj.
–Vi är stora med de fyra stora racketsporterna pingis, badminton, squash och tennis. Racketlon, racketsportens mångkamp, där man möter varandra i alla racketsporter har blivit väldigt populär hos oss och varje helg har vi flera racketlongäng som spelar. I och med att så många ser racketlon spelas här blir det allt fler som testar på.
Hur ska ni fortsätta vara en av Sveriges bästa rackethallar?
– Genom att spelarna upplever stor trivsel här, det har blivit vårt signum!
Fakta Enskede Rackethall:
- Är en av Sveriges mest kompletta rackethallar med de 4 stora racketsporterna och gym
- Byggdes 1985 och byggdes ut 2010
- Har en “spelbar” golvyta på nästan 7000 m²
- Har mellan 800 och 900 besökare om dagen
- Ägs av Enskede Lawn Tennis Klubb och Stockholms Badmintonförbund