Qigong-mästaren Pu Guang Liu besitter kunskap inom ett, för svenskarna, relativt okänt område. Traditionell kinesisk medicin skapades i Kina för 5000 år sedan och spreds senare till hela världen. Huvuddelen av kunskapen inom Traditionell Kinesisk Medicin handlar om att hjälpa kroppen att bli frisk utan att använda läkemedel.
Nordiska Qigong Skolan & TCM Akademin startade verksamheten i början av 1990-talet i Umeå och flyttade år 2006 till Härnösand. Skolan bedriver utbildningar inom Traditionell Kinesisk Medicin (TCM), såsom TCM Akupressur Terapeut och TCM Massage Terapeut. 1996 startade Nordiska Qigong Skolan Nordens första och enda Qigong-terapeututbildning. Skolan utbildar även instruktörer i Medicinsk Qi Gong och Tai Chi. Skolan har också en omfattande kursverksamhet, med kurser i Medicinsk Qi Gong och Tai Chi m.m.
Pu Guang Liu, skolans grundare och rektor, driver dessutom TCM Rehab Center, där han genomför omfattande forskning om svårdiagnostiserade och svårbehandlade hälsoproblem, med framgångsrika resultat. Pu Guang som är utbildad specialist i Traditionell Kinesisk Medicin, använder inga läkemedel eller örter i sin forskning och behandling. Ändå uppnår han mycket goda behandlingsresultat snabbt och effektivt. Han har också några banbrytande upptäckter genom egen forskning. De hälsoproblem som Pu Guang behandlar är exempelvis:
Olika typer av allergier: pollen, livsmedel, pälsdjur, elöverkänslighet
Skador i rörelseapparaten: nack- och ryggbesvär, whiplash-skada, tennisarmbåge, musarm
Värk: huvudvärk, migrän, reumatisk värk
Kvinnosjukdomar: menssmärta, infertilitet, övergångsbesvär, inkontinens
Matsmältningsrubbningar: orolig mage, trög mage, förstoppning, lös mage
Övriga: stressrelaterade sjukdomar, utbrändhet, sömnproblem, depression, panikångest, högt blodtryck, cirkulationsproblem, diabetes, astma, tinnitus, ögonbesvär, fibromyalgi, psoriasis m.m.
–Journalister är välkomna att höra av sig och göra reportage om dessa behandlingsresultat genom att intervjua mig och patienter.
Pu Guang genomför analys och behandling genom att tillämpa kunskapen inom Traditionell Kinesisk Medicin. Hans goda behandlingsresultat har lockat många människor att vända sig till honom för att få hjälp.
– Jag vill upplysa folk om att de kan må bra och bli friska utan att ta läkemedel, eftersom kroppen kan tillverka sin egen medicin. Min forskning och behandling handlar om hur man kan hjälpa kroppen att läka sig själv och bli frisk. Människors kroppar mår inte bra av att hantera alla olika läkemedel som de intar. Enligt min erfarenhet, kan 90 procent av alla människor hjälpas genom Traditionell Kinesisk Medicin, där man hjälper kroppen att läka sig själv.
Varifrån kommer dessa kunskaper?
– Dessa kunskaper är beprövade under flera tusen år i Kina. De är inte framtagna från råttor, kaniner och andra djur, utan från människorna själva. Under miljontals år av evolution har människokroppen själv styrt livsprocessen. Om man blir sjuk beror det på att denna process blir störd på olika sätt. Därför ska alla behandlingar se till att återställa den självstyrda livsprocessen.
– Traditionell Kinesisk Medicin har inte förändrats så mycket under flera tusen år, på grund av att den redan då bestod av en samling välutvecklade och beprövade metoder. När man tittar på skolmedicinen kan man upptäcka att det ständigt lanseras nya läkemedel, eftersom medicinernas biverkningar ofta leder till att de byts ut och ersätts med nya.
Du håller även i Qigong kurser, som förbättrar kroppens självläkningsförmåga. Berätta.
– Jag brukar hålla helgkurser i Medicinsk Qi Gong på olika orter runtom i landet och terminskurser i Härnösand. Den medicinska Qigongmetoden som jag lär ut heter ”Fem Sätt För Långt Liv” och den hjälper det mentala och kroppen bland annat att stressa ner, koppla av och sätta igång en självläkande process. Mina Qigong-kurser sätter igång och balanserar livsenergi (Qi) med hjälp av andning, tankekraft och olika rörelseövningar och på så sätt hjälper man kroppen att återställa alla funktioner. Alla organ återgår till sina normala funktioner och kroppen producerar sina egna naturliga läkemedel, vilket leder till att man blir frisk.
Läs mer om Nordiska Qigong Skolans utbildningar och kurser samt Kinaresan på www.qigongskolan.se
Varje år arrangerar Nordiska Qigong Skolan en Kinaresa. Vad får resenärerna uppleva?
– Ja, den brukar vara i mitten av mars och är två veckor lång. De som följer med brukar ofta vara deltagare på mina kurser och utbildningar och deras vänner som vill se den positiva sidan av Kina. Vi besöker bland annat ett kinesiskt sjukhus som kombinerar västerländsk skolmedicin med Traditionell Kinesisk Medicin. På detta sjukhus använder man bland annat akupunktur och kinesisk massage som behandlingsmetoder på strokepatienter. Under resan besöker vi naturligtvis även världsberömda sevärdheter som den kinesiska muren, förbjudna staden och terrakottaarmen och vi brukar öva Qi Gong vid Li Jiang floden omgiven av sagolik natur med bland annat bambuskog och sockertoppsberg.
I 27 år har Pu Guang Liu framgångsrikt drivit Nordiska Qigong Skolan, med mer än 6 000 nöjda kursdeltagare genom åren. Därför kom beskedet tidigare i år som en chock, om att ARN (Allmänna Reklamationsnämnden) hade fällt skolan i en konsumenttvist. Något som även ledde till att tidningen Råd&Rön satte upp skolan på sin svarta lista.
Bakgrund
I början av januari 2016 planerade Nordiska Qigong Skolan olika kurser och utbildningar i hela Sverige bl.a. en Qigong fortsättningskurs i Örnsköldsvik den 6-8 maj. En tidigare kursdeltagare XX anmälde sig och pojkvännen till fortsättningskursen i Örnsköldsvik. Några veckor senare fick skolan rådet från en annan tidigare kursdeltagare att flytta fram kurshelgen i Örnsköldsvik till den 13-15 maj istället, på grund av att den förra helgen var Kristi himmelsfärdshelgen, en helg då många reser bort.
Skolan godtog detta råd och ändrade kursdatum och skickade ut ett nytt meddelande till alla kursdeltagare i Örnsköldsvikstrakten.
– Skolan skickade 2016-03-11 ut ny kursinformation angående att kursen ändrat datum och flyttats en helg framåt. Nästan en månad efter detta utskick, 2016-04-19, betalade XX in kursavgiften för henne och pojkvännen på skolans plusgirokonto. Enligt Avtalslagen betyder det att XX hade godtagit att kursens datum flyttats, vilket innebär att XX godtar ett nytt anbud och ansluter sig till ett nytt avtal. Det står tydligt och klart på kursmeddelandet att anmälan till kursen är bindande enligt Avtalslagen och denna information finns också på skolans webbplats, säger Pu Guang Liu.
– Innan kursen började ringde XX och ville få pengarna tillbaka och angav som skäl att hon var fattig. Jag förklarade att skolan inte kunde godta detta skäl, och hänvisade till att anmälan är bindande, vilket hon var väl medveten om vid anmälan.
Vad hände sedan?
– När kurshelgen var slut ringde XX till skolan från Örebro, där hon befann sig med sin pojkvän på husvagnssemester. Hon ville få tag på ett telefonnummer till en annan kursdeltagare som hon tänkte hälsa på. Då avslöjades det att anledningen till att XX inte kom till kursen, inte berodde på att hon var ”fattig” utan på att de hade planerat andra aktiviteter under denna helg.
– När jag hörde att de var på semester i södra Sverige, och missade kursen erbjöd jag dem direkt att delta i samma kurs på andra orter där den skulle hållas. XX sa att hon skulle fundera på det, men efter några veckor ringde hon igen och sa att de bara ville få pengarna tillbaka. Två månader efter kursens slut börjar sedan XX påstå att hon inte kunde komma till kursen på grund av att skolan hade ändrat kursdatum, vilket är en efterhandskonstruktion. Innan kursen startades angav hon som enda anledning att hon var ”fattig”.
– Om XX från början hade angett som skäl att de inte kunde komma för att kursdatumet var ändrat, då hade skolan isåfall kunnat ändra tillbaka till det ursprungliga kursdatumet.
Och sedan hörde ARN av sig till dig?
– Ja, jag fick besked om att XX hade gjort en anmälan mot Nordiska Qigong Skolan, säger Pu Guang. När jag läste hennes anmälan till ARN, så visade det sig att den var full med lögner kring hur det hela gick till. Med fullt förtroende för denna myndighet skickade jag då ett brev till dem med min redogörelse. Skolan står fast och följer svenska Avtalslagen och kan därför inte betala tillbaka kursavgiften på grund av att anmälan är bindande. Skolan erbjuder istället dessa två personer att delta i kursen vid ett annat tillfälle.
– Tilläggas kan också att de hade fått 500 kronor i rabatt på ordinarie kursavgift på grund av att skolan firade 25-årsjubileum under 2016. Under 2017 återgår skolan till ordinarie kursavgift, men dessa två personer får behålla rabatten även om de går kursen året efter.
Så du anser att ARN:s bedömning helt och hållet har baserats på XX:s felaktiga uppgifter?
– Ja, när XX ger sin förklaring till ARN, varför hon betalade in kursavgiften en månad efter det att hon fått information om att kursen ändrat datum, så skriver hon att hon hade registrerat betalningen för kursen redan vid jultid 2015. Detta för att pengarna skulle dras vid det aktuella betalningstillfället i april och att hon sedan hade glömt att hon lagt in denna betalning.
– Skolan bedömer att detta är en bortförklaring från XX:s sida som inte stämmer. Faktum var att skolan planerade vårens kurser först i januari 2016 och skickade ut denna information 2016-01-24. Så hur kan XX lägga in en betalning för en kurs, som ännu inte planerats in?
– Men ARN köpte XX:s bortförklaring. Enligt ARN:s förklaring menar de att så länge kursen inte har påbörjats, så har de som anmält sig till kursen, rätt att få pengarna tillbaka. Att ”anmälan är bindande” saknar således betydelse.
Men det ställer väl till problem för dig som företagare?
– Anmälan är bindande är ett juridisk fackterm som innebär en garanti för att ett avtal ska hållas. När man bedriver kursverksamhet, så behöver man i god tid boka kurslokal, resor, boende m.m. för att kunna genomföra kursen. Anordnaren av en kurs behöver vara säker på hur många personer som kommer att delta i kursen. Därför är anmälan bindande.
– Jag anser att de som sitter i ARN tillämpade lagen på felaktigt sätt. ARN rekommenderade att skolan skulle betala tillbaka kursavgiften för att XX ångrat sig innan förfallodatumet. Skolan skriver ingenting om förfallodatum, men istället när sista anmälningsdagen är. Sista anmälningsdagen handlar om att man måste betala in hela kursavgiften innan det datumet, det har inget med att ”anmälan är bindande” att göra. Om Skolan följer ARN:s rekommendation så blir det ekonomisk förlust, vilket ARN inte verkar ta hänsyn till.
– För över tjugo år sedan när jag läste företagsekonomi i Sverige, läste jag också juridik. Under dessa år har jag alltid följt Avtalslagen. Jag står fast vid att Nordiska Qigong Skolan har agerat korrekt i detta ärende.
Efter att ARN fattat beslutet kom svartlistningen från Råd&Rön. Vad har du för känslor kring detta?
– Jag är chockad och blir förvånad att ARN inte tittar på fakta utan att de bara lyssnar på hennes lögner. Jag är förvånad över att en myndighet som ARN inte känner till hur Avtalslagen fungerar och har skött detta så oprofessionellt och orättvist. Dessutom känns det väldigt odemokratiskt att det inte går att överklaga beslutet.
– Jag tycker även att det är fel av Råd&Rön att sätta ihop en svart lista utan att de har alla fakta på sitt bord. Vad gör Råd&Rön? De bara upprepar en lögn, utpressar och smutskastar ett välskött företag. Det känns som om vi fortfarande lever under djungelns lag, denna myndighet är lejonet och jag är ett offer. Råd&Rön är som hyenor.
Har detta ärende påverkat din verksamhet?
– Företaget har grundats och utvecklats under 27 år, och mer än 6000 människor har gått kurser och utbildningar hos Nordiska Qigong Skolan. De flesta är mycket nöjda och tacksamma för det jag gjort och lärt dem. I detta fall är det inte skolans fel, kloka människor kan bilda sig sin egen uppfattning.
Läs mer om Nordiska Qigongskolan, deras kurser och behandlingar.