Mirakelblomman som gjort Ässets hudvårdssuccé

För 27 år sedan gick Susanne Rickardt på ett ”home-party” och fick  en viktig lektion. Idag driver hon själv ett framgångsrikt företag – som specialiserat sig på att ta fram ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter. Blomman, som är basen i de flesta av Ässets produkter, odlar Susanne själv i sin trädgård.

Entreprenören och hudvårdsspecialisten Susanne Rickardt driver idag företaget Ässets, som tillverkar produkter till tusentals människor runt om i Sverige.

Hon är i grunden utbildad kock, men kände tidigt att det var en bransch som inte passade henne. Susanne fick problem med värk och utmattning, och var under sju års tid sjukpensionär. När hon kvicknade till åkte hon på nästa smäll – amalgamförgiftning.

– Det var en lång process där jag var sjuk i 1,5 år, och där det tog lång tid innan jag kände effekt av den traditionella sjukvården. Det var vid den tiden som jag insåg att det skulle bli svårt för mig att återgå till ett tung och stressigt arbete med hög belastning.

Susanne Rickardt.

Vad gjorde du då?

– Jag påbörjade en utbildning, på Katrinebergs folkhögskola, som gjorde mig till friskvårdskonsulent. Kost och hälsa är något som alltid intresserat mig, och dessutom har jag alltid kurerat mig med alternativmedicin när jag känt att den traditionella skolmedicinen inte har fungerat.

Och det var efter din utbildning som du började tillverka hudvårdsprodukter?

– Jag hade tillverkat produkter till mig själv i 27 år och tänkte att jag fick skapa mitt eget jobb. Så jag startade mitt eget företag och registrerade mina produkter hos läkemedelsverket.

– Mycket av inspirationen till mina produkter fick jag, från en annan tillverkare av hudvårdsprodukter, under ett av hennes home-partyn som hon hade för 27 år sedan. Där fick jag lära mig mycket om parrafinoljor och mineraloljor som är restprodukter vid bensintillverkning, och att många andra råvaror som exempelvis vaselin är en restprodukt från tillverkningen av fotogen. Många tror att vaselin vårdar och återfuktar huden, men i själva verket torkar huden igen och porerna täpps till vilket kan ge allvarliga hudproblem.

– Jag var själv extremt beroende av lypsyl under en period. Sen fick jag lära mig att lypsyl består av 100 procent parrafin som torkar ut huden och gör dig beroende, samtidigt som överanvändning gör att huden slutar tillverka eget fett. Något som många är medvetna om idag, men på den tiden rådde stor okunskap kring detta.

Ringblommor från Susannes trädgård.

Och då började du tillverka eget läppbalsam istället?

– Ja, jag kände att om andra kan kan så kan väl jag också. En författare vid namn Maria Treben hade då gett ut en bok med olika recept, och det var där jag hittade inspiration till min ringblomssalva. Treben använde ister i sitt läppbalsam, och eftersom jag inte äter kött så valde jag istället kokosfett som jag fräste ringblommorna i.

– Det blev väldigt mycket läppbalsam och därför skar jag upp små bitar som jag gav bort till vänner, grannar och familjen.

Vill du beställa eller läsa mer om Ässets hudvårdsprodukter kan du göra det här.

Vad fick du för respons?

– Efter ett tag började folk höra av sig och berätta hur fantastiskt mitt läppbalsam var, och frågade om de kunde få mer. Då började min uppfinnarhjärna att spinna för fullt och jag funderade på hur jag skulle kunna få tag i rätt mängd råvaror och förpackningar.

– Jag fick då ett tips om en bok, ”tillverka din egen naturkosmetika”, som skulle komma att bli min bibel. Den är otroligt bra skriven och det var där jag hittade många av mina grundrecept så att jag använde rätt proportioner för att få rätt konsistens, och produkter som är bra både för människan och miljön.

Något som gjorde tillverkningen enklare?

– Ja, nu fräser jag inte ringblommorna längre utan använder kallpressad ekologisk olivolja som bas i många av mina produkter. Ringblommorna odlar jag i min trädgård, och det går åt ungefär 50 liter varje år. De skördas alltid efter den Biodynamiska Föreningens skördekalender så att de ska bli extra fina.

Du tillverkar mycket mer än läppbalsam. Berätta om några fler av dina fantastiska produkter.

– Jag gör även en ringblomssalva som är bra mot exempelvis eksem och nariga kinder. Den innehåller ringblomma, sheasmör, kakaosmör, kallpressad olja och bivax. Alla råvaror jag använder har ett syfte, och har läkande egenskaper. Salvan är 100 procent ekologisk och är dessutom helt ätbar.

– Idén till salvan kom jag på för 19 år sedan när jag fick mitt sista barn. När jag slutade amma honom så visade det sig att han inte tålde mjölk, och all välling gjorde att han blev dålig i magen. Något som ledde till att han fick sår på rumpan. Jag strök då på min ringblomssalva och satte på en ny blöja. Morgonen efter hade såret i princip läkt och efter ytterligare en dags behandling så var såret helt borta.

Dina produkter är väldigt efterfrågade, inte minst från dem som lider av hudbesvär som eksem och finnar. Förutom oljor, krämer och salvor har du även skapat ett schampoo. Berätta.

– När min son var sex månader gammal fick han skorv i hårbotten. Jag har själv haft stora problem med torr hårbotten och har haft svårt att hitta ett schampoo som jag tål. Därför provade jag att göra ett avkok på ringblomma som sedan låg till grund för mitt schampoo. Efter bara några tvättningar försvann min sons skorv, och mina besvär upphörde också.

– Många schampoon ute på marknaden innehåller dåliga råvaror, vilket gör att kunderna ofta måste byta för att deras hud överreagerar på kemikalierna. Huden är vårt största organ och för mig är det självklart att den ska få en produkt som är både miljövänlig och skonsam. Du ska i princip kunna äta allt det som du smörjer på kroppen.

– Mitt schampoo har blivit väldigt populärt och många av mina kunder väljer att själva ta med sig det när de går till frisören.

Ässets hudvårdsprodukter är helt fria från parrafin, mineraloljor, vaselin, syntetiska parfymer och parabener. Förutom i sin webb-shop så säljer Susanne även sina produkter till en mängd återförsäljare runt om i landet. Dessutom deltar hon på olika mässor, där ”Livskonst” i Kungälv närmast står på programmet under våren 2018.

Susanne håller även föredrag om hudvårdens läkande konst, och finns tillgänglig för ”home-partyn” ett antal gånger per år.

Vill du beställa eller läsa mer om Ässets hudvårdsprodukter kan du göra det här.

Följ Ässets utveckling och ta del av erbjudanden på deras Facebooksida och Instagram.

Läs mer om Biodynamiska Föreningen och deras arbete.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!