Camp Onka är resultatet av två entreprenörers vision om att erbjuda laxfiske utan trängsel.
– Det finns inte många privata laxvatten i Norrbotten som det här, säger Jesper Spåra.
Ni har på kort tid blivit ett alternativ för riktigt exklusivt laxfiske i Lappland. Vad är bakgrunden till Camp Onka?
– Det började med ett antal helikopterturer upp till Norrland för att fiska harr och öring. Sedan började jag en natur- och flugfiskeguide-utbildning, där även min vän Tim Eriksson började ett år efter mig. I december 2015 köpte vi tillsammans friluftsbutiken Vildmarksmekka, av Lars Munk och Eva-Lena Henriksson och en privat sträcka av Lainioälven följde med. Mer känt som Camp Onka. Nu säljer vi både laxfiske i Lainioälven och driver butiken som ligger i Pajala. Laxsäsongen för Camp Onka börjar i mitten av juni och håller på till sista augusti. Det fylls redan på med bokningar inför den kommande säsongen.
Foto: Ted Logardt
Ni säljer alltså exklusivt laxfiske för sex personer per fiskesträcka. Berätta om tanken bakom begränsningen.
– Laxfisket är lite speciellt eftersom laxarna stiger under en period. På många ställen bildas det köer med folk som får stå och trängas. Finns det allmänna fiskekort så vill alla stå på samma ställe och ockuperar sina pooler med fisk. Det finns generella regler om att lämna poolen till andra fiskare, men det sköts inte alltid. Om man däremot bokar en resa av oss så får man ett ostört fiske och en egen sträcka. Det finns många som är beredda att betala mer för att få fiska i fred. Detta kombineras med boende på Pinetree lodge, som vi samarbetar med, där det ingår frukost, lunch och middag.
Pinetree lodge
Camp Onka är 9 kilometer av Lainioälven varav 7 kilometer är kvoterade. Berätta mer om området och om upplägget för gästerna.
– Det är Europas sista vildmark med fina vatten och gammal skog. Gäster som kommer upp hit ser en utmaning i att få fiska i en älv som är i snitt 100 meter bred och är kanske annars vana vid att fiska i älvar som är 30 meter. En guide, som har koll på vart groparna är och var fiskarna står, följer med gästerna ut. Vi har tre kvoterade sträckor på ungefär två kilometer vardera och maximalt sex personer fiskar på varje sträcka. Det blir sex dagars fiske på tre sträckor med rotationssystem och sju nätter på lodgen.
Tim Eriksson med skönt böj på sin femtonfotare
Hur ser det ut med tillgången på fisk inför årets säsong?
– Sedan yrkesfisket kvoterades i mynningen av Torneälven så stiger det mer lax och tillgången ökar. Det finns en laxräknare 10 mil söder om Pajala och 2016 steg det ca 99000 laxar. 2014, som var ett rekordår, steg det över 100 000 laxar i Torneälv, så framtiden ser ljus ut.
Slutligen hur är det att bo i hjärtat av Lappland året runt?
– Det är jättetrevligt att bo här, man har flyttat hit för att jobba med sin hobby, samtidig kan man förstås bli lite lappsjuk. Vinterhalvåret är långsamt. Men Tim har arbete som skoterguide och butiken är igång.
Foto: Jesper Spåra. Laxen är tagen i Onka homepool
Laxar på upp emot 20 kilo är ingen ovanlighet på Camp Onka. Läs mer och se bilder här