KROPPSAKADEMIN I STOCKHOLM ERBJUDER SKRÄDDARSYDDA BEHANDLINGAR EFTER BEHOV OCH ANORDNAR HÄLSORETREATS I GREKLAND

Den 27 maj och 18 augusti anordnar Kroppsakademin återigen populära hälsoresor till den grekiska pärlan Amorgos i de grekiska kykladerna. Yoga, klangmeditation, dans, akupunktur, detoxbehandlingar, lymfmassage, mor- och barnmassage, gravidmassage, zonterapi och mycket, mycket mer finns i utbudet i lokalerna på Hagagatan 6 vid Odenplan.

 

Manuela Brito

Boka tid hos Manuela Brito

 

Manuela Brito har alltid arbetat med människor i olika sammanhang, dels inom handels — som guide — och har även varit verksam som danspedagog i över 27 år. Förutom Kroppsakademin driver Manuela den kubanska dansskolan Corriente Cubana och där erbjuds bland annat salsa, son, rumba, mambo, cha-cha-cha, merengue och bachata.

Manuela Brito utbildade sig till MediYogainstruktör på MediYogainstitutet i Stockholm och till klangmassör/klangmeditation i Danmark på KlangUniverset.

— Min drivkraft har alltid varit att dela med mig, att sprida glädje, att lära ut och att arbeta med att hjälpa människor. Jag har alltid varit intresserad av kroppens anatomi och muskler, hur kroppen fungerar och att lyssna till den inre rösten.

— För mig föll det sig helt naturligt att börja som kroppsterapeut. Jag utbildade mig i dans i Havanna på Kuba och dansen är min passion. Mina stora intressen har även varit foto och konst, säger Manuela Brito.

2007 utbildade sig Manuela till spaterapeut på Axelsons Gymnastiska institut och därefter vidareutbildade hon sig till medicinsk massageterapeut (dipl/certifierad enligt Branschrådet Svensk Massage), lymfmassör och andningsinstruktör på Axelsons. Hon jobbade sedan på Axelsons SPA, Elements SPA och periodvis på Sturebadet i Stockholm. 2015 grundade hon Kroppsakademin i Stockholm.

 

Det här är Kroppsakademin

 

Vad var ambitionen med Kroppsakademin? 

— Med Kroppsakademin ville jag nå ut och få människor att lära känna sin kropp och bli mer kroppsligt medvetna. Kroppen berättar för oss hur vi mår och sedan är det vår uppgift att vara mer närvarande i nuet. Jag kände att det skulle vara väldigt roligt att arbeta tillsammans med andra duktiga terapeuter, dels för att kunna erbjuda ett större utbud till våra kunder och för att få mer under samma tak. Jag samarbetade med en kollega från Axelsons som var naprapatstudent och sedan träffade jag Christel och Ingolf som arbetar med ayurvedabehandlingar. Det väckte mitt intresse och jag föreslog ett samarbete.

— Min vision är att utveckla Kroppsakademin till ett större hälsocenter med yogastudio, hälsocafé och hälsoshop och kunna erbjuda uthyrning av behandlingsrum till andra terapeuter. Vi erbjuder bland annat olika massagebehandlingar, hälsokurser, medicinsk yoga, klangmeditation, danskurser och möhippor, tjejkvällar och föreläsningar i stress och utbrändhet för företag och privatpersoner, säger Manuela Brito.

 

Hälsokurser

Företag

Yoga & Klangmeditation

 

Vad är andullationsterapi/andullationsmassage?

— Andullationsterapi är en annorlunda typ av terapeutisk behandlingsform. Du får ligga ner på en vibrationsmadrass med infraröd värme. Den har en smärtlindrande och stresslindrande effekt. Massagen stimulerar olika zoner i huden som är anslutna till inre organ genom nervreflexer och stimulerar även samspelet mellan organen. Du kan kombinera andullationsmassagen med andra typer av behandlingar för bättre effekt.

— Andullationsterapi är framtagen av specialister i Tyskland. Madrassen lindrar kroniska rygg- och nackbesvär, rensar ut slaggprodukter och toxiner via lymfsystemet, ger bättre sömn och ökar prestationsförmågan och är därför även bra för elitidrottare, säger Manuela Brito.

Berätta om MediYoga och Klangmeditation, vad är det?

— MediYoga är en kontrollerad medicinsk och terapeutisk yogaform som är lite mjukare än vanlig traditionell yoga. MediYogan lär dig hur du ska andas på rätt sätt, så kallad diafragmaandning. Om du andas på rätt sätt med magen tillförs mer syre till kroppen. Kroppen detoxar, du får bättre sömn och bättre blodcirkulation och känner dig mindre stressad i vardagen, säger Manuela Brito.

— Under MediYogan får du ligga ner på en skön och fluffig ullmadrass eller sitta på en stol. Du blundar och håller fokus i 3:e ögat som är en punkt mellan ögonbrynen. Du gör olika andningsövningar tillsammans med flex- och stretchövningar. Alla övningar görs i kontrollerad form och anpassas efter varje enskild individ. Det handlar om att få igång rörligheten i kroppen och varva ner. Yogan avslutas med en skön meditation.

 

MediYoga. Foto: © Lars-Olof Nilsson/qualityimages.net

 

— Under en klangmeditation spelar jag på handgjorda klangskålar från Nepal och Tibet. Som i MediYogan börjar vi med andningsövningar och du kommer in i djup avslappning och kan drömma dig bort. Vibrationerna från skålarna går rakt in i kroppen och ända ner på cellnivå. Detta sätter igång olika processer i kroppen och du blir lugn och harmonisk.

 

Klangskålar. Foto: © Lars-Olof Nilsson/qualityimages.net

 

— Klangmeditation är bra för dig som är stressad och utbränd, har rygg- och nacksmärtor, tinnitus, posttraumatisk stress, huvudvärk eller andra spänningar i kroppen, säger Manuela Brito.

— Du kan även gå på en individuellt anpassad behandling som heter klangmassage. Under behandlingen ställs skålar ut på och runt kroppen. Klangmassören spelar på dessa skålar så att vibrationerna går in i kroppen och gör nytta där det behövs. Vibrationerna ger en mycket djup avslappning.

 

Christel Nygårds

 

 

 

 

 

Christel Nygårds har en bakgrund inom service, handel, utbildning och omvårdnad. Idag är hon massör, zonterapeut, akupunktör och ayurvedaterapeut.

Boka tid hos Christel Nygårds

 

 

— Jag har alltid tyckt om att jobba med människor. Min farmor pratade tidigt om örters helande krafter för kroppen och när jag kom upp i tonåren började jag ta kurser i massage. Jag fick tidigt blodad tand för ayurveda som betyder ”läran om livet” och utbildade mig i Schweiz. I den ayurvediska läran tror man att allt har ett samband, hur du äter, hur du lever ditt liv, hur du rör dig och när du går och lägger dig, säger Christel Nygårds.

 

Det här är Ayurvedawellness

 

— Jag ger detoxbehandlingar med ayurvedisk torrmassage och ayurvedisk oljemassage. Det är uppiggande och motverkar trötthet. Ayurvedisk torrmassage renar lymfsystemet och rensar ut slaggprodukter och toxiner ur kroppen. Behandlingen är bra för matsmältningen och för ämnesomsättningen och avslutas med en abhyanga massage med varm sesamolja och eteriska oljor. Detta är en individbaserad massage och därför samtalar vi innan för att göra ett bra upplägg tillsammans.

 

 

— Inom läran ayurveda utgår man från att kosten är människans medicin. Man ska äta efter sin egen kroppskonstitution för att skapa en bra livsbalans och man ska gå och lägga sig klockan 22 eller klockan 23 varje kväll. I varje kropp finns ett inbyggt ”organur” och akupunktur är behandling med rötter från den kinesiska medicinen. Akupunktur är en uråldrig teknik, mer än 5000 år gammal, som används för att skapa balans i kroppen genom att man placerar ut nålar på kroppens akupunkturpunkter. Det finns över 1000 sådana punkter i kroppen, men vi arbetar normalt med 400 punkter. Akupunkturen gör att man får reda på var det finns obalanser i kroppen. All energi utgår från magen. Fungerar inte magen så fungerar ingenting.

— Jag har även akupunktur med glaskoppning. Man värmer glaskopparna i eld och placerar dem längs ryggraden för att öka blodcirkulationen i kroppen. Man kan göra glaskoppning som enskild behandling eller i kombination med akupunktur, säger Christel Nygårds.

 

 

— Kroppen har olika funktioner under dygnets alla timmar. Efter klockan 23 på kvällen drar andra andningen igång. Är man vaken efter 23 så kan man sitta uppe till sent på småtimmarna. Är man vaken fel tid på dygnet kan obalanser bildas över tid och man kan utveckla sömnproblem.

 

 

— I dagsläget är vi återförsäljare av Crearomes eteriska oljor, Sunriders utrensande lymftéer, Kristalldeo utan aluminium och även Kalahariprodukter, där en viss del går tillbaka som hjälpprojekt till ursprungsbefolkningen i Kalahariöknen. Vi arbetar även med Weledas ekologiska produkter och Lakshmi ayurvediska produkter. I dagsläget säljer vi presentkort på våra olika behandlingar eller kurser som man kan ge bort till någon man vill överraska. Det är en fin gåva som gör nytta. En webbshop är planerad till 2019, säger Manuela Brito.

Vilka behandlingar satsar ni lite extra på just nu? 

— Vi satsar på alla behandlingar då behovet ser olika ut hos olika människor. Lymfmassage/dränage och infraröd bastu (som är detoxbehandlingar) finns det ett stort behov av just nu. Det beror kanske främst på stressen i samhället och på att människor blivit mer medvetna om vad slaggprodukter och toxiner gör med kroppen. Infraröd bastu ökar blodflödet i kroppen och stimulerar hjärtfrekvensen tack vare uppvärmning av muskelvävnaden. Temperaturen i en infraröd bastu är mellan 40 och 60 grader och när man svettas så frigörs slaggprodukter, toxiner och andra gifter ur kroppen, säger Manuela Brito.

— Det är bra att göra terapeutiska behandlingar några gånger om året för att musklerna ska må bra och för att man inte ska utveckla obalanser i kroppen.

— Många bokar in sig på käkledsbehandlingar just nu. När man är stressad så spänner man käk- och halsmuskler och gnisslar tänder. I en käkledsbehandling arbetar man både med yttre och inre käkmuskulatur, och även med nack-, och skalpmassage för bästa resultat, säger Manuela Brito.

— Jag kommer att satsa mer på babymassage och gravidbehandlingar. Jag har ett ayurvediskt mor- och barnprogram som är en avslappnade och stärkande oljebehandling. Den ger energi och kraft till mödrar och har en positiv effekt för att komma åt obalanser som uppstått i samband med graviditeten och förlossningen, exempelvis förlossningsdepression och andra hormonella besvär. Jag erbjuder även ayurvedisk gravidmassage med hälsorådgivning, säger Christel Nygårds.

— Vi kommer att satsa mycket på våra hälso- och massagekurser då behovet och efterfrågan är stor, och planerar att sätta ihop ett nytt koncept med nya former av gruppmeditationer och avslappningsövningar som kommer att ingå i programmet till hösten. Det ska bli väldigt spännande, säger Manuela Brito.

Vad är klippkort och hur fungerar det? 

— Klippkortet gäller för fem behandlingar. Du köper exempelvis ett klippkort på 90 minuter och kan använda det på alla behandlingar som vi erbjuder. Fördelen med klippkortet är att man verkligen bokar upp sig och går regelbundet. Det gör att resultatet blir så mycket bättre, säger Manuela Brito.

Ni har ett yoga & hälsoretreat den 27 maj – 8 juni med tema ”stress och utbrändhet”, berätta! 

— Vi kommer att åka till den underbara ön Amorgos. Där ska vi att vandra i bergen och ha olika aktiviteter vid havet. Retreaten handlar om livsstilsförändring och vi kommer att ha gruppövningar, föreläsningar och mycket tid för egen reflektion och återhämtning. Den 18 augusti har vi en ny hälsoresa med tema ”att bara vara”, säger Manuela Brito.

 

 

Yoga & Hälsoretreat

Facebook

Instagram

Kontakt

Corriente Cubana

 

Vad erbjuder ni på Corriente Cubana och vilka danskurser finns?

— Vi ger kurser i pardans, privatlektioner och anordnar möhippor och svensexor, tjejkurser, dj:s till fest och evenemang med dans. Går du en kurs i Salsa för nybörjare så får du lära känna den kubanska dansen. Vi lär dig grundstegen, roliga turer, att följa och föra din danspartner och hålla takten till musiken. Dans och musik ger dig glädje och är den bästa och roligaste motionsformen som finns. Alla borde prova på dans någon gång i livet, säger Manuela Brito.

 

 

 

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!