Foto, textilier och måleri… Cecilia Månfagre är konstnären med många strängar på sin lyra. Idag är det framförallt hennes kurser i kroki och målningar i olja som lockar konstintresserade människor att besöka bohuslänska Tjörn. Målningar som blivit ännu mer levande sedan Cecilia börjat använda både höger och vänster hand:
– Det finns många konstnärer som är hämmade och därför inte vågar prova nya sätt.
Konstnären Cecilia Månfagre bor och verkar på den vackra bohuslänska ön Tjörn. Under 2019 har hon många nya projekt som väntar, men mest ser Cecilia fram emot seglingen och match-racingen, med mixade lag, som avgörs vid Tjörn 25-29 juni. Hon kommer då att ställa ut sin konst i en närliggande sjöbod och besökarna kan bland annat se fram emot målningar med ett somrigt marint tema.
Cecilia Månfagre föddes in i en familj som stolt förde vidare den fina bohuslänska konstnärstraditionen. Hennes mor var mångkonstnär och hade såväl målandet som keramik och vävning på sitt kunskapskonto. Tidigt tog modern med dottern på olika konstkurser – och om Cecilia nu inte fick sin konstnärliga ådra via bröstmjölken så föddes intresset iallafall redan vid ung ålder. Under skoltiden tog Cecilia sitt första stora konstnärliga beslut:
– På högstadiet kunde man välja foto som ett tillval till de ordinarie ämnena. Något jag verkligen fastnade för och jag minns att jag trivdes och spenderade åtskilliga timmar i skolans mörkerrum. Det gick även att välja konsthantverk som ämne istället för språk. För mig kändes ett sådant alternativ helt rätt och det var där jag fick chansen att prova på olika tekniker inom konsthantverk.
– Så småningom sökte jag till, och kom in, på De la Garde-skolan i Lidköping. Ett gymnasium som hade en praktisk linje för foto och video. Jag minns att det var nervöst – först när jag skickade in arbetsproverna – och sen när jag blev kallad till första uttagningen. Men det gick ju bra och jag minns tiden som jättespännande, till och med som den bästa tiden i mitt liv.
Cecilia Månfagre.
Som 18-åring startade Cecilia sin första egna butik (fler skulle komma med tiden), där hon sålde sin mammas keramik och sin egen konst. Hon arbetade även mycket som krokimodell under flera år innan suget, att ta det stora steget till andra sidan av canvasduken, tog över.
– Länge lutade det åt att det skulle bli foto för mig. Men i och med att hela fotobranschen digitaliserades så tycker jag att den förlorade sin charm. Det var helt enkelt inte roligt längre eftersom det kändes som jag tappade mitt konstnärliga uttryck.
– Jag började som krokimodell 2002 och sex år senare blev jag sugen på att börja måla mer själv. Krokin lärde mig oerhört mycket och jag kan idag titta tillbaka på de första målningarna jag gjorde, kontra mina senaste målningar. Skillnaden är enorm! I början arbetade jag enbart med högerhanden, men inte nu längre…
Så du använder dig av både vänster och höger hand när du målar idag?
– Ja jag märkte att mina första målningar som jag målade med högerhanden blev mer utslätade. Sen träffade jag en konstnär som föreslog att jag skulle byta till vänster hand och det gjorde jag. Vilken skillnad det blev! En helt annan målning uppenbarades och nu använder jag till största del vänstern i mitt skapande. Målningarna blir mer levande, vilket har med ena hjärnhalvan att göra. Många konstnärer är hämmade och vågar inte prova det, men jag är glad för att jag tog steget.
Vilken teknik använder du dig huvudsakligen av när du målar?
– Helst olja, och då ibland en mer vattenbaserad oljefärg vilket gör målningen mer färgstark och akvarellik. Jag blandar gärna olika material och klistrar på saker på mina målningar. På det sättet är min konst experimentell, jag är fortfarande en sökare, men samtidigt har jag grunden från flera års studier på konstskola.
– Ibland har jag en bild av att just det där skulle jag vilja måla, men sedan blir det bara vad det blir. Min konst kommer inifrån, och ofta vet jag inte vad det ska bli eller om det ska bli något överhuvudtaget. Storleken har betydelse för mig, jag tycker om när målningen blir stor. Något som mina breda kunskaper i kroki har hjälpt mig med, och som är något jag även lär ut…
Ja, berätta om dina krokikurser?
– Dels brukar jag hålla i ”Öppen kroki” varje onsdag, med levande modell, kl 18-20.30 i Skärhamn. Detta sker i Vuxenskolans regi… Sedan håller jag även längre kurser där deltagarna får lära sig grunderna, men även fördjupa sig i krokins fantastiska värld. Ofta uppmuntrar jag deltagarna att byta hand när de tecknar eftersom jag vill att de ska få utveckla sig så mycket som möjligt.
Läs mer om Cecilia Månfagre och följ henne på Facebooksidan ”Konst by Månfagre”.
Vad inspireras du av – både som människa och konstnär?
– Jag älskar skogen, att gå ut och plocka svamp och bär, men även havet. Jag tittar mycket på min omgivning och hämtar in känslan eller det jag ser. Man blir lätt hemmablind, min förra man sa till exempel ”att ni bor ju i paradiset, varför inte hämta inspiration härifrån”. Han fick mig att se Tjörn och Bohuslän mer än tidigare.
– Sen älskar jag att resa och ofta hämtar jag inspiration från något av mina resmål. Jag har alltid haft livlig fantasi och har lätt för att se bilder i min hjärna. Det är som ett ständigt pågående flöde – som en rullande film. Så är det för mig till vardags… Jag ser det lilla i det stora och därför målar jag stort, för att förstora upp det lilla.
Förutom ditt måleri ägnar du även tid åt ditt textilhantverk. Berätta.
– Ja, jag gör bland annat rattmuffar, väskor och klänningar… Muffarna är extra populära under sommaren när bilratten kan bli glödhet. Med en av mina rattmuffar, som enkelt träs på, blir ratten inte så varm. De är dessutom väldigt enkla att tvätta.
– Att sticka klänningar och designa väskor är något annat jag gillar. Second hand-tyg och återvunnet material är något jag då ofta använder. Att vara miljömedveten är viktigt för mig vilket syns i de textilier som jag säljer i min klädaffär på Tjörn.
När du inte håller till i din affär eller i din ateljé så har du ofta ställt ut dina målningar. Berätta om några av dina mest minnesvärda utställningar.
– Min första egna utställning hade jag 2004 på Dyrön, i ett bergrum. Jag visade då upp både foton och målningar och utställningen fick namnet ”Andrum”. Det var en väldigt rolig upplevelse, dels tack vare den speciella miljön och dels för att jag fick flera av mina verk sålda.
– En annan minnesvärd utställning hade jag på Galleri Charlie. ”Close” hette den och bestod av inzoomade närbilder. Bilderna blev som ett pussel och folk fick gissa vad de föreställde, vilket skapade både förundran och diskussion hos folk. En utställning som var väldigt uppskattad.
– Senaste gången jag ställde ut mina foton var 2008. Sedan dess har jag varit med på olika salonger och samlingsutställningar, och har även drivit eget galleri till och från. Något jag inom kort kommer att göra igen…
Ja, vilka konstnärliga planer har du för 2019?
– Under sommaren 2019 kommer min klädaffär att växa och utvecklas till ett konstgalleri. Jag verkar inte kunna hålla mig ifrån att ha ett galleri, och redan nu har jag ”månadens konstverk” som hänger vid kassan i butiken.
– Sedan ser jag självklart fram emot seglingen och match-racingen, med mixade lag, som avgörs 25-29 juni. Jag kommer då att ställa ut min konst i en närliggande sjöbod och besökarna kan bland annat se fram emot målningar med ett somrigt marint tema.
– Jag kommer också att titta på lite olika sätt att nå ut med min konst även utanför Bohuslän. Den skulle passa bra på även på mer offentliga platser än privatpersoners vardagsrum och jag ser fram emot att få förhoppningsvis få inleda konstnärliga samarbeten med olika kommuner och landsting.
Läs mer om Cecilia Månfagre och följ henne på Facebooksidan ”Konst by Månfagre”.
För att ta kontakt direkt med Cecilia: skriv ett mejl till manfagre@hotmail.com