Katastrofen räddade en perfekt värld

Redan som liten fantiserade han ihop historier och skapade egna miniuniversum. Nu har författaren släppt sin debutroman ”Lugnet före stormen före lugnet” som är en dystopi om en framtida stad, som är lite för perfekt för sitt eget bästa. Men något kommer snart att sätta hela samhället i gungning.

Efter en lång process och mängder av inspirationskällor har Aron Schoug nått sitt första delmål. Författaren släppte nyligen sin debutroman ”Lugnet före stormen före lugnet”, som är en dystopi om en framtida stad. Själva berättelseskapandet är något Aron haft med sig sedan barndomen. En ovanlig förmåga att bygga upp fantasivärldar, vilket nu hjälpt honom att skapa berättelsen som denna nysläppta bok handlar om.

– Jag var en ganska udda fågel när jag var liten, och försökte alltid få med mig mina vänner att leka i de fantasivärldar som jag hade skapat. Samhället som beskrivs i boken hade inte haft plats för någon som jag. Syftet med bokens dystopi är att skapa en diskussion och få människorna att börja reflektera över sina liv, säger Aron Schoug.

Foto: Christopher Sadorge

Aron utbildade sig tidigt till lärare, och har därefter undervisat i bland annat gruppkommunikation samtidigt som han spelade musik med sitt band. Försörjningssvårigheterna gjorde att han, efter en tid, återvände till skolbänken och påbörjade en doktorandutbildning i pedagogik. Skrivandet har alltid varit ett naturligt inslag i hans liv.

– Tidigare skrev jag manus till teaterföreställningar och om några år är jag klar med min doktorsavhandling. Men jag har länge känt att jag velat skriva en bok. Efter en lång arbetsprocess blev resultatet ”Lugnet före stormen före lugnet”. Jag har även planer på att skriva något självbiografiskt, men det får bli i ett senare skede i livet.

Illustration: Petra Skarmyr                                                Foto: Clément Morin

 

Berätta om innehållet i din bok ”Lugnet före stormen före lugnet”?

– Boken handlar om en framtida stad och dess invånare, i en tid då människan lärt sig kontrollera och bemästra naturen med hjälp av teknik och vetenskap. Deras liv blir på så sätt bekvämare eftersom de kan skydda sig mot naturens krafter, men samtidigt gick något förlorat. Allt sätts på sin spets när en främling kommer till staden, som river upp den bekvämlighet som invånarna vant sig vid. Berättelsen i boken är en nedräkning till den katastrof som väntar.

Vad kan du mer berätta om de olika karaktärerna?

– Samtidigt som människorna i boken lär sig kontrollera den yttre naturen börjar de även kontrollera sin inre natur. De blir då slavar under sitt eget system, utan att de märker det själva. Detta syns i karaktärernas höga krav på sig själva och deras rädsla för att göra fel, vilket hämmar dem och gör dem mindre nyfikna och kreativa.
En viktig del i boken är karaktärernas reaktion och ambivalens när det händer något oväntat. De vill ha tryggheten som perfektionen innebär men längtar samtidigt efter något nytt och spännande som katastrofen medför.

Du nämnde tidigare din barndom. Vad mer har inspirerat dig i ditt skrivande?

– Tove Jansson, som skrev böckerna om Mumintrollen, har varit en stor inspirationskälla. Inte minst genom hennes karaktär Filifjonkan, som vill ha perfektion men samtidigt hatar den. Jag har även hämtat mycket inspiration från stadsdelen Hammarby Sjöstad här i Stockholm.

Hammarby Sjöstad? Hur kommer det sig?

– Ja. Jag och en kompis gick ofta omkring där och förundrades över hur perfekt allt var. Vi gillade det, men tyckte samtidigt att något var fel. Det var stillastående på något sätt – som att det fattades en rörelse eller dynamik. Min kompis, som är musiknörd, menade att stadsdelen saknar dissonans. Den mystiska ton, som är en viktig del i berättelsen, är just ett sådant dissonant inslag som även saknas i staden där min berättelse utspelar sig.

Foto: Miranda Westfelt

 

Vilka reaktioner har du fått på boken?

– Flera personer jag pratat med har gjort kopplingar till olika kriser som vi ser i vårt samhälle idag, till exempel klimatkrisen och flyktingkrisen. Det är även oroväckande många som känner igen sig i kravet på perfektion och oron att fatta fel beslut. De flesta som har läst boken tycker dock att den är rolig, inte minst eftersom den är lite satirisk.

Läs mer om författaren Aron Schoug här.

Beställ Aron Schougs bok ”Lugnet före stormen före lugnet” här.

Håll dig uppdaterad och följ författarens Facebooksida här.

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!