josef-raeaef

Josef Rääf vågar sticka ut med kristen fantasy

Författardrömmen är högst levande för Josef Rääf som vill väcka samtal och diskussioner inom fantasygenren. Den 25-årige författaren är aktuell med böckerna Udralos 1 och 2.
– Jag är kristen och vill få fram det i mina böcker, säger Josef Rääf.

Du sticker ut med ställningstaganden kring etik och moral. Hur viktigt är det för dig?

– Det är viktigt för mig att visa vad jag tycker, jag vill kunna ha åsikter kring sådant som jag tycker är viktigt i samhället och i livet. Med risk för att kunna upplevas som fördömande av vissa arbetar jag för att få fram mina budskap och min kristna tro.

– Alla har rätt att tycka vad de vill och det är också min avsikt att väcka samtal och diskussioner i många olika frågor. Det kan både vara små och stora ämnen.

bättre nyheter
Josef Rääf

Du värnar mycket om att få in unga människor till att läsa mer. Vilka vänder du dig till?

– Jag vänder mig till en allmän publik och jag drivs mycket av att uppmuntra fler till att börja läsa. När jag la märke till att läskunnigheten gått ner ville jag skriva något som var spännande för barn och ungdomar; det var det som drev mig till att inleda den första boken jag gav ut.

– I mitt skrivande vill jag ge en positiv läsupplevelse, jag har många kompisar som aldrig läser en bok och jag ville göra något som många skulle tycka var roligt att läsa.

– Att läsa gör att folk blir bättre på att kommunicera med varandra. Jag vill att människor ska börja prata med varandra genom läsning som väcker tankar, istället för att sitta framför mobiler och datorer och bara stirra på en skärm som laddar medan man väntar på att få titta på till exempel det Youtube-klipp man sökt efter. Onödigt slöseri med tid!

Har du några tips för att få fler att läsa?
– För det första behöver man inte tänka att man ska läsa 20 sidor på en dag. Man kan börja med en mening för att kicka igång läsarhjärnan. Det är bättre att börja litet än för stort.

– I mitt eget skrivande försöker jag göra korta kapitel och dela upp texten så att den blir lättläst. I e-boksversionen av Udralos kan läsaren bestämma textstorlek och ett tips är att börja med större text. Sedan när man kommit en bit och blivit mer sugen kan man minska ner storleken.

Udralos är en bok som utspelar sig på en planet i formen av en månskära där häxor och dragoner härjar fritt. Hur gör du för att väva in det kristna budskapet i dina fantasyskildringar?

– Jag utvecklar kulturerna och religionerna i böckerna parallellt med varandra. Religion är viktigt för karaktärernas mål, vad de vill med livet och hur de upplever sin värld – det är det centrala. Alla på planeten Udralos har sina egna religioner och uppfattningar och måste hitta en plats så att alla kan samsas.

Vad händer inom den närmsta framtiden för dig och ditt skrivande?

– Utöver att jag är föräldraledig och satsar mycket på familjen har jag börjat skriva på en serie som jag inte vet vad den ska heta ännu. Jag tar tid på mig med skrivandet och vet inte heller helt och hållet vad som ska hända med handlingen. Jag vet att att det börjar med en katastrof och en påtvingad resa som följd.

udralos

Josef Rääfs Udralos finns både som e-bok och fysisk bok och går bland annat att köpa på Adlibris. E-boksversionen är i två delar. Läsarna kan testa den första delen för ett billigare pris och köpa den andra om de väljer att läsa vidare.

Se författarens Facebook

Detta är Udralos:

UDRALOS drabbas i Ëlysisstenen av en jordbävning orsakad av översteprästinnan Rebecca och staden Mirror delas mitt itu. De fyra ungdomarna Gabriel, William, Rachel och Anna tvingas fly från staden för att rädda sina liv. Flera år senare vaknar en man upp i staden Ansalo och märker att han har tappat minnet. Vägen tillbaka blir lång och svår. Rike står mot rike i en kamp om makten. Präster, översteprästinnor, varulvar, dragoner och vampyrer är fiender till den nybildade staten Librata. Som om inte det var nog har Libratas fiender också planer på total utplåning. En helig ed ~ Twëestryd ~ bryter tidigare vänskap mot ett löfte om hämnd och ödeläggelse. Dödsextraktet, ett brandgult gift, sprider sig över Udralos och orsakar en sjukdom så otäck att ingen vet hur man ska lyckas stoppa spridningen. Dramatik och svartsjuka florerar i den avslutande delen Ëzintahtrion samtidigt som tiden rinner ut för att finna ett botemedel mot den fruktansvärda pesten. Första delen (tidigare Kärleksstenen) är nu omskriven och utökad för att ytterligare bidra till spänning. Dessutom kompletteras boken av två tillkommande delar som fullbordar berättelsen. Josef vill skriva så att det är lätt att förstå, men samtidigt ska det vara spännande! Han vill visa på etik och moral, på ett tilldragande sätt.

Läs mer


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!