Håll koll på Sveriges matcher under ishockey-VM

Våren är här och det betyder att hockeysäsongen snart ska krönas med ett världsmästerskap. Den 13 maj släpps pucken i den första VM-matchen och turneringen pågår fram till den 29 maj, då en världsmästare ska koras. I år arrangeras VM i vårt grannland Finland, och Sverige ställs mot sin främsta rival redan i gruppspelet.

Då spelar Sverige sina matcher
De deltagande länderna i hockey-VM 2022 är indelade i två grupper med sju landslag i respektive grupp. Kollar du in årets spelprogram för ishockey-VM kan du se att flera tuffa matcher väntar Sverige redan i inledningen.

Lagen Sverige kommer att ställas mot under gruppspelet är Finland, USA, Tjeckien, Lettland, Norge och Storbritannien. Sverige inleder turneringen den 15 maj, då man möter Tjeckien. Därefter väntar en match mot gruppens underdog, Storbritannien, den 17 maj. Den förmodade höjdpunkten under det svenska gruppspelet kommer dagen efter, när Finland tar emot Sverige den 18 maj.

De två nordiska landslagen får ses som gruppens främsta favoriter och det är mycket väl den matchen som kan bli helt avgörande för vem som tar hem gruppsegern i slutändan. Efter matchen mot Finland väntar några dagars vila, innan det är dags för ännu en utmaning i form av USA den 21 maj.

Sverige avslutar sedan gruppspelet med matcher mot Norge (22 maj) och Lettland (24 maj).

Den svåraste motståndaren under gruppspelet förväntas som sagt vara Finland, men även matcherna mot Tjeckien och USA lär bli en utmaning för det svenska laget. Det finns givetvis inte några garantier i de övriga matcherna heller, men på pappret är det nationer som Sverige bör kunna slå, vilket också ger dem goda möjligheter att avancera till slutspelet.

Eftersom VM-turneringen består av två stycken grupper, så innebär det att de fyra bästa lagen i respektive grupp kommer att kvalificera sig för kvartsfinalerna. På förhand bör detta inte vara något problem för Sverige.

Då spelas finalerna
Gruppspelet avslutas alltså den 24 maj och efter det får de deltagande landslagen en dags vila, vilket innebär att kvartsfinalerna spelas den 26 maj. Semifinalerna arrangeras sedan på lördagen den 28 maj, innan det till sist är dags för finalen den 29 maj.

Finalen spelas på söndagskvällen, men tidigare på dagen ska även matchen om tredjepris spelas mellan förlorarna i de två semifinalerna.

Sveriges konkurrenter
Vi har redan gått igenom lagen i Sveriges grupp B, men vilka övriga landslag kan komma att stå för motståndet under slutspelet? I grupp A hittar vi följande sju nationer: Kanada, Tyskland, Schweiz, Slovakien, Danmark, Kazakstan och Italien.

Bland dessa lag är det Kanada som är den självklara storfavoriten, och den utpräglade hockeynationen bör kunna vinna sin grupp utan några överdrivet stora problem. Italien och Kazakstan är de två landslagen som förväntas få det svårast, men samtliga lag i kvartetten Tyskland, Schweiz, Slovakien och Danmark bör kunna vara med och slåss om de övriga slutspelsplatserna.

Under OS-hockeyn i vintras snubblande det svenska landslaget på målsnöret när man åkte ut på straffar i semifinalen och sedan underpresterade rejält i bronsmatchen. Förhoppningsvis har de svenska herrarna hunnit återhämta sig från den smockan innan VM kickar igång och kanske infinner sig till och med tillräckligt med revanschlusta för att gå hela vägen.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!