Hälften av året jobbar hon som läkare – resterande tid ägnar Kim Ritthagen åt äventyrsresor och själsligt måleri.

Den vetgiriga konstnären och läkaren Kim Ritthagen spenderar flera månader per år åt att resa, och allra helst åker hon på äventyrsresor. Nu senast dök hon med späckhuggare i Nordnorge och nästa år väntar resor till Indien och Brasilien där hon ska fotografera tigrar respektive jaguarer.

– Jag inspireras väldigt mycket under mina resor. Jag har rest över hela världen och när jag målar kommer det som jag har upplevt fram. Exempelvis små gaseller som jag såg i Afrika, plötsligt är de där på duken när jag målar. Jag älskar natur och djur, de står i kö och väntar på att jag ska måla fram dem, säger Kim Ritthagen.

En av de mest betydelsefulla resorna för Kim var när hon spenderade tre veckor på ett Ashram vid Himalaya i Indien, nära floden Ganges.

– Jag vaknade upp en natt och kände att jag bara var tvungen att måla. Jag gick ner till bönerummet och bara lät det som kom till mig komma ut på duken. Jag målade en blå avlång gudinna och visste inte själv vad det var för något. Men sedan kom prästen förbi och såg min målning och frågade om det verkligen var jag som hade målat den. Sedan utbrast han ”Det där är ju Ganga!”, alltså gudinnan från Ganges. Det var en ganska häftig upplevelse.

Du jobbar ju som både konstnär och läkare, hur går det att kombinera de två yrkena? 

– Det går väldigt bra. Jag visste tidigt att jag ville bli både läkare och konstnär. Den konstnärliga ådran har jag ärvt från min mor och den mer logiska och matematiska sidan från min far. Som läkare kan jag bli inspirerad av människorna som jag möter. Och inom medicinen har jag haft nytta av min kreativa ådra då jag kunnat tillföra helt nya perspektiv till forskning genom åren.

Redan 13 år gammal började Kim Ritthagen att måla. Hon hade en ganska tuff uppväxt och målandet var ett sätt för henne att hantera smärtan och sorgen som hon utsattes för.

– När jag målade så kände jag mig någorlunda hel och harmonisk. Jag målade gärna med hög operamusik på i bakgrunden. Jag målade mycket natur och fåglar, jag har alltid hittat styrka i djur och natur.

Läs mer om Kim här. 

Kim förkovrade sig inom konsten tidigt. I tonåren började hon att studera de stora mästarna, som Picasso, Rembrandt, Gauguin och Van Gogh. 17 år gammal hade hon sin första utställning på ett galleri i Malmö.

– Efter utställningen fick jag ett illustratörsjobb, jag målade tolv tavlor till en väggkalender som gick ut till alla förskolor. Det var illustrationer av tranor, eftersom det var tranans år. Efter det gick jag flera olika kurser inom måleri och pluggade även biomedicin, och sedan gick jag läkarlinjen.

Under sin uppväxt flyttade Kim mellan Sveriges tre största städer; Stockholm, Göteborg och Malmö. Fram till idag har hon haft 36 adresser i sitt liv. Men hon vill inte kalla sig för en rastlös person, hon vill snarare benämna sig själv som en sökare.

– Jag älskar att resa, träffa nya människor och uppleva andra kulturer. Jag är en sökare, men söker inte efter något som är bättre. Det handlar mer om att jag vill uppleva så mycket som möjligt, lära mig så mycket jag kan. Man brukar ju säga att man inte ska dö nyfiken, jag säger precis tvärtom. Jag vill dö nyfiken, när jag dör kommer jag att vara nyfiken på vad som händer efter döden. Nyfikenheten är det som gör livet värt att leva.

Se mer av Kims konst här. 

Kim Ritthagen köpte år 2000 den gamla lanthandeln med tillhörande hus, mitt i Broddetorp, i Falköpings kommun. Lanthandeln och Brygghuset har hon gjort om till ett galleri och ateljé.

– Jag har en stor sal där jag brukar ha mina utställningar. Bakom galleriet har jag alla mina verkstäder. Jag har en snickarbod, en silversmedja, glasverkstad och en lagerlokal för mina tavlor i huset. Jag trivs otroligt bra i Broddetorp, här kommer jag att leva och dö. Jag känner ett lugn här, jag kan sitta vid min damm och tänka i flera timmar. Men jag kommer alltid att fortsätta att resa.

De mest återkommande motiven i Kim Ritthagens konst är hämtade från djurens värld, och oftast är det fåglar som hon har sett på sina resor som kommer fram i hennes skapande. Men motiven kan också dra åt det mystiska hållet i from av gudar, gudinnor och alver.

– Det jag vill förmedla med min konst är att vi har så mycket skönhet i vår natur. Vi måste ta tillvara på det och förvalta våra kära djur. Jag vill förmedla det vackra och goda. Jag har sett så mycket tragik i mitt liv, som läkare, och tycker att livet är för kort för att grotta ner sig i bitterhet. Olycka och sjukdomar kan drabba en närsomhelst oavsett ålder så det gäller att ta till vara på ögonblicket. Som före detta narkosläkare har jag haft människor som dött i min famn ute på olycksplatser. Nu jobbar jag som öron-näsa-hals specialist men ser fortfarande mycket tragedi. Man bombarderas av det negativa i dagens samhälle. Jag vill hjälpa människor och förmedla kraften i skönheten och kärleken. Mina tavlor uppfattas nog som ganska andliga, många betraktare brukar säga att de känner något speciellt när de tittar på dem.

Kim finns på Facebook. 

Kim arbetar hellre i akryl än i olja. Det passar hennes temperament bättre, då hon slipper sitta och vänta på att oljan ska torka. Hon jobbar mycket med att få fram en struktur i hennes verk. År 2013 gick hon en kurs i Vedic Art för att lära sig att nå sin inre kärna. Hon har fortsatt med vidareutbildning och är nu även lärare i Vedic Art.

– Jag tycker om att jobba med lager på lager, jag gillar att få fram ett djup i bakgrunden. Jag kan göra lite allt möjligt för att få fram en struktur i målningen. Jag kan slänga in lite sand, bulgur, äggskal eller spetstyg. När bakgrunden är klar går jag in i en sorts meditation och då kan alver, djur och allt möjligt dyka upp. Jag tror att det är sådant som vill blir frammålat.

Kims vetgirighet och nyfikenhet har gjort att hon under åren har sökt sig till andra uttrycksformer än bara måleriet. Hon har gått flera kurser i keramik och silversmide.

– I mina silversmycken ser man mycket keltiska symboler. Jag älskar mytologi och har faktiskt lite keltiskt i mig. Jag känner ett starkt behov av att göra de här smyckena. När jag jobbar med keramik så blir det mycket kvinnor, skulpturer och vaser. Det är främst starka kvinnor som jag vill få fram.

Följ Kim på hennes blogg. 

I framtiden vill Kim hålla kurser i sin ateljé i keramik, mixed media och Vedic Art. Hon planerar även och att ta fler beställningsjobb. Den senaste idén är att måla av människors husdjur.

– Tanken är att ägaren får göra en beskrivning av sitt älsklingsdjur och bestämma färgen till bakgrunden på målningen. Sedan försöker jag få fram essensen i djuret, om det till exempel är en lekfull liten valp kanske jag målar ballonger i bakgrunden.

28-30 september kommer Kim Ritthagen att ha öppen ateljé under konstnatten i Falköping/Tidaholm. Temat för hennes utställning i år är hennes resor. Det blir fokus på kultur och djur från olika delar av världen och det kommer att finnas en tillhörande text till varje verk.

– Jag kommer att visa målningar inspirerade från Afrika, Sydamerika och Indien. Jag vill gärna visa besökarna allt vackert som finns där ute i världen.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!