butik

Gubbens Antikhylla lockar Lisa Larson-samlare

Han har byggt upp Stockholms största utbud av Lisa Larson-figurer i butiken på Hornsgatspuckeln och lockar kunder genom nytt på hyllorna varje vecka.
– Folk samlar på Lisa Larson, nyligen såldes en luftballong för 15000 kronor, säger Ivan Averstad, ägare till Gubbens Antikhylla.

Ju mer Lisa Larson som Ivan Averstad på Gubbens Antikhylla säljer desto mer måste han jaga nytt. Det angenäma problemet minskar dock i takt med att allt fler också vänder sig till butiken för att få hjälp med försäljning.

– Mycket får jag leta upp själv, ofta är det genom dödsbon. Utöver det säljer samlare hos mig och ibland kommer det in privatpersoner och säger att de ärvt en massa Lisa Larson-figurer.

emma
Emma

Nyckeln till många kunder och täta besök är, enligt Ivan, att ha hög omsättning på hyllorna. De flesta lokala kunder är samlare i liten eller större skala, och många gör regelbundna besök för att titta på vad som har kommit in den senaste veckan.

– Någon har kanske tre stycken i en serie, då kommer de gärna förbi och köper en till. Många frågar också om jag kan få tag på en specifik sak, vilket jag ofta kan. Vid det här laget har jag kontakt med många kunder och allt finns inte på Internet, vilket många tror idag.

De flesta kunderna är enligt Ivan också medvetna om prisbilden på Lisa Larson-figurer.

– Nyligen såldes en luftballong för 15000 kronor. Vanliga, små figurer kostar runt 700 kronor. Jag försöker hitta både sällsynta grejer och det som är standard serieproduktion. Det unika blir så klart dyrare.

luftballong
luftballong

Stor Luftballong.

Utöver Lisa Larson-figurer säljer Ivan ett flertal andra stora svenska kända designers som var verksamma vid Gustavsberg och Rörstrand. Men de flesta kunderna kommer för Lisa Larson-figurer.

– Det var inte tänkt från början att jag skulle specialisera mig på Lisa Larson. När jag startade butiken sa folk att människor lägger ner sådana här butiker, nu har jag Stockholms största butiksutbud av Lisa Larson-prylar. Jag säljer även på webben men många vill handla i butik och då gör det inte så mycket om det är lite dyrare.

Gubbens Antikhylla ligger på trettio kvadrat bland många andra småbutiker och gallerier på Hornsgatspuckeln på Hornsgatan 30. Varenda figur i butiken har en liten prislapp med information om tillverkare och tillverkningsår. Lisa Larson är en populär present och Gubbens Antikhylla erbjuder öppet köp.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!