Inbördeskrig i Angola och gerilla i Colombia. Författaren Ann-Catrin Malmlöf begav sig ut på hisnande äventyr, runt om i världen, för att upprätta väl fungerande kundservice inom telekom. ”På uppdrag mot framtiden” är hennes tredje bok, där läsarna får en unik inblick i vad som krävs för att överleva i telekombranschen.
Tidigare har författaren Ann-Catrin Malmlöf släppt böckerna ”En kvinnlig konsult på uppdrag i Angola” och ”En kvinnlig konsult på uppdrag i Colombia”. I slutet av 2016 kom romanen ”På uppdrag mot framtiden” där hon skildrar Telias mobiltelefonprojekt i Sverige vid millennieskiftet. Genomgående för alla tre böcker är huvudpersonen Gerd Malm, och hennes hårda arbete för kundservice och kommunikation.
– Jag är ju uppväxt i den gamla världen, men har alltid tyckt det är spännande att få vara med och skapa helt ny utveckling, säger Ann-Catrin Malmlöf.
Intresset för språk och resor fick Ann-Catrin redan i tidig ålder. Efter skolan började hon arbeta på postverket och så småningom hamnade hon på dåvarande Televerket, där hon fick jobb som utlandstelefonist. Då hade hon redan hunnit med en lång vistelse i Paris. Suget efter fler utlandsäventyr växte sig dock allt starkare.
– I början var jag den där duktiga flickan som alltid var ordningsam och noggrann. Men den bilden förändrades ganska tidigt när jag stack utomlands. Jag sågs nog som en rebell eftersom jag oväntat lämnade Sverige för att söka nya utmaningar. Nu har jag varit på nästan alla jordens kontinenter, och skaffat mig mängder av erfarenheter om hur livet i andra länder ser ut.
Ditt första stora utlandsuppdrag var i Angola. Berätta om det?
– Det var ett land som då befann sig mitt i ett inbördeskrig och som behövde hjälp att bygga upp telenätet. Vid den tiden jobbade jag på svenska Swedtel, som var dotterbolag till Telia. Jag blev tilldelad ett projekt där jag höll seminarier i hur man hanterar sina kunder på bästa sätt. De ville ha någon som kunde tala portugisiska, vilket var en av anledningarna till att jag fick jobbet.
– Jag hade tidigare arbetat i Moçambique med datorisering av system för telefoni. Där fick jag direkt praktisk erfarenhet av ett annorlunda sätt att arbeta. Vi var ju tvungna att ta hand om alla, från de högsta cheferna – till dem som jobbade på golvet. Detta samtidigt som vi strikt skulle följa en projektbeskrivning. Det blev dessutom några andra Afrika-projekt runt samma tidpunkt, bland annat var jag i Tunisien där arbetsspråket blev franska.
Äventyret i Afrika var något som gav Ann-Catrin både erfarenhet och mersmak. Nackdelen var att hon fortfarande hade kvar sin tjänst på huvudkontoret i Sverige, vilket innebar många resor fram och tillbaka från Afrika. När möjligheten, till en mer fri roll, uppenbarade sig valde hon att packa väskan och bege sig till en helt annan del av världen.
– Nästa projekt som jag hoppade på var i Bogotá i Colombia. Jag ville vara där under en längre tid och slippa alla jobbiga flygresor. Därför skrev jag på ett kontrakt som sträckte sig över ett år. Min man och min tonåring fick ta hand om varandra hemma i Sverige under den tiden.
Här kan du beställa Ann-Catrin Malmlöfs böcker.
Colombia, under den här perioden, var allt annat än säkert med tanke på gerilla och kriminalitet. Berätta om din upplevelse av landet under det år projektet pågick?
– Som anställd i ett Teliaprojekt och utländsk medborgare var det ett väldigt stort säkerhetspådrag. Man visste att man var observerad av mindre trevliga typer och det fanns alltid en överhängande kidnappningsrisk. Vi som var anställda fick inte bo på samma ställe och alla bostäder var tvungna att ha portvakt dygnet runt. Det fanns väldigt många restriktioner på var i staden man fick befinna sig och som kvinna var det viktigt att vara extra försiktig. Jag fick till exempel inte vistas ensam utomhus på kvällstid.
Vad gick projektet i Bogotá ut på?
– Jag och en partner byggde upp callcenter och en hel kundtjänstkedja på cirka 15 olika platser i stan. Vi såg till att dessa bemannades och att all nödvändig utrustning fanns tillgänglig. Det var ett väldigt stort och omfattande jobb som dessutom organiserades av ett svenskcolombianskt samarbetsprojekt, där machokulturen var dominerande. För att nämna ett exempel så lyssnade bolaget mycket mer på min partner än på mig, trots att han hade mindre erfarenhet och hellre talade engelska trots att arbetsspråket var spanska. I Afrika respekterade man äldre personer med erfarenhet på ett helt annat sätt.
– Boken (En kvinnlig konsult på uppdrag i Colombia) berör känslan av att ständigt vara begränsad och övervakad. Men jag passade även på att göra resor till Kuba, USA och Ecuador. Boken är en roman som blandas med reseberättelser och yrkesmässiga lärdomar.
Väl hemma i Sverige igen kastade sig Ann-Catrin snabbt in i ett nytt projekt. Telia satsade stort på att revolutionera mobiltelefonin för att kunderna skulle använda sina telefoner till mer än bara samtal och textmeddelanden. Ann-Catrin var alltså med i förstadiet till vad vi idag kallar ”det moderna samhället”, där sociala medier och Google är två självklarheter i varje svensk telefon. Om detta, och mängder av tillbakablickar på en lysande internationell karriär, går att läsa i Ann-Catrins senaste bok ”På uppdrag mot framtiden”.
– Man kan säga att Nacka Strand är mobiltelefonins födelseplats. Och det kändes väldigt bra att komma hem igen och delta i ett europeiskt projekt. Telias satsning på att utveckla mobiltelefonin var något helt nytt, men tyvärr fick projektet läggas ned i samband med IT-kraschen i början av 2000-talet. Något som var traumatiskt på många sätt.
”På uppdrag mot framtiden” har fått fina recensioner. Så här säger en av läsarna:
”Boken ger en inblick i dåtidens energiska framtidsversioner inom kommunikation och IT. Hur medarbetarna fick vara med att utveckla mobilernas framfart och samtidigt balansera med omvärldens kunskap för att få alla med på tåget. Vi förflyttas till 90-talets unga hippa arbetsplats där bokens författare oväntat har stoppat in en äldre kvinna. Det känns lite obekvämt att vara senioren i gänget och inte riktigt passa in, samtidigt ger det arbetsplatsen en bra balans. Man får tänka till och undrar hur det skulle gå för en själv på till exempel Google som 40+are. Vi människor vill mest av allt passa in för att känna oss trygga och lyckliga. Denna bok får en själv att begrunda vad jag skulle göra i samma situation. En bok till eftertanke och nostalgi”.
Helene
Ann-Catrin Malmlöf driver även sitt eget förlag. Detta kom till 2010 för att fokusera på romaner som berättar om erfarenheter från en kvinnas arbetsliv på den globala arenan från 90-talet och framåt…