Författaren Anita Hammarstedts föreläsningar engagerar – så väver du en historia runt fakta

Anita Hammarstedt rosas av läsarna för hennes historiska romaner. Idag efterfrågas också hennes föredrag av en rad föreningar och förbund.

– Om man släktforskar kan det vara roligt att göra någonting av det, säger Anita Hammarstedt.

 

Vad gör dina föredrag så uppskattade?

– Det är nog att jag bjuder på mig själv och varvar berättelsen med anekdoter och berättelser ur verkliga livet. Framför allt tycker jag att det är väldigt roligt att berätta. Jag berättar om hur jag utgår från verkliga personer och fakta och väver en historia runt det och det kan ju kanske ge andra en kick att börja skriva.

– För de äldre, alltså de i min ålder, som jag föreläser inför handlar det mycket om igenkänning. Det är populärt när jag frågar dem: ”minns ni?” eller ”vet ni?” Jag brukar exempelvis fråga om de vet vad absolution är…

Vad är det?

– Om man födde ”oäkta” barn så fick man gå till prästen och erkänna sina synder. Min sambo sa att jag inte skulle dra historien vid ett föredrag i vår församling när prästen var där (skratt). Men det gjorde jag ändå och det gick bra.

 

Anita Hammarstedt

 

Du håller på bibliotek, församlingar, SPF och PRO-föreningar i hela Sverige. Hur lägger du upp dina föreläsningar?

– Det stämmer, som längst bort har jag varit i Laxå på Kunskapens hus. Det var inte mycket folk men det var väldigt trevligt – ABF och PRO har bra samarbeten och samordnar ofta.

– När jag kommer till ett föredrag berättar jag bara rakt upp och ner. Jag har en gång i tiden gjort en mall, men jag tycker inte om att läsa innantill. Jag berättar om hur jag började skriva, om mina fyra böcker och en hel del anekdoter.

– Under mina föredrag brukar jag börja med att berätta om vad jag drömde om att göra när jag var liten. Min dröm var att stå i skoaffär. I vuxen ålder jobbade jag en månad i skoaffär innan jag tröttnade.

Hur lärde du dig att tala inför folk?

– Jag har jobbat statligt hela livet. När jag jobbade på Naturvårdsverket fick jag uppdraget att, inför poliser och domare, prata om nya miljösanktionsavgifter och hur de fungerade. Jag var skakig, men jag visste vad jag skulle säga och därför gick det bra. Det gav självförtroende och jag tycker att det är väldigt roligt att berätta – så jag glömmer tid och rum.

Kan du ge något tips om skrivande?

– Man ska inte vara rädd för att skriva. Och det fina är att det alltid finns hjälp att tillgå. Det finns otroligt duktiga redaktörer som kan hjälpa till, det går att få professionell hjälp ända fram till att boken går i tryck.

 

Läs mer och boka föreläsningar på AVH-Förlag

 

Du gör mycket efterforskning innan du skriver dina böcker. Hur har du utvecklats som forskare?

– Jag har blivit modigare i mina undersökningar och skriver till exempel mängder av mail och brev och ställer frågor. Och så googlar jag. Jag har även besökt museer, hembygdsföreningar, Stadsarkivet och mycket annat. Det finns något som heter Utvandrarnas hus i Småland. Där får man mycket hjälp med fakta om människor som emigrerade. Folk är väldigt hjälpsamma.

– Just nu är det mycket research inför en ny bok. Jag har fått reda på mycket om svenskars liv i USA. De som bodde i Stockholm flyttade runt väldigt mycket. Jag har även tittat på hur Stockholm växte; man byggde helt annorlunda förr i tiden.

 

Anita Hammarstedt rosas av läsarna för de historiska romanerna

 

Du har också ett stort stöd i din man.

– Ja, min man som är ganska kritiskt lagd är med på alla mina föredrag och han säger att jag är magisk. Har jag dragit paralleller från mitt liv som varit sorgliga säger han alltid att han fått en tår i ögat.

Slutligen vad är det bästa med föredragen?

– Det är roligt att träffa människor och att få berätta en berättelse som engagerar människor. Jag avslutar alltid med samma kapitel ur min bok Fyra generationer kvinnor. Det handlar om hur familjen flyttar till Stockholm och hur en tjej träffar en italiensk pojke och att de inte kan prata med varandra. Den lilla flickan undrar mycket om varför de kom till Sverige. Ett ämne som är lika aktuellt idag.

Läs mer om Anita Hammarstedts föreläsningar och författarskap på AVH-Förlag

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!