Flytta ihop? – så får ni sambolivet att fungera ekonomiskt

Att flytta ihop och bli sambo är ett stort och spännande steg i en relation. Ofta spritter det av känslor och höga förväntningar, samtidigt som det också finns en hel del praktiskt att tänka på. Inte minst vad gäller ekonomin. Här har vi samlat våra bästa tips på hur ni kan slippa tjafs om pengar och få sambolivet att fungera lika bra på det ekonomiska planet, som på det kärleksmässiga.

När du blir sambo får du inte bara någon dela ett hem med – ni kommer också att dela er gemensamma boendeekonomi. Såväl kostnader för ert gemensamma boende, som för mat, inredning, försäkringar, TV-abonnemang och andra liknande utgifter.

Men hur ska man egentligen tänka för att det ska bli rättvist? Och hur kan man på bästa sätt göra allting tydligt redan från början, för att undvika missförstånd och bråk om pengar längre fram i relationen?

Nedan hittar du 8 bra tips på hur ni kan lägga en grund för en fungerande boendeekonomi redan från sambolivets start.

Prata pengar

Första steget till en fungerande gemensam ekonomi är att komma fram till hur ni vill ha det. Vad som funkar bäst för just er. Kanske vill ni dela på allt och få bägges löner in på ett och samma konto – eller hålla inkomsterna separat och dela upp alla gemensamma utgifter sinsemellan. Här finns inget rätt eller fel utan viktigast är att ni pratar om olika alternativ, och väljer det som känns rätt.

Gör en fördelning som funkar för er

När det kommer till att dela upp utgifterna kan detta göras på flera olika sätt. En del väljer att betala hälften var av allt, medan andra delar upp det procentuellt utifrån inkomst. Det sistnämnda kan till exempel vara ett bra alternativ om det skiljer mycket mellan vad du och din sambo tjänar.

Oavsett vilken fördelning ni väljer är det bra att ha det klart och tydligt redan från början. På så sätt kan ni minska risken för missförstånd som leder till bråk och diskussioner om pengar.

Kom överens om en budget

När ni har kommit överens om hur ni vill lägga upp er gemensamma ekonomi bör ni göra upp en budget. Med en tydlig budget blir det enklare att dels hålla koll på alla utgifter, dels se till att ni håller den ekonomiska fördelning ni kommit överens om.

När ni sätter en budget kan ni tillsammans se över vilka fasta utgifter ni har på sådant som boende, mat, försäkringar och abonnemang av olika slag. Utgå från er sammanlagda gemensamma inkomst för att hitta en budget med en balans mellan inkomster och utgifter som känns rätt för båda.

Skriv samboavtal

Det kan tyckas både oromantiskt och onödigt att skriva avtal om hur tillgångar ska fördelas vid en eventuell separation – inte minst när man precis har flyttat ihop och kärleken spirar. Kärleken kan dock ta slut, och då är ett samboavtal bra att ha.

I avtalet specificerar ni hur era gemensamma tillgångar ska fördelas vid en separation, samt hur sådant ni var och en hade innan relationen ska fördelas. Finns inget samboavtal delas allt enligt sambolagen.

Dela på det ekonomiska ansvaret

Ojämn arbetsfördelning i hemmet bäddar för konflikter och kan snabbt få även den mest kärleksfulla samborelationen att surna till. Försök att dela lika på det som hör hushållet till – även sådant som rör ekonomin. Betala räkningarna tillsammans, gå igenom er budget regelbundet och undvik att bara den ena av er har koll på och tar ansvar för er gemensamma ekonomi.

Ha samma bank

Se till att du och din sambo har samma bank för lönekonto och övrig vardagsekonomi. Det kommer göra er gemensamma boendeekonomi väldigt mycket smidigare. Ett tips är också att samla all ekonomi på ett och samma ställe – dels för att underlätta, dels för att det ofta är förmånligare att vara helhetskund hos en bank. Har ni till exempel bolån hos Danske Bank, eller annan storbank, kan det vara klokt att ha all ekonomi där – såväl era respektive lönekonton som gemensamma och enskilda sparkonton.

Öppna ett gemensamt utgiftskonto

Ett gemensamt utgiftskonto gör det lätt att hålla den fördelning ni kommit överens om i er budget. Det gör det också enklare att få bra koll på utgifterna. Sätt in en summa var på kontot varje månad, låt alla gemensamma räkningar dras härifrån och skaffa bankkort kopplade till kontot för enklare uttag och inköp.

Starta ett gemensamt sparande

Sist ut vill vi slå ett slag för att ha ett gemensamt sparande. Ett sparande som kan användas till oförutsedda utgifter – till exempel om tvättmaskinen plötsligt går sönder – eller till roliga saker, som nöjen och resor. Eller varför inte både och. Bygger ni upp en gemensam buffert slipper ni eventuella konflikter om utgifter som kommer utöver de fasta, och kan istället känna er trygga med att ni delar lika.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!