Internationella kvinnodagen – en dag som uppmärksammas världen över. Elisabeth Elgán har forskat i kvinno- och genushistoria, hon berättar att dagen från början stod för något helt annat och att den har förändrats flera gånger om under åren.
8 mars är kvinnans dag. Den har nu vuxit till en av årets mest uppskattade dagar och på flera ställen runt om i Sverige och i världen, kommer dagen att uppmärksammas och viktiga frågor kommer att tas upp. Men det var faktiskt för över hundra år sen som idén till en dag för kvinnor föddes.
– Det var den internationella socialistiska kvinnorörelsen som i början av 1900-talet skapade kvinnodagen, en kvinnornas motsvarighet till arbetarnas 1 maj, säger Elisabeth Elgán som är professor i genushistoria.
När spikade man datumet 8 mars?
– I Sovjetunionen blev den här dagen så småningom en typ av morsdag då männen uppvaktade kvinnorna. Det var under ryska revolutionen som 8 mars blev dagen man skulle komma att fira på varje år.
När blev det den internationella kvinnodagen som vi känner den idag i Sverige?
– I Sverige var det egentligen under 60- och 70-talet som kvinnor började ta plats. Då blickade arga socialistiska kvinnor tillbaka i historien och hittade den här dagen. Man valde då att demonstrera just den 8 mars. Då var man väldigt noga med att säga att det var en socialistisk dag. Tidigare hade man firat den här dagen på små sammankomster, nu blev den mer offentlig.
Vilka var Grupp 8?
– Det var en socialistisk kvinnogrupp som uppmärksammade kvinnors villkor på ett mer radikalt sätt en tidigare. Det var Grupp 8 som tillsammans med en äldre socialistisk kvinnogrupp började fira internationella kvinnodagen på ett mer offentligt sätt.
Vad hände under 80-talet?
– Det var egentligen först då som den allmänna dagen kom. Då var det många som på ett eller annat sätt utnyttjade dagen för att nå ut med sitt budskap. Media hakade på vid den här tiden och hjälpte till att lyfta vissa frågor. Då hoppade även andra kvinnliga organisationen på.
Hur skulle du säga att internationella kvinnodagen ser ut 2018?
– Idag är den lite av en institution. Nu uppmärksammar vi kvinnor på ett helt annat sätt. Det har blivit en dag så man pratar om kön och jämnlikhet. Jag tycker att det är positivt att det har blivit en tradition att vi uppmärksammar den. Man måste påminna om kön och arbetsförhållanden om det ska bli någon förändring.
[stextbox id=’info’ color=’000000′ ccolor=’ffffff’ bgcolor=’ffffff’ cbgcolor=’000000′ bgcolorto=’ffffff’ cbgcolorto=’000000′]
Så kommer dagen att uppmärksammas (urval)
Tekniska museet i Stockholm: Utställningen ”Digital now #4 – en kod som förändrar världen #metoo” öppnar. Bland annat kommer man att presentera kvinnan som var först i Sverige med att använda hashtaggen.
Södra Teatern i Stockholm: ”8 mars med Clara Henry och vänner” anordnas. Bland gästerna som firar internationella kvinnodagen finns Cissi Wallin, Ida Östensson, Hampus Nessvold, Thordis Elva och Simona Ahnrstedt. Under kvällen delas också det nyinstiftade priset Årets Selma ut.
Västergötlands museum i Skara: Författaren och standupartisten Moa Svan föreläser om ”Fotboll & feminism”, Scen Vara framträder med föreställningen ”Omtumlad, en komedi om kärlek, hopp och otrohet” och Christel Petrini sjunger Siv Malmqvists låtar.
Kulturhuset i Stockholm: Seminarier, samtal och debatter om jämställdhet och feminism. Bland gästerna finns Ebba Witt-Brattström, Alexandra Pascalidou, Anna Hedenmo, Åsa Linderborg, Sara Abdollahi, Isabelle Ståhl och Karin Olsson.
Kvinnovandring i Nora: Kvinnovandring på internationella kvinnodagen. Möt Alfhild Cnattingius, Louise Wedberg, Nora-Anna och andra historiska Nora-kvinnor. Torsdag 8 mars kl. 17.00 vid torgbrunnen.
Vänermuseet i Lidköping: Lyssna på framgångsrika entreprenören och influencern UnderbaraClara Lidström och internetforskaren Annakarin Nyberg som gjort sig känd för att lyckas presentera forskning på ett underhållande och begripligt sätt. Tillsammans föreläser de om ämnen som digitalt entreprenörskap, kommunikation. Kl: 18.30.
[/stextbox]