Död, proggrörelse och ljuva toner – Ove Wahlqvists bok ”Mordet på Musikcaféet” lämnar få oberörda

Mord och musik i hemtama miljöer. Musik-frälste författaren Ove Wahlqvist tar, i boken ”Mordet på Musikcaféet”, läsarna med på en spännande resa tillbaka till 1970-talets musikrörelse. En kall novemberkväll ser besökarna fram emot en trevlig spelning. Men sedan går allt fel…

I sin ungdom var han med i musikrörelsen, och arbetade även på Musikcaféet i Eskilstuna. Skrivandet har alltid varit en naturlig del av Ove Wahlqvist – och när hans debutroman nu släpps har författaren gjort en resa tillbaka i tiden. ”Mordet på Musikcafeet” är kriminalromanen som tar läsarna tillbaka till proggrörelsens dagar.

Ove Wahlqvist föddes 1953 i den sörmländska staden Eskilstuna. Sina första alster skrev han ihop redan som sjuåring, men författarintresset fick tidigt konkurrens när Ove började på kommunala musikskolan. Fiol och mandolin var instrument han snabbt lärde sig att behärska, både under musiklektionerna och i de band han spelade med. Något som skulle lägga grunden till ett helt liv präglat av just musik.

– Under skoltiden sjöng jag inte, utan lärde mig istället spela flera olika instrument. Efter många års repetitioner kom vi fram till det magiska året 1973, då vi i bandet Balance hade premiärkonsert på biblioteket i Eskilstuna, där vi till stor del bjöd på improviserad musik influerad av modern jazz.

– I samma veva drogs jag med i proggrörelsen och slukade med hull och hår den blandning av svensk folkmusik och ofta amatörmässigt framförd rockmusik som spelades på, till exempel, de första Gärdet-festerna i Stockholm 1970.Hur mycket spelar du idag?

– Det blir ganska mycket, både träning och även en del spelningar. Jag ingår i ett band som heter ”Det Stora Oväsendet” som består av fem till nio personer, beroende på hur vi lyckas lägga livspusslet. Vi har väldigt många skickliga musiker som ingår i bandet, och det känns både kul och hedrande att få vara en del av det.

När tog författarkarriären fart för dig?

– Jag har alltid gillat att skriva, och en av favoriterna i skolan var när vi fick skriva uppsats och jag fick chansen att brodera ut orden lite extra. Under den tiden skrev jag även många betraktelser. Min pappa uppmuntrade mig alltid till att fortsätta skriva, och det gjorde jag. I ung ålder fick jag även flera av mina noveller publicerade, bland annat i ”Byggnadsarbetaren” och jag skrev även dikter som kom med i ”Unga Diktare”. Idag är jag med i Lyktans poesigrupp, där jag tillsammans med några andra poeter får chansen att utbyta tankar och utvecklas inom lyrik-genren. Jag representerade även denna poesigrupp vid SM i ”Poetry Slam” i Göteborg våren 2017.

Här kan du köpa Ove Wahlqvists böcker.

Du blandar flera olika genrer i ditt skrivande. Vilken är egentligen roligast?

– Jag har alltid tänkt att jag vill skriva romaner och det har varit huvudspåret. Men senaste åren har det mest varit lyrik, där jag haft ett nära samarbete med en grekisk konstnär, och tillsammans har vi gett ut två diktsamlingar. Det känns lite extra kul och spännande nu när jag får ge ut min debutroman.

Ja, vad var det som inspirerade dig till att skriva ”Mordet på Musikcaféet”?

– Jag var med i musikrörelsen och jobbade då även på ett musikcafé i Eskilstuna. Vad jag vet så är det ingen som har skrivit någon deckare om proggrörelsen, och min spontana känsla är att jag själv skulle vilja läsa den här boken om den redan hade funnits. Sen är det ju en fördel för mig, som redan kände till ämnet och miljöerna från egna erfarenheter, att skriva den här boken. Speciellt nu när jag hunnit fundera över- och har fått viss distans till de åren.

Berätta lite om handlingen i din bok.

– Boken utspelar sig i Eskilstuna under den progressiva musikrörelsens dagar i slutet av 1970-talet. Ett musikcafé är oftast ett ställe för gemenskap och trevlig samvaro, men under en novemberkväll sker där hemska saker som ingen hade väntat sig…

– Det kommer poliser till Musikcaféet som ska arbeta med fallet, men istället för arbetsro och hjälpsamhet från vittnen riktas istället misstänksamhet mot poliserna. Då blir det upp till kriminalkommissarie Olle Gustafsson att lösa det komplicerade fallet, vilket visar sig bli allt annat än enkelt.

– Många av läsarna, som själva var med på den här tiden, kommer förhoppningsvis att känna igen sig i miljöerna. Och för dem som inte var med på den här tiden finns nu en chans att få en inblick i hur musikrörelsen faktiskt fungerade.

Foto: Ylva Robertsson. Omslagsfoto på boken: Kristina Kvarnberg.

 

15 november håller Ove Wahlqvist stor bokrelease på ”Ölkultur” i Eskilstuna. Förutom en närmare presentation av boken kommer gästerna bland annat även bjudas på ett musikquiz med fokus på musikrörelsens glansdagar, och så kommer bandet Asfaltstiger som förekommer i boken att ”återuppstå”.

Läs mer om Ove Wahlqvist och 1970-talets musikliv i Eskilstuna på Tunasidan.

Köp Ove Wahlqvists böcker på Adlibris.

Här kan du läsa ett smakprov ur ”Mordet på Musikcaféet”.

Läs mer om Lyktans poesigrupp på deras Facebooksida.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!