aentligen-helg-haer-hittar-du-stockholms-tre-skoenaste-brunch-staellen

Äntligen helg! Här finns Stockholms tre skönaste brunch-ställen

”What about second breakfast” säger hobbiten Pippin i filmen Sagan om ringen. Naturligtvis måste han då ha syftat på den ädla måltidsformen brunch. En måltid som fått sin alldeles egna dag i tema-kalendern. Här nedan hittar du Stockholms tre skönaste brunchställen, naturligtvis med tillhörande vintips. Bon appétit!

Kanelbullen, kebaben och salamin har åtminstone en sak gemensamt. De har alla varsin dag då de hyllas lite extra i temakalendern. Nu har de inte fått sällskap av något litet bakverk eller köttstycke – utan av en hel måltid. Brunchens dag infaller tredje söndagen i september (17/9) och Bättre Nyheter vill naturligtvis vara med och uppmärksamma denna högtidsdag.

Vet du förresten vad brunch står för?

Enkelt beskrivet kan man säga att det är en sammansättning av de engelska orden breakfast och lunch. Ett lika tidigt som gammalt svenskt uttryck för detta fenomen var frukostmiddag, vilket har existerat i Sverige i mer än 100 år.

I USA och England har måltiden under lika lång tid hetat just brunch och det sägs att den blev extra populär under förbudstiden på 1920-talet. Detta eftersom mat-brunchen ofta kombinerades med ”dagsfylla”, där alkoholstinna drinkar toppades med apelsin- och persikojuice för att dölja spritsmaken.

Men vad ska då en riktig brunch bestå av?

På den frågan finns inget exakt svar. Traditionellt sett ska måltiden dock bestå av stadigare mat än vad som serveras under en frukost. I slutet av 00-talet satte den svenska brunchserveringen fart på riktigt, tack vare att många hotell och restauranger bjöd in folk och förde upp måltiden på sina menyer. Svensk mat är inget måste, utan idag har det blivit precis lika vanligt med sydeuropeiska, amerikanska och asiatiska alternativ och influenser.

Vilken brunchrestaurang ska man välja?

Bättre Nyheter har spanat in ”Två Små Svin”, ”Mister French” och ”Cedergrenska Tornet” som alla har sin egen tolkning av hur en perfekt brunch ska se ut. Till varje brunch ges även vintips från sommelieren Roger Johnson, som till vardags driver kvalitetsviner.nu.

”Två små svin” – bygg ditt alldeles egna smörrebröd

Plats: Årstavägen 49 i Årsta.

Pris: 149 kronor (dryck ej inkluderat).

Brunchens öppettider: lördagar och söndagar 11-15, med två olika sittningar.

Miljö: en lokal som har funnits i 3,5 år men som känns flera hundra år gammal. Mässingsdetaljer, heltäckningsmatta och marmorbord ger en varm och välkomnande känsla. Har dessutom en mysig uteservering öppen när vädret tillåter.

Maten: Två små svin erbjuder sin egen tolkning av den danska frukosten, som är betydligt mer matig än den svenska. Gästerna får vara kreativa och bygga ihop sina egna smörrebröd där ingredienser som sill, oxbringa, remouladsås, tomatsallad och pickles finns att tillgå – för att nämna några exempel. Till denna festsmörgås serveras även soppa. När efterrätten nalkas så finns gott om ost, kex, kaka och naturligtvis en stärkande kopp java.

För de allra yngsta – som skulle vara lite väl ivriga i sitt smörrebrödsbyggande – finns a´la carte-menyn att tillgå. Pannkakor och fish & chips brukar vara de mest populära alternativen.

Övrigt: eftersom restaurangen kör dansk-tjeckiskt tema så står även drycken i fokus. 80 varianter av snaps och mängder av olika ölsorter är något som gästerna kan se fram emot att välja mellan. För den som sedan vill smälta maten med en lagom dos av motion finns även möjlighet att hyra klot och låna restaurangens intilliggande boulebana.

Två små svin har på kort tid blivit en samlingspunkt, inte bara för årstabor utan även för många som bor i innerstaden. För att kunna bemöta intresset har restaurangens ägare nu byggt ett anslutande orangeri med plats för ytterligare gäster.

Rogers vintips: snaps och öl är väldigt gångbart tillsammans med smörrebröd. Men för den som vill dricka ett gott glas vin till sitt macktorn så rekommenderas ett vitt och svalt sådant. Weingut Robert Weil (Riesling Tradition) fungerar alldeles utmärkt till smörrebröd som består av fisk- och/eller kryddstarka komponenter.

Boka bord

två-små-svin-18

”Mister French” – skaldjur i mängder

Plats: Skeppsbrokajen Tullhus 2, i utkanten av Gamla stan.

Pris: 365 kronor (dryck ej inkluderat).

Brunchens öppettider: lördagar och söndagar 11:30-16:00. Paus under december och industrisemestern (högsommaren).

Miljö: Mister French ligger i ett lite ruffigt och mysigt tullhus, på skeppsbrokajen. Känslan besökaren möts av inomhus är varm och välkomnande art deco. Vid ingången finns en magnifik cocktailbar, där gästerna under brunchen kan ta för sig av en generös dessertbuffé.

Maten: fisk och skaldjur har länge varit restaurangens adelsmärke. Naturligtvis är detta även ett koncept som fungerar utmärkt i brunchform. En överfylld buffé med ostron, musslor, krabba, ceviche, peppargrillad lax och räkor kanske kan intressera smaklökarna? För dem som föredrar mat som inte ”bor i vatten” finns bland annat soppa, krispiga sallader och koreansk råbiff.

Och glöm inte att lämna plats i magen för efterrätten. Mister French har nämligen dukat upp både våfflor och marängswiss för att få till den perfekta blandningen av hemkärt, fransk tradition och exotiska smakexplosioner.

Övrigt: härlig atmosfär och trevlig miljö går ofta hand i hand. Något som Mister French tagit fasta på. Allt kött som serveras kommer direkt från restaurangens kolgrill. Kocken, tillika grillmästaren, är ständigt engagerad med gästerna vilket skapar bra stämning och en personlig upplevelse.

Rogers vintips: Pol Roger är förvisso en champagne men ibland är det trevligt att få lyxa till det lite extra. Är man ute efter ett vin utan bubblor rekommenderas ett vitt vin från Chablis som passar mycket bra till fisk och skaldjur.

Boka Bord

Brunch-3

”Cedergrenska Tornet” – en hisnande god brunch

Plats: Kungsvägen 2, i Stocksund (gratisparkering finns).

Pris: 395 kronor för vuxna och då ingår välkomstdrink (övrig dryck ej inkluderad). Barn mellan två och tolv år betalar 25 kronor per år.

Brunchens öppettider: söndagar 13:00-17:00. Premiärhelg för hösten infaller 17:e september och hålls varje söndag fram till och med fars dag 12:e november. Sedan öppnar den igen under våren med avslut på mors dag.

Miljö: Cedergrenska tornet är ett imponerande byggnadsverk som är 30 meter högt. Miljön andas medeltida historia vilket inte minst en av restaurangens fest- och matsalar vittnar om. Riddarsalen har under brunchen plats för 90 gäster som får njuta av en praktfull och rustik atmosfär. Även takterrassen, där gästerna kan beskåda den storslagna vyn över Stockholm, är väl värd ett besök.

Maten: storslagen och traditionell svensk brunchmat där Cedergrenska har satsat på det kallskurna. Kött, skinka, generösa mängder lax och äggröra är några av de läckerheter som den hungrige kan finna på faten. Störst köbildning – från såväl små som välvuxna barn – blir det dock vid Cedergrenska Tornets legendariska pannkaksbuffé.

Brunchen serveras i Riddarsalen och därefter väntar miljöombyte för den som önskar mer. Dessertbordet dukas nämligen upp och kan avnjutas två trappor längre ner, i biblioteket och i två mer intima salonger.

Övrigt: alla brunchgäster välkomnas till Cedergrenska Tornet med ett glas bubbel. För den som önskar andra typer av kittlingar i magen går det även att boka allt från mordmysterier med tillhörande middag – till fasadklättring nedför det höga tornet. Dessa aktiviteter, och flera andra, går att boka in på andra dagar än brunchdagar.

Rogers vintips: till Cedergrenska Tornets brunch rekommenderas ett Pinot Noir från Bourgogne. Detta röda vin passar alldeles utmärkt till såväl kött, fisk och kallskuret. Till pannkakorna rekommenderas ett stort glas mjölk.

Boka bord

Cedergrenska-Tornet-5

Vinexperten Roger Johnson driver till vardags inspirations- och beställningssidan kvalitetsviner.nu där både privatpersoner och restauranger kan beställa allt från premiumviner till basviner.

Roger är på ständig jakt efter nya vassa vinproducenter, och snart hoppas han få in ett Rioja-vin som passar hans välrenommerade namn.

– Jag åker till spanska Rioja i fyra dagar, och planen är att besöka tre vingårdar per dag för att hitta just det vinet som passar. Det ska bli spännande att se hur vädret och skörden där nere har varit. Jag tror vi har riktigt bra och fruktiga vinår, 2015 och 2016. Nu under 2017 har det tydligen varit en tuff vår med kyla och hagel, och det återstår att se hur druvorna som klarat sig kan förädlas.

Kopia-av-Roger-Mat-o-dryck-(88-av-97)

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!