Så spelar Celiakiföreningen i Stockholms län en viktig roll för medlemmarna

Det flöde med information som sprids om glutenfri kost har aldrig varit så omfattande som idag och bidrar till missuppfattningar om celiaki. Iréne Jonson, ordförande för Celiakiföreningen i Stockholms län, arbetar för att ge medlemmarna rätt information och arrangerar den omåttligt populära mässan Mat för livet för 22:a gången i följd, i år den 10-11 november på Kistamässan.
– Gladare dagar finns nästan inte, säger Iréne Jonson om mässarrangemanget.

Du arbetar för 4500 medlemmar som inte tål gluten, laktos mjölk eller soja. Hur hanterar du den information som sprids på Internet och vilka når ni?

– Det florerar mycket information som inte är så bra och som blir begränsande för den som läser. Det är viktigt att inte tro på allt som sägs, inte minst i sociala medier.

– Vi informerar de som har fått sin diagnos men även de som nystas hit och dit och har svårt att få sin diagnos. Till slut kanske de kommer till oss med frågor. Genom att själv ha varit i samma situation vet jag hur viktigt det är att ge stöd. Det är också många andra som hör av sig för att få information, som anhöriga, skolor, företag, dietister eller kanske någon som ska bjuda någon på middag och behöver ett tips.

Berätta hur skolorna kan göra mer för barn som har celiaki.

– Barn blir ganska utsatta i skolan och behandlas olika beroende på den kunskap som finns. Det kan till exempel handla om att kompisar hinner gå från bordet medan man själv fortfarande väntar på maten, eller får en helt annan rätt än de andra. Det är kolossalt olika hur barnen påverkas beroende på hur de bemöts i skolor och förskolor. Om skolan eller förskolan gör nödlösningar eller glömmer blir det mycket svårare för barnen. Kunskap och information till lärare och personal som lagar mat är viktigt för att barnen ska få ett bra bemötande.

celia2

Ni är ett starkt förbund med möjlighet att påverka. Hur använder ni detta?
– Vi behövs på många sätt och vi behöver också vara många för att påverka. Vi håller våra medlemmar uppdaterade för att de, med större säkerhet, ska veta vad forskningen säger och för att sprida kunskap om nya produkter. Vi skickar ut vår fysiska tidning Lilla stockholmsbladet till alla medlemmar, arrangerar sociala evenemang, vi har ett ungdomsförbund och alla våra medlemmar får en gratisbiljett till vår stora mässa Mat för livet.

– Idag har vi också otroligt mycket kontakter. Vi är sammantaget en stor grupp som tycker att det är trevligt att utbyta information.

Du startade mässan Mat för livet 1995. Årets mässa blir den 22:a i följd. Vad får besökarna uppleva?

– Det är en mässa som väldigt många vill vara med på och gladare dagar finns knappt. Det brukar vara ca 65 utställare och mellan 3500-4000 besökare på två dagar. Många kommer för att provsmaka produkter och hitta nyheter som de inte sett i butiker. Restaurangen och kaféet inne på mässan anpassas så att det endast serveras gluten- och laktosfritt, det finns en stor informationsmonter, läkare och dietister som man kan fråga. Vi har också speakers corner där vi har mindre programpunkter och prisutdelning av vårt eget pris Guldaxet. Vinnaren är någon som gjort något bra för medlemmarna och det kan vara både företag och enskilda personer.

– Lördagen är barnens dag och då är det mycket godis, kakor, hoppborg och ballongshow. Det är viktigt för barnen att träffa andra med samma diagnos.

– Arbetet med mässan tar nästan hela året. Vi är en handikappförening och gör otroligt mycket själva och det är många som ställer upp ideellt.

celia1
Förberedelser inför Mat för livet

Du fick själv din diagnos 1989. Vad har hänt sedan dess i produktväg?

– Då fanns det knappt några produkter, det kom grejer undan för undan. Idag vet man mycket mer och utvecklingen är fantastisk.

– Förr provsmakade vi väldigt mycket och jag var en av de första som smakade glutenfritt knäckebröd. Vi hade en smakpanel hos ICA och provade precis allt bröd på marknaden och då lyssnade de mycket på oss. Idag går det att få tag på en prinsessbakelse, det finns mycket gott bröd, bra pasta och pizza med fantastisk tunn botten. Producenterna är också betydligt fler.

Vem ska gå med i förbundet och vad gör ni mer under året?

– Om man har celiaki så ska man gå med. Men vi har också många medlemmar bland dietister, företag, förskolor och anhöriga. De ser oss som en bra informationskanal. Vi har mycket medvind tack vare mässan och det arrangeras en rad olika aktiviteter under året för medlemmarna. Som exempel har vi öppet hus en gång i månaden utom under sommaren i vår lokal på Gärdet dit många kommer för att fika och nästan alltid prova något nytt.

Läs mer om Celiakiföreningen i Stockholms län på hemsidan och Facebook

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!