Ariel Svantesson leder sex olika arbetslag, håller diskussioner med lokala och nationella ledare och hjälper till i byar och nationalparker så snart klartecken ges. Följ med Raleigh Internationals team till Nicaragua och Costa Rica.
Var befinner du dig just nu och vad gör era team?
– Jag befinner mig i Masaya i Nicaragua och är ansvarig för sex olika arbetslag med pågående projekt i Nicaragua och i Costa Rica. I Nicaraguas norra region handlar det om två projekt för att få in vatten in till husen. I Costa Rica handlar arbetet främst om att ta hand om djur och natur i nationalparkerna; vi bygger framfarter, jobbar med skogs- och parkvakter för att se vad de behöver hjälp med, samarbetar med regeringen och pratar med byborna om att det inte går att hugga ner träd utan att plantera nytt.
Hur får ni på Raleigh International era uppdrag?
– Tekniskt sätt så tar vi de här uppdragen själva. Vi går ut till ställen där vi vet att det finns dåligt vatten eller dålig hygien. Vi uppskattar vilken typ av hjälp som behövs och i vilken omfattning, och pratar med ledare och andra människor med inflytande. Därefter kollar vi om det är okej att vi kör ut med femton personer. Ofta är det bara manpower som behövs och många uppdrag är relativt enkla. Raleigh är fokuserat på unga människor, det handlar om volontärer mellan 18-23 år och nästa nivå är 25+.
Du jobbar numera som Deputy Operations Manager. Vad vet du av erfarenhet är den bästa hjälp ni kan ge?
– Det finns alltid saker att göra och ofta är det som sagt ren manpower. Men det handlar även om att sprida kunskap. När jag arbetade som teamleader förra våren handlade projektet om att hjälpa unga människor in i eget företagande. Vi ledde ett entreprenörsprojekt och lärde ut om hur man ska hantera pengar och hur man kan bygga upp ett litet företag för att skapa något som är annorlunda än vad som redan erbjuds. Vi hjälpte personer som redan drev företag och personer som fick chans att starta sina första företag. Det finns så väldigt många unga människor utan jobb och att lära ut kunskap om företagande kan ge otroligt positiva effekter. Av de sexton personer vi tränade var det nio av dem som fick lån och kunde starta företag.
Vad är det som kan sätta käppar i hjulen för ert arbete?
– För många viljor. Ofta vet regeringar om problemen men det är fortfarande många som inte förstår och mycket som står i vägen. Vi försöker prata om det så att de inser att vi är här för dem och att vi kan hjälpa till.
Hur bistår du teamen?
– All måste tränas upp innan de åker ut på projekt. Jag har nyligen ägnat tre veckor åt att träna upp samtliga ledare och de har precis åkt ut på projekt. De ringer in till oss två gånger om dagen så att vi vet var de befinner sig. Om de behöver något så kör vi ut saker, vi träffar även lokala samarbetspartners och kollar så att allt går bra.