”Konsten att leva” – I Elisabeth Lindell Norens målningar ryms både abstrakta och fasta former

Omslagsbild: ”Waterfront”.

Färger, en förutsättningslös process och de 17 principerna som är Vedic Art satte igång det fria skapandet. Där borta hittade Elisabeth Lindell Noren sin konst och skönheten bortom begränsningar.

– Vedic Art består av en grundläggande enkelhet om livet och konsten. Hälsoperspektivet är något jag alltid bär med mig – Konst & kultur befrämjar hälsan.

Under 2019 ser Elisabeth Lindell Noren fram emot att ställa ut på Grunewaldsvillan och på vårsalongen – Edsviken Art Fair. Hon ser även fram emot att få tillbringa mycket tid i sin ateljé för att ytterligare fördjupa och utveckla sitt konstnärskap. Dessutom är det alltid full fart på hennes kursverksamhet inom Vedic Art.

Elisabeth Lindell Noren i sin ateljé.

När Elisabeth Lindell Noren får frågan om hur hennes bakgrund ser ut så kommer svaret snabbt och självklart. Hon använder ordet ”klassresa” och berättar om hur hon föddes i Stockholmsförorten Märsta men att familjen redan efter ett år flyttade in till Södermalm och en tvårummare på Bondegatan. Elisabeth lärde sig tidigt att både lyssna och medla, mellanbarn som hon var, i en syskonskara om tre. Egenskaper som hon senare skulle få oväntat stor användning för.

Familjen flyttade senare ut till Nacka, där Elisabeth fortsatte sina studier på gymnasiet med goda resultat, samtidigt som hon var en framstående gymnast hos klubben Nackagymnasterna. Redan vid 18 års ålder kände Elisabeth att hon ville stå på egna ben, flyttade ut och bodde i olika andrahandslägenheter. 

”Akvarellek”

Det var efter gymnasiet som hennes liv tog en mödosam vändning… Men först ville Elisabeth uppleva en frihetskänsla. Något som i hennes fall innebar sjuksköterskeskola på SÖS följt av många års arbete med blodsjukdomar. För att vidga sina vyer åkte hon därefter till USA för att arbeta och begav sig även iväg på en långresa till Indien och Himalaya, dit hon har återkommit flertal gånger senast via konsten.

– Jag ville nog långt bort och högt upp för att få utsikt över livet. Sen kom jobbiga saker ikapp mig. Vi hade både missbruk och psykisk sjukdom i familjen.

– Jag försökte på olika sätt hjälpa min syster som mådde psykiskt dåligt, vilket var väldigt svårt… Det var stundtals mycket belastande och tog mycket energi. Nu har vi sparsam kontakt och stridsyxan är åtminstone nedgrävd.

Att du tidigt fick ta hand om din lillasyster – vad innebar det för dig på ett yrkesmässigt plan?

– Mellan två yrkesval, lärare eller sjuksköterska blev valet sjuksköterska, så klart. Jag blev intresserad av att se hur människor kan förändras och hitta fram­ till bättre livsval. Att se människors potential bortom begränsningar. En egenskap som både hjälpte mig men även förstärktes under tiden jag tog hand om min syster…

– Så småningom ville jag utveckla mig och arbeta på ett mer förebyggande sätt inom personalhälsovården. Jag utbildade mig inom stresshantering och livsstilsfrågor – och har bland annat varit med och byggt upp Stockholms hälsovård, Friskis&Svettis samt rökavvänjingen på mottagningen Serafen.

Elisabeth Lindell Noren

År 2000 blev Elisabeth intresserad av psykologi och började studera mental träning och psykosyntes. Hon lämnade så småningom personalhälsovården och startade eget företag inom företagshälsovård där fokus legat på samtalsterapi. Långt dessförinnan hade intresset och passionen för konst lyckats greppa tag om henne.

– När jag var 25 år började jag, genom studieförbundet, med keramik, måleri och skulptur. Sedan 10 år blir det mycket måleri, med acryl, olika material, mixed media, akvarell och kritor. För mig är konst och måleri ett sätt att upptäcka kunskap om mig själv och vår omvärld. Jag njuter av färgen och skapelseprocessen. Jag trivs bra med att vara i mellanrummen mellan verklighet och fantasi.

– 2004 upptäckte jag Vedic Art, på nätet , som tilltalade mig på flera plan. Det är organiska former med olika tekniker och material. Framförallt uppskattar jag abstrakt konst vilket framgår av de abstrakta hus med sneda väggar och tak som jag ofta blir förknippad med. Jag rör mig mer och mer mot de fasta formerna, men det abstrakta finns alltid kvar i mina målningar.

”Hemma hos”

– Jag gillar att arbeta förutsättningslöst och processen leder mig framåt, vi kallar det ” intuitivt måleri ”. För mig är färger och människor som en ”god kryddig gryta”. Jag gillar mångfald, olikheter, polariteter och namn på mina utställningar blir ofta ”I gränslandet” eller ”Mötet med det okända ”. Det verkar som det centrala i mitt liv handlar om möten, mellan olika världar och människor, olika material, olika uttryck, där gror nyfikenheten och experimentlusten! vet jag inte riktigt vet vart jag är på väg, utan följer det som dyker upp i huvudet just där och då. Folk brukar säga att jag har god färgkänsla och i slutändan brukar jag få en vision om var jag vill hamna med målningen.

”Play it again”

Känner du att din konst sammanfaller med ditt vardagliga arbete som samtalsterapeut?

– Ja, absolut. Vedic Art och psykosyntes har samma ursprung och kan upplevas som mer kravlöst. det vill säga att det finns en tro på att individen har egna möjligheter, om den får rätt förutsättningar och en bra växtplats. Det finns en andlighet på så sätt att vi ser bortom problemen, en holistisk hållning, kropp och själ hör ihop. Vi kallar det existentiell hälsa där vi vet att konst och kultur har en läkande kraft!

Vad inspireras du av som konstnär?

– Naturens former, ofta stenhällar, hav och berg och jag är galen i vatten – simmar gärna djupt. Även rörelse, dans, musik och människor fyller viktiga funktioner för mig och är en stor inspirationskälla till färg och form……. Att paddla kajak är en av mina favoritsysselsättningar och har visat sig vara ett bra sätt att inhämta inspiration.

– Två personer som betytt mycket för mig är den danska konstnären Per Kirkeby och framförallt Anders Wallin som verkligen är teknikernas mästare.

Du har ateljé både i Stockholm och en bit utanför stan. Var brukar du hålla dina konstkurser?

– På Oaxen är det sommarkurser där vi står ute och målar och badar i havet. En riktig hälsokur! Annars har jag kurser på Dieselverkstaden i Nacka Kulturhus i den stora bildsalen, kanonställe. I bildsalen dukar jag upp ett smörgåsbord av olika material, lavasand, svampar, kaffesump, penslar, äggskal, kritor, konstböcker, stafflier, fika och tända ljus. Och naturligtvis även en mängd olika sorters akrylfärger.

– All lyckoforskning handlar om nuet och när vi följer de 17 Vediska principerna, de skapande krafterna, så kommer vi till nuet. Det finns pedagogiska redskap och navigationskarta – och syftet är att reducera motståndet, ens inre kritiker och öppna upp sitt seende bortom alla begränsningar såsom duktighet och prestation. Detta fungerar som mindfulness.

”Autumn”

Kan du beskriva hur en typisk första kursdag ser ut?

– Vi brukar börja dagen med en kroppsscanning, där vi blundar, vilket fungerar som en avslappningsövning. Sedan målar vi efter första principen där meditationen är central, för att vi ska kunna möjliggöra avslappning i den analytiska delen av hjärnan.

– Då gäller det att vara tydlig med att det inte finns någon riktning eller krav på resultat. Det viktiga är att komma loss från sitt vanliga tankesätt och göra sig fri från värderingar.

– När gruppen har kommit igång navigerar vi oss fram i de 17 Vediska principerna och med mycket måleri. Vi njuter av att förlora oss i skapandet och att må bra. Kurserna brukar vara väldigt uppskattade.

”My mountain”

Vilken positiv respons har du fått under alla år som du hållit i kurserna?

– Jag har haft kurserna i 10 års tid och har fått många fina ord och mycket beröm genom åren… De flesta tycker att kurserna är meditativa, roliga och avkopplande. Och lika många lyfter fram att de känner sig modiga, lustfyllda och fokuserade efter en kurs hos mig. Gemenskap och nya möjligheter är ord som också ofta dyker upp.

Och förutom kurserna så har du även deltagit i många utställningar – både i Sverige och utomlands. Berätta.

– Ja, för några månader sedan ställde jag ut på Colorida Art Fair i Lissabon. Jag har alltid velat åka dit så det var jättekul att få vara med. Det blev en fantastisk upplevelse som varade i fyra dagar. Förutom att utställningen var välbesökt så var höjdpunkterna att det bjöds på underbar mat och levande musik varje dag… Hela evenemanget var väldigt proffsigt genomfört.

– Under 2017 var jag med på Art Nordic i Köpenhamn. Det var en spännande mix av olika nationaliteter och det fanns många skickliga konstnärer på plats.

– Jag ingår även i en grupp som heter ”10 kvinnor” och tillsammans har vi vid två tillfällen ställt ut under festivalen Music&Art på Skeppsholmen och Kulturfyren. Vi hade vid dessa tillfällen riggat upp en 10 meter lång målarduk så att festivalbesökarna också skulle få måla. Människor från bland annat Iran, Serbien och Uganda kom fram och målade sina bidrag. Det blev ett fredstema och det kändes otroligt roligt att så många ville pröva. Det är detta som är Vedic Art för mig!

”Free Soul”

Hur ser konstnärsåret 2019 ut för dig?

– Under våren 2019 vill jag gärna medverka på Grunewald i Saltsjöbaden och jag siktar även på att komma med på vårsalongen som Edsviken Konsthall arrangerar.

– Dessutom vill jag fortsätta att fördjupa- och utveckla mitt eget konstnärskap under 2019. Jag kommer även att hålla i flera konstkurser (går att läsa om på hemsidan) under året.

Slutligen – Vad skulle du vilja säga till alla som ännu inte upptäckt konsten inom sig själva?

– Fötterna på jorden och penslarna i himlen! Alla kan måla och borde få uppleva den fantastiska känslan att befinna sig i gränslandet mellan fantasi och verklighet som konsten innebär. Människan är som ett konstverk, som behöver få vara aktiv med alla sina sinnen för att må bra – både själsligt och hälsomässigt.

Läs mer om Elisabeth Lindell Noren och hennes konstkurser på hemsidan.

Här kan du följa Elisabeth på Facebook och/eller på Instagram.

”Happy friday”

”Wild Zebras”


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!