Under 2019 steg svenskarnas fondförmögenhet kraftigt och den passerade för första gången 5000 miljarder kronor som är en historisk gräns. För Stockholmsbörsen blev börsåret i fjol det bästa året sedan 2009 och det går i linje med den globala uppgången.
Den samlade fondförmögenheten under året låg på 1077 miljarder kronor enligt ny statistik från Fondbolagens förening. Svenskarna gjorde nettoinsättningar i fonder på 127 miljarder kronor och den största delen av nya sparanden 2019 gick till aktiefonder och långa räntefonder.
Svenska småbolag i topp
Med facit i hand kan man se att USA, IT och svenska småbolag var de fonder som låg i topp under 2019. Det fanns bara en enda aktiefond som marknadsförs i Sverige som backade under året, Tundra Pakistan som sjönk med nästan 18 procent. Det är en pakistansk fond som enligt experter backade på grund av den oroliga ekonomin i Pakistan. Bortsett från Tundra Pakistan steg samtliga fonder. Svenska investerare har därför fått bra resultat oavsett vilken fond de valde att placera sina pengar i.
Enligt Jonas Lindmark som är analyschef på fondanalysbolaget Morningstar beror den stora uppgången på att startpunkten var låg, för aktiemarknaderna backade nämligen under hösten 2018. Lindmark nämner även att Rysslandsfonderna gick bra under året på grund av att pessimismen kring investeringar i Ryssland har minskat.
Åtta av tio svenskar sparar i fonder
Att svenskar har ett stort intresse för sparande är tydligt och många svenskar får sin information från ekonomibloggar som skriver om allt från kreditkort till investeringar. Enligt Fondbolagens föreningar sparar åtta av tio svenskar i former och ingenstans i världen är fonder en lika populär sparform. Fonder har varit en självklar del av de svenska hushållens privatsparande sedan 1980-talet när allemansfonderna lanserades. Under de senaste 25 åren har fondernas ägarandel av aktierna som är noterade på den svenska börsen fördubblats från 6 till 12 procent. Var åttonde svensk börskrona ägs därmed av fondspararna.
Unga personer vill fondspara
Enligt en undersökning som genomfördes av Sifo på uppdrag av Unga Aktiesparare och Swedbank vill 65 procent av de mellan 18-24 år spara i aktier och fonder. Bara 23 procent av åldersgruppen sparar på det sättet idag och det beror på att de saknar den kunskap som krävs för att investera. Enligt Sifos undersökning önskar de få mer kunskaper och de flesta ungdomar vill använda internet för att lära sig spara. Unga personer besöker ekonomisidor som Buffert där de hittar information om hur man kan starta ett sparkonto. De presenterar även sin lista på aktier som rekommenderas för nybörjare som inte har sparat i fonder eller aktier förut. Eftersom det är enkelt att få information om sparande kommer den här trenden med högsta sannolikhet att fortsätta och svenskar kan behålla sin plats som världens bästa fondsparare.