Tystnaden från svenska konstkritiker gör Street art till en märklig ö i den svenska konstarkipelagen. Wallerys Jimmie Hall har under de senast fyra åren synliggjort konstformen som tagit fart på flera fronter – förutom hos konstkritikerna.
– Jag har sedan start velat se konstkritiker som skrev om Street art – bra eller dålig kritik spelar liksom ingen roll.
Wallery har blivit Stockholms och Sveriges gatukonstgalleri. Vernissagegäster på Wallery har också noterat att nya utställningar kommer med en stämning som är mer än ett glas rödvin och korslagda armar.
– En vernissage är vad det är – folk får för första gången se konstnärens nya verk live. Men varför inte hypa upp det lite mer – med livemusik och olika event – har vi tänkt.
Att bygga hypen kring konstnärerna sker inte minst digitalt där Wallery varit en pionjär bland svenska gallerier.
– Vi fanns från dag ett på Twitter, Facebook och Instagram. Den digitala närvaron kombinerad med den fysiska är jätteviktig. Som galleri säljer vi all vår konst digitalt vilket skapar flexibilitet. Det kan vara att man som kund köper ett print vid släpp för att försäkra sig om att få det – till att man sett ett verk vid en utställning och tre månader senare bestämmer sig för att klicka hem det.
ARTISTA
Galleriet har varit med på flera konstnärsresor inte med minst med Oliw87 som idag är ett av de hetaste namnen på den svenska Street art-kartan. Både svenska och internationella namn som Wallery ställt ut har idag mångdubblat sitt ekonomiska värde.
– Utöver Oliw87 har vi under åren ställt ut konstnärer som Huge, Ruskig och Dale Grimshaw. En annan minnesvärd utställning var danskan Nada som vi ställde ut för något år sedan. Det var skitkul och hon är någon som vi tror kommer slå stort. En del bara har det, man ser det på dem när de jobbar!
Köparna är idag både privatpersoner och företag och orsakerna till intresset sammanfattas av Jimmie Hall till två huvudsakliga anledningar.
– Vissa har en stor tilltro till gatukonsten – att vi bara sett början på många lovande konstnärsskap. Den andra anledningen är att man får väldigt mycket konst för pengarna – om man följer konstmarknaden och ser våra priser på gatukonst så blir man förvånad. Oljekonstnärer är kanske vana med att fylla en yta på 20×20 centimeter. Som gatukonstnär fyller man ofta ytor på flera meter. Därför är också proportionerna större på Street art.
Två verk av ARTISTA
OLIW87, baksidan på ett av konstnärens verk.
Målet för Jimmie Hall, som också har en egen bakgrund som Street art-konstnär, är att bli störst i Skandinavien och eftersom galleriet finns digitalt ska fler köpare hittas från hela världen. I samband med intervjun ställer Wallery ut ARTISTA. En utställning som kom till tack vare konstnärens närvaro på Instagram.
– Hon skulle vara här över jul och nyår och letade efter ett ställe att måla på. Jag sökte igenom hennes instgramflöde och sa till henne att jag älskade det fotorealistiska med det grafiska i bakgrunden. I och med att vi bestämde att hon skulle ställa ut gjorde hon ytterligare fem verk på det temat samt målade dörrarna utanför galleriet.
Wallery är ett av de mest progressiva och nytänkande gallerierna i Sverige, samtidigt anser Jimmie Hall att det är synd att de ska ses som speciella.
– Egentligen skulle man vilja ta bort benämningen Street art gallery. De jag arbetar med är lika mycket konstnärer som andra – en sprayburk istället för pensel ska inte vara mindre värd. Jag har också sedan start velat se konstkritiker som skrev om Street art – bra eller dålig kritik spelar liksom ingen roll. Skrivs det inte så finns man inte. Samtidigt är det därför vi har en plats – att vi attraherar en annan målgrupp.
Garagedörren målades av ARTISTA i samband med utställningen på Wallery