Vera Stubergh skapar för att få ro i sinnet och sprida glädje

Vera Stubergh är konstnär, smyckesdesigner och författare. Hon är född och uppvuxen i Oslo, och har bott i Sunne, Värmland sedan 2003. Hon skapar för att få ro i sinnet, och för att sprida glädje.

Vera är en kreativ optimist som älskar att skapa och dela glädje med andra. Meningen med hennes tavlor, smycken och böcker är att göra andra lyckliga och få känna nostalgi.

Hon var bara runt tio år gammal när hon började avbilda ansikten. Hon  tecknade filmstjärnor och skickade sedan bilderna till dom. De blev så glada att hon fick tillbaka riktiga fotografier med deras autografer. Och sedan dess har kreativiteten flödat.

Konsten är något som Vera har i sig

Konsten och kreativiteten har Vera ärvt från sin far, och det är något som går i familjen. Något annat som hon också tagit med sig av sin far är skrivandet och författarskapet.

Veras namn och boktitel står med på Boktrappan i Sunne tillsammans med författare som Selma Lagerlöf, Göran Tunström, Lars Andersson och många fler. Veras bok är på cirka trettio sidor och består av små berättelser och roliga dikter.

 Just nu skriver hon på en ny bok som riktar sig till äldre barn. Boken handlar om att barnen ska lära sig uppskatta sig själva och känna sig nöjda och lyckliga.

– De ska veta att de är viktiga för sig själva och inte börja hålla på med sådant som kan vara dåligt för dem. Jag hoppas att jag kan nå ut med boken så att barnen kan ta upp viktiga frågor för diskussion, säger Vera Stubergh.

Det börjar i huvudet och hamnar på pappret

Vera kan hitta inspiration lite var som helst. Hon säger att det börjar i huvudet och tar sig sedan ner genom armen tills det hamnar på pappret. Det är först tankar som går förbi och sedan bestämmer hon sig för att måla det. Det kan vara gamla fotografier, miljöer eller minnesbilder. Men framförallt är det naturen som inspirerar henne, utanför hennes hem finns djur och natur. Och hon förvandlar gärna material från skogen till vackra smycken.

1. Gamle Bergen – Vera Stubergh. 2. Örhängen i kottar – Vera Stubergh.

Äldre och klokare

Vera berättar att det är med tiden som hon kommit att bli mer och mer glad i sig själv. Hon tror att det är en kombination av att hon blivit äldre och klokare, samt att hon förstår sig på anatomin och hennes eget värde.

– Jag vet hur kroppen byggts upp och att den är värd väldigt mycket mer än man kanske tror. Efter allt jag lärt mig om anatomi, celler och sjukdomslära så kan jag inte se mig själv som något annat än värdefull, säger Vera Stubergh.

Vill du se mer av Vera och hennes verk? Klicka här.

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!