När Vellnez i Kungälv slog upp portarna i höstas var det efter ett noggrant arbete med att hitta och använda rätt miljövänliga material och Svanenmärkt inredning.
– Även hantverkarna poängterade hur fräscht det kändes, säger Jeanette Haag.
Vellnez är en speciell butik på många sätt. Hur tänkte ni när ni skapade butiken?
– Vi var noga med och visste redan från början att all inredning skulle vara Svanenmärkt, och både färgen och golvet skulle vara miljövänlig. Det inkluderar mattor i ull, genomgående led-lampor, svenskt trä i bänkskivor och frotté i behandlingsrummen. Miljötänket genomsyrar även begränsningen av skyltar, kvitton och tryck på produkter. Bara att vi använder oss av återvunna pappåsar med tvinnande handtag i hampa, som vi ber kunderna att återanvända, gör skillnad. Det har gått för långt med hur mycket saker som slängs.
Under bygget samarbetade ni med HSB, hur gick det till att få igenom alla speciella önskemål?
– HSB har varit bra att jobba med och förstående för hur vi ville ha det. Alla blev nöjda och miljöhänsynen märktes även på doften. Det är inte ofta som en nyrenoverad lokal inte doftar av kemiska ämnen. Även hantverkarna poängterade hur fräscht det kändes. Det är en del av vår identitet nu. När kunder kommer in genom dörren säger de ”vad gott det doftar.”
– Vi har också sett till att skapa stora ytor för att anpassa oss till barnfamiljer och permobiler.
Ni har behandlingsrum, butik och en webbshop med ett imponerande produktutbud. Berätta om hur ni tar in nya produkter och om vilka tester ni gör.
– Vi letar efter produkter som är biologiskt nedbrytbara och har ambitionen att skapa ett utbud som gör butiken spännande att komma in i. Det är inte bara hudvårdsprodukter utan även sådant som jag själv kanske inte fått tag på, men velat använda.
– Vi gillar att jobba med svenska företag eftersom det är kul att stödja svensk produktion. Sedan väljer vi ekologiskt före närproducerat eftersom allt närproducerat inte är bra. Jag väljer ekologiska spanska äpplen istället för svenska närproducerade äpplen.
– Vi lägger ner mycket möda på att testa det vi köper in och det finns många leverantörer som vill komma in i vår verksamhet. Vi testar oavsett om det är te, godis eller krämer. Utvärderingen tar några veckor och en produkt kan falla på att producenten valt att lägga in en ingrediens som kanske inte är förbjuden enligt certifieringar men ändå är tveksam enligt våra måttstockar.
Var finns era kunder ?
– Sedan starten 2011 så har vi varit återförsäljare till hela Maria Åkerbergs sortiment och därför har vi haft ett stort uppsamlingsområde. Främst kommer våra kunder från Kungälv, Uddevalla, Lysekil och Trollhättan.
– När det gäller våra behandlingar som utförs av vår hudterapeut samt utbildad personal inom massage och medicinsk fotvård så är det kunder från Kungälv, Göteborg med ett par mils omkrets.
– Vi som jobbar här är lite äldre och det gör att vi har kunskap och en förmåga att ta oss an många äldre kunder. Det är inte lätt att prata rynkor med en 20-åring. Våra kunder vet också om att vi är måna om miljön och vad vi lämnar efter oss. Vi informerar om varför miljövänligt bättre. Det handlar om vad som är bra för oss och för miljön; i vanlig kassiakanel ingår den organiska föreningen kumarin som kan orsaka leverskador, i vår ekologiska ceylonkanel är halterna 50 gånger mindre
– Vi är dessutom väldigt ärliga mot våra kunder. Kan vi inte hjälpa dem så gör vi inte det, det vi säljer ska vara miljöekonomiskt.
Väntrummet där kunderna gärna varvar ner stund innan bokad tid och får en ekokaka och kaffe eller te.
Ni har även en webbshop som ständigt utökas.
– Ja, Webbshopen växer men jag föredrar fortfarande att det kommer folk till butiken. Vi vill gärna ha en personlig relation med kunderna och många kunder kommer hit för att kunna dofta och känna.
Slutligen… du växte upp på landet med biodynamiskt jordbruk. Vad fick du med dig därifrån och vad vill du lyfta fram av allt det du har lärt dig ?
– Jag går mycket på magkänslan, biodynamiskt är bättre. Det finns så mycket man skulle vilja informera om. Inom hudvård pratas det redan mycket om mikroplaster och dåliga olja, det har nog folk börjat få kläm på. Ska jag lyfta fram något så är det ändå användningen av palmolja som får till följd att fruktansvärt mycket regnskog som bränns ner. Ju mer efterfrågan som finns på palmolja i matvaror och choklad desto mer skog bränns ner och gifter frigörs. Vissa saker påverkar oss direkt annat måste vi tänka till om när vi konsumerar.
Är det något särskilt i butiken som du vill rekommendera?
– Våra solskydd är enbart fysikaliska med titandioxid. De skyddar huden helt och hållet och är bra för miljön. Det är inte roligt att vara fisk med det som vi annars kletar på oss och tar med oss ner i vattnet.