Vattenskidsolyckan startade Anders Malms stora konstnärslycka – nu har han ställt ut sina målningar över hela världen

Tack vare en stor portion kreativitet, och en olyckshändelse, kom han in på konstskolan i Gävle. Idag kan hälsingesonen Anders Malm stoltsera med att ha ställt ut sina målningar – som blandar livets ljus och mörker – i storstäder som New York, Paris och Rom.

Anders Malm har sitt galleri och sin ateljé i Fiskeby, strax utanför Hudiksvall. Där skapar han sina målningar som både innehåller mörka minnen från barndomen och ljusa förhoppningar om en strålande framtid.

 

Anders Malm i sin ateljé där han experimenterar och utvecklar sitt måleri. Galleriet har han under sin ateljé, vilket gör verksamheten komplett.

 

Anders Malm växte upp i en musikerfamilj där pappan var sångare, vilket medförde en konstnärlig fostran. På grund av en tragedi i familjen, där fadern gick bort, ändrades livet drastiskt och Anders flyttade ut till en gård. Hans kreativa sida och spirande konstnärskap fick av förklarliga skäl läggas på is under några år. Alla olyckor är dock inte av ondo. Beviset är den bakgrund till att Anders, 23 år gammal, kom in på konstskolan i Gävle.

  När jag fyllde 20 år fick jag ett staffli av mamma i julklapp. En tid senare bröt jag foten efter en vattenskidsolycka och då passade det bra att måla och återupptäcka min kreativa sida.

– Vid den tiden hade jag en lärare och förebild som heter Bertil Berthel. Jag var hemma hos honom och visade upp min konst, och då sa han: ”det där kommer du aldrig in på konstskolan med, sådär ser allt annat också ut”. Nånstans förstod jag vad han menade och jag gick hem och målade mer abstrakt än vad jag tidigare gjort. Något som ledde till att jag kom in på konstutbildningen i Gävle vid 23 års ålder. Utbildningen i Gävle var två år lång och helt fantastisk. Jag fick verkligen verktygen för att komma igång och för att hitta min egen kraft inom måleriet.

– En annan källa till framgången är min familj med min fru Monica och sönerna Per och Lars – som samtidigt varit mina viktigaste konstkritiker och gett mig bra feedback. De har även hjälpt till mycket vid mina olika utställningar, både med upphängningar och annat som hör till.

Och du håller även i olika kurser?

Ja, jag håller i grafikkurser och konstkurser, något jag gjort under en längre tid, både i min ateljé och via besök hos olika företag. Kurserna har jag haft parallellt med mitt eget konstnärskap och jag har även arbetat halvtid på en gymnasieskola i Hudiksvall, vilket har gett stabilitet till inkomsten och som gör att jag känner mig mer fri att måla hur- och när jag vill.

 

”Stormande hav”, oljemålning. – Som havet stormar kan det också storma inom oss…

 

Anders målar främst i olja, blandteknik och akvarell – något som beror på vilken stämning han befinner sig i och om det är någon speciell utställning han förbereder sig inför. När han blev erbjuden att ställa ut sina målningar i New York la han exempelvis allt krut på sina oljemålningar.

– New York-utställningen var en renodlad oljeutställning, och sedan dess har jag övergått mer till den tekniken. Men jag avser att hålla alla tre tekniker igång och därför hamnar jag i perioder där jag prioriterar de olika teknikerna. Jag blandar även gouache, akvarell, grafik och akryl vilket skapar en häftig känsla.

Läs mer om Anders Malm och se fler av hans målningar.

– Att få uttrycka mig genom min konst, att kunna få fram tankar och känslor på papper och duk, är lika mycket en drivkraft som ett andningshål för mig. Mina målningar består av en mörk och en ljus sida, vilket symboliserar livets två olika sidor. Den mörka sidan har jag fått med mig från barndomen då flera av mina släktingar och andra närstående personer lämnade jordelivet under dramatiska omständigheter. Samtidigt är jag noga med att alltid lyfta fram ljuset i mina målningar vilket lockar att gå vidare i hopp om en strålande framtid.

– Jag har alltid en föreställande grund, även om mina målningar tenderar att gå mot det abstrakta. I varje tavla finns en liten bit av mig och mitt liv.

 

”Trappen upp”, oljemålning. – En trapp leder till någonting annat. Upp till något eller ner till något känt eller okänt.

 

Du har varit med på mängder av utställningar sedan 1988. Berätta om några av de mest minnesvärda.

– Ja, 1988 hade jag min första separata utställning. Men en av de utställningar jag gärna tänker tillbaka på, med varmt hjärta, är den jag var med på i Hudiksvall 1998. Jag trodde på förhand att intresset och besökarantalet skulle vara litet, och vi fick i uppgift av kommunen att hålla reda på hur många av besökarna som var över/under 25 år gamla. När 200 personer hade besökt galleriet på vernissagedagen gav vi upp att försöka hålla räkningen – och sammanlagt var det ungefär 700 personer som hade besökt utställningen. Att jag även sålde de flesta av mina målningar var inte heller helt fel.

 

Filmen ”Konsten och livet” om Anders Malm kan du se här.  Filmen hade premiär den 19:e mars 2016 på Iggesunds biograf inför en fullsatt salong. Filmen finns även i filmguiden hos SF.

 

– Annars är det konstnärsåret 2011 som jag minns bäst. Allt hände nästan på samma gång… Jag blev invald hos Svenska Konstnärer och kort därefter fick jag ett mejl från New York med ett erbjudande om att ställa ut på Galleri Artifact. Jag kontaktade min vän Lars Mörk som i sin tur kontaktade en vän i New York som kontrollerade att galleriet verkligen existerade, vilket det gjorde. En kul grej med den utställningen var att 30 personer från Sverige följde med och vi bildade på så sätt en hel delegation. Samtidigt höll jag och ett film-team på att göra en film om mig och mitt liv, och utställningen i New York blev den perfekta slutklämmen. Det var osannolikt bra tajming och utställningen blev en fantastisk upplevelse. Att få se sina egna tavlor hänga på ett sådant magnifikt galleri var väldigt rörande.

– Sen hann jag knappt hem till Hudiksvall igen förrän jag fick en ny inbjudan till annat galleri i Chelsea på Manhattan. Eftersom mina målningar fortfarande fanns kvar i New York bestämde vi oss för att ställa ut där också, men då var det bara jag och min son Lars som åkte dit. I samband med vernissagen möttes vi dock upp av ett tv-team från en lokalinriktad kulturkanal, vilket ledde till ett flera minuter långt inslag i deras nyhetssändning.

 

”Där bodde vi”, blandteknik. – Det var på denna gata i Midtown som vi bodde under den första utställningen på Manhattan.

 

New York blev en fullträff för dig och du fick även fina ord från den kände konstintendenten Liam Davis I en intervju. Berätta.

– Ja, han skriver om alla gallerier på Manhattan så det kändes stort. Han uppträdde dock lite udda när jag kom till galleriet och sa knappt hej. Eftersom han var väldigt avvisande så kändes det som att han inte ville ha med mig att göra. Men det visade sig sen att han bara ville ha distans till konstnären och att det faktiskt gjorde intervjun bättre. Det var väldigt smickrande att höra honom berätta om mig och det jag målar.

 

”Bryta sig loss”, akvarell. – Att slita sig loss och låta rötterna hitta ny grogrund.

 

Det finns stora kontraster i ditt konstnärskap. Ena veckan ställer du ut i New York, Rom, Paris eller Berlin – för att nästa vecka vara tillbaka i din ateljé i Hudiksvall. Var trivs du bäst?

– Svår fråga. Det är klart att jag trivs bra, i lugnet, i mitt lilla torp där jag har både mitt galleri och min ateljé. Men samtidigt är det otroligt roligt och inspirerande att resa på utställningar runt om i världen. Under 2018 är tanken dock att jag ska ta igen mig och fokusera på måleriet. De senaste åren har varit hektiska, och jag får häftiga inbjudningar hela tiden. Gallerier i Oslo, Lissabon och Rom har hört av sig och vill att jag ska komma dit och ställa ut. Jag har nu bestämt mig för att medverka på vernissagen och utställningen i Lissabon i mitten av juni, men planen är annars att jag ska prioritera återhämtning och måleri på hemmaplan under 2018.

Anders Malm bor tillsammans med sin fru Monica i Fiskeby, strax utanför Hudiksvall, där han även har sin ateljé och sitt galleri – ”Galleri Malmen”. För den som vill inspireras och titta på målningar som berör så tar Anders emot besök i sitt galleri. Skicka ett mejl till art@andersmalm.se där ni kommer överens om dag och tid.

Läs mer om Anders Malm på hans hemsida.

Se fler av hans målningar på Svenska Konstnärer.

Följ Anders Malm på Facebook.

 

Under 2017 deltog Anders på en konstfestival i centrala Rom, intill Pantheon. En av hans målningar vann då en konstutmärkelse.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!