Västerås egen Johnny Cash låter livet leda honom – när han skapar konst i de mest levande och starka färger du kan tänka dig

Matti Koskinen är känd för sina härliga målningar av vackra kvinnor, för hans musikmotiv och på senare tid, för sina färgglada paraplyer med vattenspeglar. Genom disciplin och med livlig fantasi skapar han den färgstarka konst som hänger i såväl hem – som på stora företag.

När bestämde du dig för att konsten var din grej?
– Teckning och målning var mitt absoluta favoritämne i skolan. Jag har alltid målat och planerna var att börja på konstfack, men annat kom emellan. När jag var i Spanien och besökte Salvador Dalís hus i Cadaqués 1996 blev jag väldigt inspirerad och året efter hade jag en liten utställning där, och till min stora glädje sålde jag flera tavlor till några turister från bland annat USA. Då bestämde jag mig för att börja måla på heltid.
2005 slutade jag mitt andra jobb och började då måla på heltid. När man håller på med det roligaste man vet, då ser man det inte som ett jobb.
Min första riktigt stora utställning var i Västerås 2006. Under själva vernissagen sålde jag 37 målningar, något som verkligen sporrade mig, och då förstod jag att folk verkligen gillar mina målningar och det jag gör.

”Änglar finns dom”

Hur skulle du själv beskriva din konst?
– Jag målar föreställande, nästan till hundra procent. Jag har försökt mig på abstrakt men det är inte riktigt jag. Just nu har det blivit mycket kvinnor, bakdelar och så. Paraplyerna och vattenspeglarna jag gör blir väldigt häftigt, det gillar folk. För mig är det viktigt att hela tiden fortsätta att utvecklas och prova nya tekniker och material. Folk vill ofta ha saker och ting på ett lite annorlunda vis, att de ska se ut på ett visst sätt, vilket jag har förstått att jag är bra på att få till. Jag får även beställningar på tavlor med större mått än vanligt, vilka kräver stora ytor att hänga på. Spännande utmaningar.

”Regnet det bara öser ner”.
”Blå Cello”
”Dansa i neon”.

Du jobbar med väldigt starka färger, hur kommer det sig?
– Det har jag alltid gjort, jag tycker om det och folk verkar också göra det, men en målning med starka färger tar mycket plats i ett hem och jag brukar låta dem låna hem en målning och känna in den. De måste förbereda sig på att tavlan kommer att ta mycket plats.

Hur arbetar du?
– Jag har 10-12 målningar på gång samtidigt och låter saker växa fram. När jag börjar närma mig utställning tar jag med alla målningarna in på kvällarna, och sitter och studerar dem, jag ser vad som behövs göras och så vidare. Jag skissar direkt på duken för att kunna få format och proportioner rätt – vad ska finns med – vad ska finnas i förgrunden?

Läs mer om Matti på hans hemsida.

Jag vet att du ofta låter rama in dina målningar innan försäljning, hur kommer det sig?
– Jag har vänner som har ramverkstäder och jag låter dem rama in några målningar inför varje utställning. Jag försöker precis Bengt Lindström gjorde, att rama in dem på ett speciellt och annorlunda vis. Det är jätteuppskattat att tavlorna är inramade, det gör att kunderna får idéer redan på vernissagen.

Du är väldigt disciplinerad när du jobbar, berätta mer!
– Jag har mycket på lager men jag målar hela tiden. För mig är disciplinen viktig, det går inte bara att gå och vänta på inspiration utan jag börjar måla klockan tio varje dag och sitter till ungefär 14. Saker och idéer växer fram hela tiden just för att jag har den disciplinen. Ibland kan jag sitta dygnet runt och måla. Kommer det inget så jobbar jag bara vidare på det jag har och efter ett tag hittar jag saker i dem, idéer.

Se mer av Mattis konst här.

Var hittar du din inspiration?
– Jag inspireras av hela livet på något sätt. Det är svårt att uttrycka vad det är som händer när jag målar. Till exempel är hösten väldigt fascinerande med alla sina kulörer, och skiftningarna i färgerna. Numera bor jag även periodvis i La Marina i Spanien. Där växer inspirationen (och även transpirationen förstås). Under hösten kan det bli att jag gör mindre landskapsmålningar för att få in färgerna. På vintern har jag mina egna färger igen. Jag tycker att både Lars Lerin och Anders Zorn har ett otroligt ljus i sina målningar, jag är lite avis på de människorna som har just den känslan för ljus.

– Salvador Dalí är dock den som inspirerat mig mest, även om jag själv inte målar som honom. Vilken man alltså, har var ju lite galen, precis som jag är!

Matti finns även på Facebook – här.

Hur ofta ställer du ut?
– Jag försöker att ha minst en utställning varje år. Jag har bland annat ställt ut i Aros Congress Center och i Västerås konserthus. Till konserthuset kom det 600 personer, enbart till vernissagen. Annars hänger mina tavlor på lite olika ställen runt om i Västerås, på olika restauranger, bland annat på ”Johnnys Krog”.

– En av mina häftigaste utställningar var den på Ängsö slott för tre år sen. Det var en sommarutställning och miljön var helt underbar. Allt var väldigt proffsigt och bra arrangerat! Och väldigt många besökare hittade dit under sommaren.

Du är lite av en kändis i Västerås eller hur?
– Det kan man nog säga. Efter att jag varit med i ”Halv åtta hos mig” blev det ett jäkla eko. Det ringde folk från hela Sverige och ville köpa mina målningar. Hela grejen var en jätterolig upplevelse men jag var lite för snäll, jag gav lite för höga betyg till de andra matlagarna vilket gjorde att jag bara slutade på tredjeplats.

Hur ser resten av året ut?
– Jag kommer att ställa ut tillsammans med Helen Peterson den tredje november, på just ”Johnnys Krog”. Det blir vernissage och efter det blir det fest, med buffé och dryck. Det nya bandet jag är med i som heter ”Memphis Band” kommer att underhålla med Elvis och min version av Jonny Cash. Efter den här utställningen har jag även fått förfrågan om att fylla de vita väggarna på en helt ny tandläkarpraktik ”Smile” i stan, vilket jag kommer att göra.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!