Världens bästa filmfestivaler

Det är många som har film som intresse, och då är förstås världens alla filmfestivaler något man definitivt inte får missa! Du har säkert hört talas om Oscarsgalan och filmfestivalen i Cannes, men visste du att det finns mängder av andra filmrelaterade event där några av världens bästa regissörer och skådespelare samlas för att ta emot de prestigefyllda utmärkelserna? Här har vi listat de fem bästa filmfestivalerna i världen som du kan besöka eller hålla koll på hemifrån för att få tips på de senaste succéfilmerna.

Filmfestivalen i Cannes

En lista med världens bästa filmfestivaler är inte komplett utan Filmfestivalen i Cannes, som har anordnats sedan 1946. Den brukar äga rum i maj och samlar hela världens filmelit på Palais des Festivals et des Congrès i Cannes på franska rivieran. Tyvärr kan man som privatperson inte delta på festivalens huvudevent, utan får nöja sig med att stå utanför och spana på alla de internationella kändisarna. På filmfestivalen i Cannes visas alla typer av filmer från hela världen, inklusive dokumentärer. 

Filmfestivalen i Venedig

Venedig står värd för världens äldsta filmfestival som startade redan år 1932. Den anordnas varje år i augusti eller september, och anses vara en av de mest prestigefyllda filmfestivalerna i världen. En stor del av filmvisningarna äger rum i anrika Palazzo del Cinema på Lido, som är den största ön i Venediglagunen. Samtidigt som festivalen sker också ett stort antal andra event inom konst, teater och musik, så sensommar till höst är en perfekt årstid att besöka den vackra italienska staden. 

Berlin International Film Festival

Berlins filmfestival grundades redan 1951 i Västberlin, och har sedan dess anordnats årligen i februari. Det är världens största filmfestival om man tar hänsyn till antalet besökare eftersom även privatpersoner kan köpa biljetter till eventet. Varje år visar man omkring 400 filmer i ett antal olika kategorier, och samtidigt som filmfestivalen pågår även mässan European Film Market där branschens alla giganter deltar. 

Toronto International Film Festival

Filmfestivalen i Toronto är också en av världens största sett till besöksantalet som brukar överstiga 480 000 personer. Den grundades 1976 och hålls på TIFF Bell Lightbox som är ett center för film året runt med festivaler, föreläsningar, förhandsvisningar, workshops och mycket annat. Torontos filmfestival anordnas i början av september varje år, och många anser den vara det mest inflytelserika filmeventet efter Filmfestivalen i Cannes.

Sundance Film Festival

USAs största filmfestival för independentfilm anordnas årligen i Utah sedan 1978. Namnet kommer från skidanläggningen Sundance Resort där delar av festivalen brukar hållas, och där har många nykomlingar i filmvärlden tilldelats utmärkelser genom åren. Sundance Film Festival visar både amerikanska och internationella filmer, och det är i januari varje år som aspirerande stjärnregissörer har chansen att göra sig ett namn i filmbranschen på Sundance Film Festival.

Besök filmfestivalerna personligen

Du som är en riktig filmfantast har chansen att besöka festivalerna ovan eftersom flera av dem säljer biljetter även till privatpersoner. Men eftersom de äger rum på vitt skilda platser på jorden krävs det ofta en rejäl reskassa. Du som gillar både spel och film kan passa på att kombinera dina intressen genom att satsa på odds, inte bara när det gäller sport utan också på stora event som till exempel Oscarsgalan. Det finns mycket pengar att hämta om du lyckas gissa rätt på vilket fotbollslag som vinner en stormatch eller vilken film som skapar storslam på världens mest prestigefyllda filmgala. 

Vi rekommenderar också att du tar en titt utanför landets gränser för att hitta de bästa oddsen, till exempel genom att besöka världens bästa norska oddssidor. Genom att satsa på odds eller spela på casino online har du möjlighet att ta hem storvinster som kan ta dig hela vägen till lyxiga Cannes, hippa Berlin eller vackra Venedig samtidigt som filmfestivalerna är i full gång. 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!