Urverket: ”Klockfeber på secondhand-marknaden”

Klockbranschen har varit het i flera år och etablerade aktörer på secondhand-marknaden talar om ”säljarnas marknad”.
– ”Det är ett intresse för klockor som exploderat i Sverige, Europa och världen”, säger Christian Ståhle.

Intresset för klockor fortsätter att öka. Hur har du, som en av de etablerade secondhand-försäljarna i Sverige, påverkats?

– Det är väldigt många som är intresserade och det köps och säljs för fullt. Som en följd av uppsvinget för nya klockor har andrahandsmarknaden blivit väldigt stor. Många har verkligen fått upp ögonen för den fantastiska klockvärlden. Det finns jättefina klockor från några tusenlappar och ändå upp till…  ja det verkar inte finnas någon övre gräns, det går att lägga flera miljoner på detta otroliga hantverk.

– Det köps och säljs mycket klockor, samtidigt är det en marknad där kundernas krav på trygghet är stora, något som är befogat. Köparna efterfrågar trygga handelspartners som kan visa upp att de är seriösa och att de funnits med länge.

 

Racingkronograf från välrenommerade IWC Schaffhausen. Ingenieur är en av deras mest kända modeller. Här med deras egenutvecklade manufakturverk 89361 som har tidtagning med ”flyback”-funktion. Se klockan här

 

Vad skulle du själv vilja trycka på inför köpet av en secondhand-klocka?

– Köper du secondhand räcker pengarna långt i jämförelse. När du har bestämt dig för vilken klocka du bara måste ha, och letar efter denna på begagnatmarknaden, är mitt tips att välja med omsorg. Stirra dig inte blind på priset utan se till att klockan motsvarar alla dina förväntningar och att den är i så bra skick som du vill ha den. Vid sidan av det visuella ska du se till att urverket är i gott skick och fungerar felfritt.

– Försök även i första hand att hitta en klocka som är komplett med originalboxar och originalcertifikat. Allt detta ökar värdet om du någon gång vill sälja den vidare. Som köpare är det viktigt att titta ett steg längre än priset. Ändå köper många sådant som saknar certifikat. Det finns många anledningar till att en klocka saknar certifikat. Tidigare ägare kan ha slarvar bort det, eller inte brytt sig om att spara det efter garantin löpt ut. Men i värsta fall kan det bero på oegentligheter eller att det är en kopia.

– Som köpare ska du göra allt för att försäkra dig om att klockan är äkta. Det enklaste är att köpa av en seriös och trygg säljare och att köpa sådant som är komplett med certifikat, det höjer också andrahandsvärdet.

 

Schweiziska Jaeger-LeCoultre är en av de absolut främsta tillverkarna… Här är en stilren herrklocka av högsta kaliber. Master Control Hometime visar förutom tid och datum även en andra tidszon genom två timvisare som kan ställas individuellt. Den har även visare som indikerar om det är natt eller dag, samt en liten sekundvisare i egen urtavla vid kl 6. Se klockan här

 

Du är öppen med vilka marginaler och provision du tar. Är det viktigt med transparens?

– Ja, folk kommer tillbaka till mig för att de känner sig säkra. Jag erbjuder även att köpa in klockor till bästa möjliga pris och säljer även på kommission.

– De flesta som kontaktar mig vet vad de vill ha. De har hittat en annons på en klocka som jag har till salu. En transparent, personlig och tillmötesgående service är något kunderna efterfrågar för säkrare och bättre affärer. Ofta resulterar en kontakt från en kund i köp.

Det är många som letar efter den perfekta klockan. Vilka tillverkare är eftersökta och vad händer under det kommande året för dig?

– Rolex står alltid högt i kurs. Även Omega och Breitling är starka varumärken som går bra på andrahandsmarknaden. Jag jobbar gärna med både IWC och Jaeger-LeCoultre också. TAG Heuer kommer också starkt med många intressanta modeller.”
– Under det närmsta året ska jag bara gasa och försöka få upp tempot. Man har alltid tusen idéer och det inkluderar allt ifrån produkter till marknadsföring. Jag tittar framförallt på den svenska marknaden men jag har även sålt till bland annat Australien och USA.

Urverket erbjuder trygghet för köpare och säljare med AA-rating, goda referenser och tydlig historik sedan 2010.

Se fler klockor på hemsidan

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!