Upp till 53% prisskillnad för samma bilförsäkring!

Statistik som är framtaget av jämförelsetjänsten Insplanet, visar att det kan skilja så mycket som 53% mellan den dyraste och billigaste bilförsäkringen. Det här visar vikten av att jämföra bilförsäkringar innan du tecknar. Du vill inte ta första bästa och åka på nitlotten och betala flera tusentals kronor i onödan.

Prisskillnader på 4 795 kr i vissa delar av landet

Prisdifferensen från lägsta till högsta pris ligger på mellan 43%-51%. Minst differens hittar vi i Kalmar, där skiljer priset bara med 43% men det betyder inte att det inte finns pengar att spara. 43% innebär fortfarande att priset från lägst till högst varierar med 2 552 kr.

 pastedGraphic.png

Varför har försäkringsbolag olika pris på samma försäkring

Om du tecknar en halvförsäkring hos Trygg-hansa eller hos Moderna försäkringar spelar egentligen inte så stor roll. En halvförsäkring ska nämligen täcka ungefär samma saker hos alla försäkringsbolag. En helförsäkring täcker kostnader som uppstår i samband med brand, glasskador, stöld av bilen eller delar av den och skada på vissa maskindelar men även elektronik. Med undantag för skada på motor, det kan vara så att försäkringen bara gäller om bilen körts mindre än 10 000 mil. 

Men om bilförsäkringen är samma hos alla bolag hur kan priset variera så mycket som 53%?

Så här svarar Insplanets VD Tomas Jonson på den frågan: 

Försäkringsbolagen har olika målgruppsstrategier. Vilket också kan variera över tid beroende på hur deras befintliga portfölj ser ut mot vad de har för målsättning. Därtill har försäkringsbolagen olika syn på risk och även prissättningen av olika risker. Av den anledningen kan det skilja sig många tusenlappar för samma person och bil beroende på försäkringsbolag. I snitt sparar våra kunder 1 800 kr per år, men ofta är det betydligt mer än så.

pastedGraphic_1.png

I tabellen ovan kan vi se prisexempel från flera olika svenska försäkringsbolag. Priset varierar med 53% från det lägsta till det högsta erbjudandet. SafeTown står för det lägsta erbjudandet med 4 146 kr. Medan Trygg-hansa erbjuder samma försäkring men för 3 641 kr mer! Ett lägre pris låter såklart lockande men det är alltid viktigt att kolla på villkoren. Trots att bilförsäkring är ungefär samma sak hos alla bolag kan villkoren hos bolagen variera. 

18-27 åringarna är de som kan spara mest!

Den åldersgrupp som sparar allra mest på att jämföra är 18-27 åringar. Där kan priset mellan lägst och högst variera så mycket som 4 828 kr. 

pastedGraphic_2.png

Vilket i sin tur innebär om du är under 25 år och vill ha en billig bilförsäkring är det väldigt viktigt att jämföra. 

Du kan år 2018 ha betalat ett överpris på din bilförsäkring till exempel så kan du ha betalat 9 862 kr per år för din Audi. Men i själva verket skulle du kunna fått betala bara 5 517 kr. 

Därför är det viktigt att jämföra bilförsäkring.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!