barrett tvillingar-2

Tvillingflickorna fick Johan att måla sig in på Liljevalchs Vårsalong

Bilden med tvillingflickorna på armen har hyllats i sociala medier. – Att inte ha tiden har blivit en av mina största inspirationskällor, säger Johan Barrett.

 

Tre av dina målningar har valts ut av juryn till den kommande upplagan av Liljevalchs Vårsalong, 11 januari till 5 mars. Vad har du för förhållande till Vårsalongen och varför anmälde du dig?

Hur har den nya familjesituationen påverkat ditt måleri?

Semesterbilder på Instagram och klassiska barnböcker som jag läser för våra små blir också stor inspiration.

Som barn reste du fram och tillbaka mellan Sverige och USA. Hur har det influerat ditt måleri?

– Vi var mycket hos våra släktingar utanför Philadelphia, så hela min uppväxt präglades av dessa miljöer. Efter att jag träffade Ebba har vi lyckats hamna på många platser som fyllt mig med enorm inspiration. När vi studerade hyrde vi till exempel en lägenhet i Paris i fem veckor. Vi gick långa promenader, sov i solen i parker och åkte taxi genom regnet efter nätter på sammetsklädda nattklubbar. Jag älskar att Paris invånare ställer ut begagnade möbler och prylar på gatan så att någon annan får användning för dem. Jag målade på plankor och lämnade till slut allt till tjejen vi hyrde lägenheten av. Jag vet inte vad som hände med det jag målade, kanske ställde hon ut allt på gatan.

Vilka teman vill du utforska i ditt konstnärskap?

– Jag försöker fånga den där känslan av att något är sjukt här i världen, samtidigt som världen på många sätt är underbar. Det är färgstarkt, fantasifullt och en blandning av konkreta och abstrakta motiv med igenkänning och mystik, barnsligt och barnförbjudet.

– Vi går ofta ut i naturen. Vi bor nära vatten och skog så det är en naturlig del av vår vardag. I höstas gick vi till ett självplock med ett hav av dahlior. Vår son ropade ut färger och var helt förtrollad. Vi bygger mycket kojor och tält i vår sons sovrum med madrasser och filtar. Det blir också mycket höga Duplotorn och superhjältesnack just nu. Vi brukar läsa eller berätta egna improviserade sagor för honom som han får vara med och utforma. Det är kul att höra hans tankar om vad sagorna ska innehålla. Man vet aldrig vad som kommer hända härnäst med barn. Jag älskar det!

Du arbetar annars som Grafisk designer. Vad får du för inspiration av andra kreativa människor runt om dig? Har du några förebilder i Sverige och utomlands?

– Jag inspireras mycket av mina vänner. Det är så fantastiskt idag med sociala medier eftersom jag får följa många kreativa processer och inte bara slutgiltiga resultat. Baksidan är att man mer sällan hälsar på i kreativa vänners ateljéer. Men i min situation med små tvillingflickor och en treårig pojke är det fantastiskt eftersom jag ändå inte har tid att träffa många vänner.

Målningarna som Johan ska ställa ut heter:

There is no place like vacation, Can you smell the smoke? och There is always something under the soil. De tre verken är hämtade ur en tavelserie som skapades under 2016.

– Varje tavla rymmer en egen berättelse men är samtidigt kapitel ur samma pågående historia som jag kallar ”The resort was beautiful but we argued all the time”.

De senaste åren har mellan 80.000-90.000 besökare kommit till Liljevalchs Vårsalong.

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!