Sedan den 1 januari i år så har Sverige ett licenssystem för onlinespel (casino) och vadhållning (betting) på nätet. Tidigare kunde spelbolag fritt rikta sig mot svenska kunder från Malta, eftersom skatten var låg och EU möjliggjorde det, rent lagligt. Men nu har Sverige alltså fått en reglerad marknad, och hittills har det haft mestadels positiv effekt.
Den grundläggande motiveringen till införandet av ett licenssystem har varit ett ökat konsumentskydd. Genom lag ska olicensierade spelbolag stängas ute, och de som ansöker och beviljas licens ska det ställas hårda krav på. På Oddsbonusar.se kan du läsa mer den svenska spellicensen och dess implikationer.
Några förändringar som har hjälpt till i denna riktning
Spelgränser och självtest
Alla licensierade spelbolag måste ha ett system där spelare ska sätta gränser för sina insättningar innan de kan börja spela. Dessutom ska spelbolag också tydligt länka till ett självtest där du kan testa dina spelvanor och se om du är i riskzonen.
Registrering med BankID
Det som kanske har gjort mest för tryggheten är att spelare nu kan sköta allt genom BankID. Både registrering, inloggning, insättningar och uttag sköts enkelt genom denna trygga metod för identifiering.
Många spelbolag har också börjat med Swish som betalningsmetod, vilket ger ökad trygghet och säkerhet. Enligt Oddsbonusar.se så erbjuder just nu tio spelbolag Swish som betalningsmetod. Hittills finns Swish endast för insättningar, men man jobbar på att lösa ett sätt att ta ut pengar via Swish också.
Spelpaus
Spelpaus.se är en tjänst där du som privatperson kan stänga av dig själv från alla licensierade spelbolag samtidigt. Detta fungerar på grund av att alla spelbolag är tvungna att använda sig av BankID som registrerings- och inloggningsmetod. Du stänger alltså av dig själv genom ditt BankID, och kan efteråt inte logga in på licensierade spelbolag.
Under de första veckorna stängde tiotusentals personer av sig från de licensierade spelbolagen.
Nackdelarna med den svenska spellicensen
Även om licenssystemet till stor del har inneburit en positiv utveckling, och spelpaus.se har varit en succé i strävan mot en hälsosammare spelmiljö, så finns det också en del negativa aspekter.
Till exempel så är reklamen, som skulle minska, fortsatt utbredd. På stan, på TV och i mobilen. Dock kallade civilminister Ardalan Shekarabi till möte med alla spelbolag i Sverige och sade att man kommer att lagstadga för att minska spelreklamen, om inte spelbolagen själva tar ansvar för det.
Det andra stora problemet är att spelare som stänger av sig själva fortfarande kan spela hos utländska spelbolag, något som kan tänkas vara sämre för en spelberoende, eftersom de svenska bolagen ändå har ett ansvar mot svenska spelare och svensk lag och på så sätt borde vara säkrare för en spelberoende person.
Anledningen till att detta fungerar är att de utländska spelbolagen inte har något ansvar i Sverige och allt sker över internet. För dessa spelbolag är det enda hindret att de inte aktivt får söka upp svenska spelare i Sverige. Kommer spelarna till dem så gör de inget fel.
Detta är såklart svårt att stoppa med svensk lagstiftning.
Dock en ljus framtid
På det stora hela har dock spelregleringen inneburit en starkare och tryggare svensk marknad, med högre konsumentskydd. Andra reglerade marknader, som exempelvis England och Danmark, har alla haft denna utveckling, och generellt sett fått en bättre miljö för onlinespel och vadhållning.
När allt sätter sig i Sverige, och det kommer några prejudicerande fall i domstolar gällande spelbolag som inte skött sig, kommer detta med all sannolikhet följa i Sverige.