Trubadur och föreläsare – men det är vättarna och gudarna som tagit honom till New York

Ronnie Holmberg lever livet fullt ut. Som trubadur är han flitigt anlitad, ofta flera gånger i veckan, men det är i ämnena folktro och nordisk mytologi som han känner sig riktigt hemma. Gudar i brons eller vättar i akryl är något han som artist skapar, både framför publik och hemma i sin ateljé.

Konstnären och mångsysslaren Ronnie Holmberg är uppvuxen i Malmö stad. Uppväxten präglades av musik, där hans far spelade dragspel och hans mor spelade piano. Ronnie själv hade talang för gitarrspelandet, även om hans musikbetyg i skolan visade på motsatsen.

– Jag fick streck i sång, mest för att jag vägrade sjunga inför publik. Gitarrspelandet kom istället till stor användning när jag var 14 år och ville imponera på flickorna. I skolan gick verkstadsämnena och teckning betydligt bättre och där fick jag högsta betyg.

Ronnie Holmberg.

Tanken var länge att Ronnie skulle bli reklamtecknare, men istället blev han först rörläggare på sin morbrors företag för att sedan börja arbeta på Alfax inom gasbranschen. Musiken och konsten var något han ägnade sig åt på sidan om yrket, och tack vare sin sagoberättande gammelmormor Karolina fick Ronnie nys om vättar och gammeldags folktro.

– Jag lyssnade alltid mycket på vad de gamla hade att berätta, och i synnerhet på min gammelmormor. Hon trodde på vättar, och lyckades på så sätt så ett frö hos mig.

– Min första ”folktro-målning” bestod av en vätte som satt och pratade med sin vättekvinna. Jag lyckades få den såld tämligen omgående, vilket minst sagt gav mersmak.

”Jotunheim”.

Vad hade du målat innan dess?

– Mina tidiga målningar bestod mest av natur och skånska gårdar. Vändningen kom när en skånsk etablerad konstnär kom på besök till min ateljé och tittade på mina konstverk. Han pekade på mina landskapsmålningar och sa ”så målar alla”. Sedan vände han sig om, begrundade mina vättar och sa ”så där målar ingen, det här ska du fortsätta med”. Och det gjorde jag…

Läs mer om Ronnie Holmberg på hans hemsida.

Och nu har dina målningar och skulpturer gjort stor succé, inte bara i Sverige?

– Ja, det har gått väldigt bra. Jag är årligen med på 8-13 utställningar och det kan vara allt från mindre utställningar på svenska restauranger och slott – till hjälpprojekt i Indien och utställningar på ett av New Yorks större gallerier.

– I New York var jag en av 1500 utställare på galleriet vid det tillfället. Många gånger har man som svensk inte råd att ställa ut i sådana sammanhang, men jag fick en förfrågan om att ställa ut gratis vilket jag naturligtvis inte kunde motstå. Det blev väldigt lyckat och nu funderar jag på att ställa ut i New York och Chicago under 2018/19, eftersom jag fått ett väldigt bra erbjudande.

”Valkyrian star”. Se fler målningar.

En av anledningarna till att du blivit så populär är att du även målar inför publik. Det måste kännas speciellt?

– Ja, jag är ju inte bara konstnär utan även trubadur. Något som innebär att jag älskar att uppträda framför publik och som gjort att jag tagit mitt konstnärskap till en annan nivå. Jag målar just nu en vättetavla på Ica i Svedala, där jag sedan tidigare redan har bidragit med en vätte som sitter vid deras ostdisk. Men jag målar även ”live” i många fler – och andra sammanhang.

– Bland annat så är det flera kommuner som anlitar mig för att måla inför publik. Jag är en showartist och det spelar ingen roll om det är gitarr eller pensel som jag håller i.

Ronnie i full fart med att måla inför publik.

Hur går du till väga när du skapar dina målningar?

– Jag målar aldrig någonting om jag inte, i stora drag, vet hur tavlan ska se ut. Jag är påläst inom ämnena nordisk mytologi och folktro, och synerna kan komma som en uppenbarelse när jag exempelvis ligger och vilar. Sen har jag två veckor på mig att skissa upp målningen innan den har tendensen att försvinna.

– Jag börjar alltid måla så långt från tavlans centrum som möjligt. Först blir det bakgrunden, sedan arbetar jag mig uppåt. Nästippen sparar man till sist. Jag målar mycket med skuggor och ljus för att skapa de kontraster som är viktiga för att målningen ska bli bra.

– Jag bestämmer mig i förväg för vilka färger som ska ingå i målningen, vilket sedan gör arbetet enklare. Det kan ligga mycket tid bakom att få ihop en bra komposition, och det händer absolut att jag fastnar nån vecka tills jag löst problemet. Sen finns det ju vissa verk som jag inte är hundraprocentigt nöjd med, men som säljs ändå. Skönhet ligger ju i betraktarens ögon.

Utöver konstnärskapet så är du även föreläsare, trubadur och författare. Berätta.

– Ja, jag håller kurser och föreläsningar om nordisk mytologi, folktro och folkmusik. Till 2018 har jag även nya ämnen och föreläsningsprogram som är på gång. Exakt hur de ser ut vill jag dock inte avslöja än…

– Som musiker och trubadur har jag skrivit 30-40 egna visor, men jag sjunger och spelar även andra artisters låtar naturligtvis. Det kan vara allt från Evert Taube till mer nutida poplåtar.

– Jag har skrivit en bok som heter ”Forna tiders historieberättare” och som kom ut 2010. Nu har jag en ny bok som snart är på väg ut, med samma tema. Jag skriver även på en tredje bok och tanken är att det ska bli en samling med skånska sagor.

”Agir”.

Vad siktar du på under 2018?

– Jag har siktet inställt på att komma ut i Europa, och ett stort mål är att få fler ”live-jobb” i utlandet. Sedan vill jag komma in och synas med min konst på de stora gallerierna i USA.

– Jag jobbar på att få ett riktigt rejält skägg då jag under juletid är mycket anlitad som tomte. Lösskägg känns inte bra.

Läs mer om Ronnie Holmberg på hans hemsida.

Se fler av Ronnies konstverk på Svenska Konstnärers hemsida.

Följ Ronnie Holmberg på Facebook.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!