Tiki-barer hett bland Stockholms festfixare

Det var efter ett antal år i Miami som Richard Wreder byggde sin första Tikibar. Sedan dess har flera kända Stockholmskrögare och företag hyrt hans skapelser för lite soligare tillställningar.
– Jag alltid varit intresserad av sådant som kan förflytta oss i tanken, säger Richard Wreder.

Vad fick dig att börja hyra ut Tikibarer?

– Idén uppstod under åren då jag och min fru bodde i Miami. Amerikaner är duktiga på att bygga miljöer som skapar bra stämning och att förflytta gästen i tanken, och de gör allt från scratch.

– Vi bodde bredvid Zoo Miami och utöver att jag sett många utomhusbarer med tak i Miami, inspirerades jag av palmtaken där. Jag gick och fotade av taken och min första idé var att jag skulle bygga pålar med soltak som kunde sättas upp hemma i Sverige vid folks sommarstugor.

– Detta utvecklades till slut till att jag byggde en första Tikibar hemma hos oss, och när jag sedan byggde en ny Tikibar i Stockholm så fick MTG på Ringvägen reda på det och köpte den. Efter det bestämde jag mig för att bygga fler och att hyra ut dem.

Läs mer och boka din Tikibar här

Idag har du kunder som Folkbaren, Farang, Elgiganten och Happy Socks. Varför fungerar konceptet så väl?
– För att det är en så pass speciell nisch, mycket annars ser likadant ut och det går inte att underskatta miljöer som tar gästerna till en annan värld. Barerna blir automatiskt en stämningshöjare och det krävs bara en eller två stycken för att skapa detta. I Stockholm är detta ganska unikt och folk blir imponerade av vad de får.
– Ofta används barerna inomhus och det är ungefär hälften företag och privata kunder som hyr. Sammanlagt har jag byggt åtta Tikibarer och jag har fem av dem som jag hyr ut.

Till vardags arbetare du som lärare i matematik. Hur skulle du beskriva dig själv som entreprenör?

– Jag är intresserad av hela processen från tillverkning och entreprenörskap, till kundbesök och marknadsföring.

– I och med att jag är intresserad av uppfinningar och av ingenjörsteknik drivs jag av att göra konstruktionen så funktionell som möjligt för att den ska vara enkel för mig att transportera ut till kunder samt att den ska vara snabb att montera upp och ner på plats. Barerna är robusta men samtidigt tillverkade i delar som ryms i ett paket och går in i hissar.

– Jag har också sett till att barerna har praktiska funktioner som gångjärn och på en av barerna som stått uthyrd på Göteborgs Centralstation finns en lucka med lås.

Richard Wreder

Farang är en av de restauranger som anammat Tikikultur och anordnat Tikifester. Vad är en Tikifest?
– Vanligtvis så dekorerar de där folk sitter, det dricks drinkar och gästerna bär hawaiiskjortor. Tiki är från början en religion men det är också ett koncept att man har en rolig bar med roliga drinkar som tar en till soligare ställen.

– Samtidigt träffar man på många som inte vet vad Tiki är och tror att det kommer från Thailand.

Vad har du själv lärt dig av allt detta?
– I Sverige när man växte upp fick vi lära oss att funktionalitet är viktigt. Det är tydligt att inte bara jag själv utan också många andra uppskattar att få förflyttas i tanken, särskilt här i Sverige.

Läs mer och boka din Tikibar på Solna Tikidesign


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!