Tenn och sten – i Olle Brandqvists skulpturvärld har fantasins former inga gränser

Skulptur ovan: ”Vad är då en människa”. Höjd 2,5 meter.

Som ung var det måleriet som lockade Olle Brandqvist. Intresset för metall tog honom vidare till skulpterande i tenn, och så småningom även i brons och sten. Fokus ligger på huvuden, människan och naturen – vilket tagit Olles skulpturer till utställningar i konsthallar och gallerier, både i Sverige och utomlands.

Konstnären Olle Brandqvist bor i Kinnarumma, strax utanför Borås. Där har han även sin ateljé och verkstad där han ger sten och tenn nytt liv. I mitten av mars ställer han ut sina skulpturer på Flaménska Galleriet i Borås, där besökarna under tre veckors tid kan ta del av Olles skapelser.

 

Huvud i porfyr, höjd 40 cm.

 

Olle Brandqvist föddes i Borås, men hans konstnärliga ådra fick honom att under perioder av livet överge sin födelsestad för Konstindustriskolan i Göteborg och Konstfack i Stockholm.

– Jag hade ett konstnärligt intresse redan som barn då det främst var måleriet jag älskade. På Konstindustriskolan kom jag i närmare kontakt med metallarbete, silversmide, vilket var intressant och funkade bra för mig.

– Konstnär har jag varit hela mitt vuxna liv. Under en period jobbade jag även på Sporrong där jag modellerade porträtt för medaljer och plaketter.

– Efter ett tag kom jag även in på det där med sten. Något som gjorde att jag var ute mycket i skog och mark för att hitta rätt stenar, som jag sedan tog hem, högg huvuden i dem, slipade till ”personligheter” och polerade upp. Främst är det granit och diabas som jag använder vid mina stenarbeten.

 

Olle Brandqvist under arbetets gång.

 

Vilka är fördelarna med att arbeta i sten, jämfört med brons och tenn?

– Mina stenskulpturer har fokus på huvud, ansikte och dess drag. Tennskulpturerna har däremot fokus på natur och människor. När jag arbetar i sten utgår jag från en sten som har en viss form och som kan underlätta arbetet. När jag väl har tagit bort något från stenen går det inte att ångra sig. Men det är en del av charmen, likaså att slipa till ansikten som lyfter fram stenens karaktär och avslöjar dess hemlighet.

Läs mer om Olle Brandqvist och se fler skulpturer på hans hemsida.

– Tenn som material kräver ett annat sätt att arbeta, eftersom jag då modellerar, lägger på material och bygger upp skulpturen. Men jag skulle inte säga att jag föredrar det ena framför det andra, utan det är variationen av olika material som jag gillar. Jag älskar att forma tennskulpturer med lödkolvar så att de liknar naturlandskap, små världar och människor – men jag tycker lika mycket om att arbeta i sten och locka hemligheter därur.

 

”Känn ingen oro och tappa inte modet”, diabas, höjd 230 cm (skulpturen är för tillfället deponerad till Skulpturparken i Hishult som du kan läsa om här).

 

Dina skulpturer är av olika storlek, vilket borde innebära att de även upptar mycket plats. Hur ser din ateljé ut?

– Ja, skulpturens storlek varierar. När jag gör offentliga verk så blir de oftast i ”modell större”. Då har jag arbetat utomhus i Borås.

– Jag har två ställen som jag arbetar på. Dels i min stenverkstad utomhus där jag hanterar mina mindre arbeten. Dels har jag en källare i huset där jag bor som fungerar som en ateljé. Där gör jag främst mina tennskulpturer och målar även emellanåt.

 

”På berget”, skulptur i tenn, höjd 75 cm.

 

Olle Brandqvist har sedan mitten av 1970-talet varit med på olika utställningar – både i Sverige och utomlands. Schweiz, Tyskland, Danmark och England är några av de länder han ställt ut sina skulpturer i, och som gjort att han har fått fin respons från flera håll i Europa.

– Jag tycker det är roligt att ha något att visa upp och att träffa konstintresserade människor. Många frågar hur jag jobbar och hur det går till när jag skapar skulpturerna. Att flera sedan även delger vad de själva ser och upplever i mina skulpturer tycker jag är väldigt spännande eftersom jag själv ofta inte har tänkt i samma banor. Det betraktaren ser, beror ofta på vilka erfarenheter han eller hon har i livet, och därför kan deras upplevelser skilja sig så mycket från person till person.

– Ofta säger många att mina figurer ser tidlösa ut, vilket jag tycker är ett gott betyg. En del av själva upplevelsen kring mina utställningar är, att besökarna också får känna på mina skulpturer i sten. Något som många vågar göra på mina stenfigurer, medan de är mer försiktiga, vilket de också bör vara, när det kommer till mina tennskulpturer eftersom de är ömtåligare och ser annorlunda ut.

 

”Gruppen”, höjd 30 cm.

 

Under 2018 har Olle Brandqvist flera utställningar och projekt inplanerade. Närmast i tiden ligger den utställning han ska ha på Flaménska Galleriet i Borås, med start 17:e mars. Utställningen pågår sedan till 8:e april och kommer förutom en blandning av skulpturer även inkludera ett antal av Olles målningar. Själv ser konstnären fram emot utställningen med ödmjukhet.

– Jag försöker att inte ha så stora förväntningar på utställningar, utan det får bli vad det blir. Jag ser dock fram emot att få träffa människorna som kommer dit och ha intressanta samtal kring det besökarna upplever.

Läs mer om Olle Brandqvist och se fler skulpturer på hans hemsida.

Du kan även se fler av Olles skulpturer på Svenska Konstnärers hemsida.

 

”Den nöjde boråsaren”, diabas, höjd ca 1 meter.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!