Yrkesbevis för fyrhjulingar – ett steg upp från förarbevis

Yrkesutbildningar för terränghjuling ger inte bara aha-upplevelser om fordonets kapacitet, de räddar också liv. Terrängtjänst AB har positionerat sig längst fram i ledet med utbildningar för både privatpersoner och yrkesutövare. Särskilt viktigt är samarbetet med Säker Skog.
– Många ser risken med motorsågen men inte med fyrhjulingen, säger Arne Heimdahl, ägare av Terrängtjänst AB.

 

Hur skulle du kort beskriva en terränghjuling och vilka är användningsområdena?

– En terränghjuling kan liknas vid en billig och smidig traktor och används inom allt ifrån skogsbruk, hästgårdar och sökorganisationer. På en hästgård kör man kanske ut hö och har krattor efter i paddockar. Ju mer kunskap föraren har desto större blir användningsområdet och många jobb kan förenklas. Framförallt ökar säkerheten.

Ni har en förarbevis-utbildning och en yrkesbevis-utbildning som tar en respektive två dagar. Vilka kommer till er?

– Vi har deltagare från hela landet. Det är privatpersoner, räddningstjänsten, kraftbolag, mastbyggare med fler. Vissa yrkeskategorier har behov av lära sig om specifika redskap som kan kombineras med fyrhjulingen. Till våren kommer exempelvis Mjölby räddningstjänst hit på utbildning.

Berätta mer om samarbetet med Säker Skog och deras motorsågskörkort.

– Säker Skog drog igång motorsågskörkortet och såg att många inom mindre skogsbruk använde sig av fyrhjulingar. På ett mindre skogsbruk kan det handla om att man åker fyrhjuling ut för att såga ner träd. Man ser risken med motorsågen men inte med fyrhjulingen. Det finns en klar olycksrisk och inte minst många äldre har nytta av bättre och bredare kunskap. Därför hjälper vi till med utbildningar.

Hur krävande är era utbildningar?

– Hela förarutbildningen klaras av under en tuff dag. Utbildningen är på 10 timmar och inkluderar ett teoripass på 3,5-4 timmar och därefter praktiska övningar och ett skriftligt prov. Yrkesutbildningen är dubbelt så lång. Den är tuff men givande. Alla våra deltagare har åkt härifrån med en aha-upplevelse.

Utöver utbildningarna inom Terrängtjänst AB var du med och startade SAR Sweden. Berätta

– Jag tog kontakt med polisen och sa att det finns en samhällsnytta med de här fordonen eftersom vi kan söka i stora områden och leta i diken. Vi är numera en sökorganisation som hjälper polisen med sökinsatser i ett tidigt skede. Vi är 40-50 personer och vi har fått genomgå en utbildning i hur man ska hantera en eventuell brottsplats. Polisen ringer oss vid eftersökningar av människor och vi är ute innan Missing People börjar leta.

Arne Heimdahl är ägare av Terrängtjänst AB och gick tidigare länge i lära inom samma företag. Att själv hålla i utbildningar lärde han sig genom STHR (Sveriges Terränghjulingutbildares Riksorganisation) där han även är medlem idag.

Utbildningarna för yrkesbevis är idag förhållandevis få i Sverige och Terrängtjänst ABs deltagare kommer från hela Sverige. Läs mer om utbildningarna här

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!