Otursdagen är här – men varför just den här dagen och hur ser det ut hos försäkringsbolaget idag?

Idag är en dag som många bävar för. Fredag den 13:e har kommit att bli en symbol för otur och olycka. Men varför blev det så och hur ser det egentligen ut med olyckor just den här dagen?

Kanske är det så att du väljer att flytta ett möte. Eller så vill du inte spela den där matchen just idag. Fredagen den 13:e har kommit att bli en viktig dag när det kommer till vidskepelse. Den är känd som den stora otursdagen. Trots detta finns de som väljer att utmana dagen. Vissa klubbar träffas just den här dagen och man ägnar sig då åt allt som brukar betyda otur. En av Sveriges störste hockeyspelare genom tiderna – Mats Sundin, valde att spela med nummer 13 på ryggen – kanske även det för att utmana det hela?

Men varför är det just den här dagen som är otursdagen? Det har hängt med ända sen antiken. Ursprunget hittar man i kristendomen. Just det datumet bygger på att Jesus och hans lärljungar var 13 stycken. Efter det hängde Jesus på korset på långfredagen och just därför är fredagen olycksdrabbad.

Det finns en mängd av försäkringsbolag där ute och det kan ibland vara svårt att veta vilket som skyddar dig bäst. Hur som helst, en olycksfallsförsäkring är alltid bra att ha – det skriver Folksam under på. Men Erik Arvidsson som är skadeförebyggare på Folksam tror att olyckorna snarare blir färre just den här dagen.

– För oss på Folksam är det svårt att plocka ut ett specifikt datum, som i det här fallet. Jag personligen har en teori om att det snarare blir färre olyckor. Människor är medvetna om att det räknas som otursdagen och då väljer man att göra mindre saker, man utsätter sig för färre situationer där det kan gå illa helt enkelt. Alltså är risken för olyckor och skador mindre.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!