Kopia-av-Roger-Mat-o-dryck-(88-av-97)

Systembolaget nappade på Rogers kvalitetsviner

Med en stor passion för mat och dryck bestämde sig Roger Johnson för att gå en sommelierutbildning. Tanken var egentligen att bara mata sitt stora intresse med ytterligare kunskap, men istället blev det början på en resa som serieentreprenör inom mat och dryck efter sommelierexamen. Som komplement till Rogers populära vinprovningar tar han nu nästa steg och lanserar vinportalen Kvalitetsviner.nu.

Varför lanserar du Kvalitetsviner.nu?
– Jag tycker helt enkelt att vi i Sverige förtjänar bättre viner. När man väl provat andra viner än de massproducerade är det svårt att gå tillbaka. Och vem vill egentligen det, när det ger så bra livskvalitet att dricka riktigt goda viner gjorda med hantverksmässiga metoder och kärlek istället?

– Det är ju även så att jag ser att fler och fler bli nyfikna och ser värdet på bra vin. Intresset och betydelsen av kvalitetsviner har ju definitivt vuxit på sistone och då är Kvalitetsviner.nu en naturlig portal för alla som vill ha förhöjda smakupplevelser.

Roger-Mat-o-dryck-(85-av-97)-1

Hur väljer du ut dina viner?
– Konceptet är rätt simpelt, jag säljer bara viner som jag tycker håller måttet. Efter att ha ägnat mig åt att besöka noga utvalda vingårdar i USA och runtom i Europa har jag fått ihop ett riktigt bra urval som jag är väldigt stolt över. Men visst är det så att man aldrig blir fullärd, så jag kommer ju självklart att kontinuerligt utöka sortimentet allteftersom jag finner ytterligare guldkorn.

Varifrån kommer ditt stora intresse för viner?
– Det kom för runt 10 år sedan kan man säga. Då jag besökte restauranger mer och mer insåg jag väldigt snabbt hur essentiellt vinet är för helhetsupplevelsen av måltiden. När man väl har börjat intressera sig för viner går det liksom inte att sluta, och tur är väl det!

– Då restaurangkulturen utvecklats mycket i Sverige bara på 10 år kände jag det nästan som ett kall att visa på betydelsen av att matcha rätt vin till måltiden också. Jag känner att det funnits ett litet eftersläp där. Det har faktiskt till och med hänt att jag på flertalet restauranger gett personalen vintips vad de borde komplettera deras vinsortiment med för att lyfta fram just deras unika smaker.

Du fick snabbt väldigt många bokningar på Vinprovning Stockholm, vad tror du det beror på?
– Till syvende och sist handlar det om leverera fantastiska upplevelser för kunderna. Jag är väldigt noga med att kanalisera mina kunskaper så det passar det specifika sällskapets förkunskaper och behov.

– Vill man prova med ett gäng olika rätter för att lära sig om kombinationsskillnader går det bra, likaså om man bara vill prova dryck. Och med dryck kan det vara allt möjligt – allt i från att köra en provning på specifikt italienska mousserande viner för att man har en förkärlek till det, till att köra en vanlig öl- eller whiskyprovning. Det är bara att gå in på Vinprovning Stockholm och kontakta mig så ordnar jag en skräddarsydd provning.

– Och ja just det, jag höll på att glömma att säga att jag i princip alltid åker ut till det aktuella företaget, familjen, kompisgänget eller vad det nu är. Då känner sig kunderna väldigt hemmastadda och det brukar bli en riktigt härligt kväll!

Kopia-av-Roger-Mat-o-dryck-(19-av-97)

Det är uppenbart att du besitter både en stor bredd och intressant spetskompetens när det kommer till drycker. Kan du säga något grundläggande tips om vin som kan vara bra att känna till för alla som vill förhöja sin dryckesupplevelse?

– Först och främst vill jag säga att vin hänger tätare ihop med mat än vad många tror. Samspelet mellan maten och vinet är det som skapar mycket av magin. En annan grundläggande insikt är att lokala viner ofta produceras för att optimera den lokala matkulturen. Exempelvis så passar franska maträtter generellt bra ihop med franskt vin och så vidare, men det är klart att det går alldeles utmärkt att hitta minst lika bra viner från andra länder som passar till maträtten.

 

– Om man sedan tänker på hur många väljer viner idag så stirrar många sig alltför ofta blinda på de olika etiketterna som finns på Systembolaget, du vet de där lapparna med exempelvis bild på en kyckling, gris eller nötkreatur. Kycklingen, pastan eller vad det nu är smakar ibland i sig inte så mycket, utan det är ofta egentligen tillbehör såsom såser, framträdande örter eller andra smaker som man ska förhålla sig till.

Vad får ett bra vin kosta?
– Bra fråga. Egentligen finns det inget enkelt svar, utan det är ju väldigt beroende på vad man har för personliga referenser och krav. Men låt mig säga så här: det går en tydlig vattendelare mellan de stora massproducerade vinerna där man tillfört tillsatser för att försöka rädda vinerna och de hantverksmässigt producerade vinerna.

– Det är ju inte bara sådana otroliga fantaster som jag som märker skillnad, utan är man allmänt nyfiken på lite bättre viner kommer man helt klart känna en stor skillnad mellan kvalitetsvinerna och majoriteten av vinerna man finner på Systembolaget. Så jag skulle helt enkelt säga att gränsen går vid det jag kallar kvalitetsvin. Jag har valt att sätta gränsen vid ca 150-200 kr på mina basviner och mina premiumviner ligger över såklart – där måste jag rekommendera två fantastiska viner; ett rött från Monte Vibano som heter LÁndrea och ett mousserande rosévin från Baracchi. Båda är helt fantastiska, men de kostar runt 300 kr. Då får man garanterat en riktigt kvalitativ smakupplevelse och om det smakar ekfat så beror det också på att de legat på ekfat, inte att det har legat i ståltankar i vilka man har hällt ner ekflis som sedan filtrerats bort.

Hur gör man om man vill beställa kvalitetsvin?
– Det är superenkelt, det är bara att gå in på Kvalitetsviner.nu och bli inspirerad. Alla som är nyfikna på att dricka bättre viner borde gå in och kika. Sen är det bara att via länk till Systembolaget enkelt beställa och vips så kan du snart därpå hämta ut din kvalitetsvinsbeställning hos ditt lokala Systembolag om du bor i Stockholms län. Bor du utanför får du gå in och göra en privatimport på Systembolaget vilket är mycket enkelt.

– Nu i höst bär det även av mot Rioja och Rhondalen för att komplettera med nya viner i sortimentet.

Kopia-av-Roger-Mat-o-dryck-(13-av-97)

Läs mer

 

index0

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!