Sveriges bästa internationella sport

Sverige må vara ett litet land, men det är ett land som har haft många sportframgångar genom åren och världen över. Det handlar heller inte om framgång som ett landslag, utan det handlar om enskilda utövare och deras succéer. När det kommer till sport är det alltid roligt att stötta sitt landslag och heja fram en vinst. Om du är intresserad av betting är det också roligt att hitta betting sidor som har svenska matcher med. Här kommer vi att ta upp sporter som har haft stor framgång internationellt.

Ishockey

Många tänker direkt på Sverige när de hör ishockey och anledningen är att det svenska laget har haft stora framgångar internationellt. Herrlaget i ishockey har vunnit totalt nio OS-medaljer, två guldmedaljer, tre Silvermedaljer och fyra bronsmedaljer. Herrarna har speciellt haft stor framgång under VM med 11 guldmedaljer, 19 silvermedaljer och 17 bronsmedaljer. Damkronorna har vunnit två bronsmedaljer i VM och två medaljer i OS, en silvermedalj och en bronsmedalj.

Handboll

Herrlaget har haft många internationella framgångar genom åren. Sverige har vunnit 12 VM medaljer, 4 guld, 4 silver och 4 brons. Herrlaget har vunnit fyra silvermedaljer i OS. Sverige har också vunnit fem EM-medaljer, fyra guld och en silvermedalj. Damerna har vunnit två EM-medaljer, en silvermedalj och en bronsmedalj.

Fotboll

Herrlandslaget i fotboll har kanske inte haft de största framgångarna sett till antal medaljer, men det svenska damlandslaget har haft desto fler. Det svenska damlandslaget har vunnit två OS-silver. Det senaste var under OS 2020. Damlaget har också vunnit tre VM-medaljer, två brons och ett silver. Damerna har även vunnit ett guld i EM vilket var 1984. Förutom lagen har enskilda fotbollsspelare även haft stora framgångar världen över. Pia Sundhage har satt den svenska fotbollen på kartan både som spelare och efter spelarkarriärens slut som tränare för det svenska damlandslaget. Kosovare Asllani och Caroline Seger är bara två exempel på svenska spelare som hyllas världen över efter sina insatser i fotbollen.

Framgång under OS

Sverige har speciellt haft en stor framgång under vinter-OS. Sverige har totalt vunnit 158 medaljer i de olympiska vinterspelen. 57 guldmedaljer, 46 silvermedaljer och 55 bronsmedaljer. Sverige är på sjunde plats över flest vunna medaljer i vinter-OS. Sverige har genom åren vunnit totalt 502 medaljer i sommar-OS. 145 guldmedaljer, 168 silvermedaljer och 176 bronsmedaljer. I sommarsporter har Sverige vunnit flest medaljer i brottning med totalt 86 medaljer och 85 medaljer i friidrott. Under vinter-OS har Sverige vunnit flest i medaljer i längdskidåkning med 74 medaljer och efter är det skridskoåkning med 16 medaljer.

Sammanfattning

Sverige är ett land som älskar sport och ser fördelarna som finns med att utöva sport för människor i alla åldrar. Sverige och svenskar älskar sport och många börjar ofta tidigt. Sport i skolan är även något som är viktigt eftersom det ger barn möjlighet att tidigt får testa på olika sporter. Kärleken till sporterna är anledningen varför Sverige har haft så stora framgångar internationellt.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!