FOTO: C More Golf

Svepet v.45: Här tar han första segern någonsin — efter rysarduell mot stjärnan i natt

Det är ett myller av golfnyheter som swishar förbi i flödena under en vecka. Därför tar vi fram förstoringsglaset och summerar det mest minnesvärda från de senaste sju dagarna. Här är veckans bästa golfnyheter.

När PGA-touren nådde Mexiko gjorde världstian Rickie Fowler sitt första framträdande för säsongen och som han gjorde det. Det var dock en spelare som Fowler inte kunde rubba, landsmannen Patton Kizzire som efter stor dramatik tog hem sin första seger någonsin på touren. David Lingmerth var ende svensk på plats men drog sig ur redan under den andra ronden.

Se höjdpunkter från den dramatiska avslutningen:

***

Helgen kunde inte ha slutat bättre för de sydafrikanska golfälskarna när Europatouren var på besök på Gary Player Country Club för säsongens näst sista tävling Nedbank Challenge. Hemmaspelaren Brendan Grace stod nämligen för en magnifik sista rond. Läktarna fullständigt exploderade när sydafrikanen säkrade segern genom att raka i en kort par putt på det sista hålet. Han vann ett slag före skotten Scott Jamieson. Bäste svensk blev Alex Norén på en delad tolfte plats, nio slag efter Grace.

Här avgör Grace inför hemmapubliken:

***

En som missade tävlingen i Sydafrika var Henrik Stenson. Världsnian bekräftade även att han missar Tour-avslutningen nästa helg i sitt forna hemland Dubai. Däremot lever fortfarande hoppet om spel i Tiger Woods egen tävling Hero World Challenge. En tävling som spelas på Bahamas om tre veckor.

***

Även om Stenson hade kommit till spel hade svensken inte haft en chans att vinna hela Race to Dubai. Inför den sedvanliga avslutningen i Abu Dhabi kan tre spelare kamma hem titeln som Europatourens bäste spelare 2017. I ledarsätet sitter engelsmannen Tommy Fleetwood, jagad av två rutinerade rävar. För trots att landsmannen Justin Rose och spanjoren Sergio Garcia bara har spelat ungefär hälften så många tävlingar på touren  som Fleetwood den här säsongen kan de fortfarande snuva honom på totalsegern. Avgörandet sker alltså nu på söndag.

***

Till nästa års Europatour kan Stenson få sällskap av ytterligare ett antal svenskar. Sedan i lördags pågår kvalspel i spanska Lumine där femton svenskar har chansen att ta ett kort till nästa säsong. De 25 bästa spelarna efter sex rundor på den spanska golfklubbens två banor avancerar till Europatouren. Efter en tredjedel av tävlingen är två svenskar på rätt sida kvalgränsen, Henric Sturehed som delar nionde platsen och Åke Nilsson som är delad 21a. Kvartetten Pontus Widegren, Christofer Blomstrand, Niclas Fasth och Kristoffer Broberg jagar ett slag bakom medan Johan Edberg har två slag upp till säker mark. En rafflande fortsättning väntar, den sista rundan spelas på torsdag.

***

LPGA-touren avslutade i veckan sin Asienturné på den kinesiska ön Hainan. Liksom i Sydafrika var det hemmanationen som fick jubla. Kinesiskan Shanshan Feng vann tävlingen med ett slags marginal till thailändskan Moriya Jutanugarn. I och med segern blev Feng också historisk som Kinas första världsetta någonsin. Bästa svenska i tävlingen blev Pernilla Lindberg på en delad 21a plats.

***

Damernas Europatour spenderade veckan i Abu Dhabi. Där blev det fransk seger i Hero India Open. Camille Chevalier vann ett slag före skotskan Michelle Thomson. Det största glädjeämnet för svensk del var Lynn Carlsson. 24-åringen slutade på en delad 19e plats, hennes bästa placering för säsongen.

(FOTO: C More Golf)


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!