Svenskarna älskar sitt godis – speciellt under påsken: ”Då är det tryck”

Påsk – kycklingar, ägg och godis.  Svenskar är det folk som äter mest godis i hela världen och på Gottebiten märker man en tydlig uppgång under påskens festliga dagar.

– Trycket ökar. Vi säljer mest lösgodis just under påsken, säger Mats Idbratt som är operativ chef på Gottebiten.

 

Vi vet väl alla hur det är att vara utomlands och plötsligt få ett sug efter godis. Godiset smakar aldrig lika bra som det gör hemma i Sverige. Vad vi kallar smågodis är väldigt svenskt och är svårt att få tag på utomlands, men det är något som svensken älskar. Om vi svenskar äter mycket godis resten av året är det ingenting jämfört med vad vi mumsar i oss under påskveckan. Bara då äter vi 13 400 ton godis, vilket är en ökning med ungefär 5000 procent jämfört med resten av året.

– Under påsken är det jätteuppgång och vi har mycket att göra i våra butiker, säger Mats Idbratt som är operativ chef på Gottebiten.

Påsken alltså, svenskarna äter mycket godis då vad jag förstår?

– Så är det. Vi säljer mest smågodis under just påsken. Men norrmännen är nästan ännu värre. Vi har ett 20-tal butiker på norska gränsen och de kommer och handlar på sig under påsken. Godiset är mycket dyrare i Norge så hos oss passar de på att handla godis till hela familjen.

Hur gör ni för att tackla trycket?

– Vi måste se till att det finns smågodis i mängder. Det är faktiskt främst smågodiset som säljer bra under påsken. Vi måste även se till att ha bemanning för att kunde hjälpa kunder och fylla på hela tiden.

Går det trender i godis?

– Ja. Att äta sockerfritt godis har blivit stort på senaste tiden. Överlag kan man säga att svenskarna har blivit mycket mer medvetna. Man vill veta vad man stoppar i sig. De ställer frågor om de olika ämnena på innehållsförteckningen. Att äta naturgodis är också något som blivit vanligare och vanligare.

Har ni någon storsäljare?

– Det är helt klart choklad.

Är svenskar nyfikna, vågar vi testa nya grejer?

– Man kan säga att svensken köper godis från de stora tillverkarna. Vissa saker måste man bara ha i hyllan. Sen kanske kunden brukar köpa något från en leverantör, har vi något liknande från en annan så vill man gärna prova på det.

Ni jobbar även på nätet, det måste ju vara helt rätt i tiden?

– Vi drog igång en e-handel i somras. Vi kände att idag måste man finnas med där. Vi har börjat i en liten skala men vi tror att många utlandssvenskar kommer att uppskatta oss.

 

[stextbox id=’info’ color=’000000′ ccolor=’ffffff’ bgcolor=’ffffff’ cbgcolor=’000000′ bgcolorto=’ffffff’ cbgcolorto=’000000′]

Det här är smågodis.

Smågodis såldes länge bakom disk i kiosker och godisaffärer. Det blev vanligare under 1930-talet. Men det var först när Livsmedelsverket 1985 rekommenderade Hälsovårdsnämnden att tillåta självplock för kunderna, som det kom till dagligvaruhandeln. venskar äter mest lösviktsgodis i världen och skärtorsdagen är den största försäljningsdagen i matvarubutikerna. Lösgodis är även populärt i Finland, Norge och Danmark.

[/stextbox]

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!