svenska-vaerldsmaestaren-i-absint-goer-comeback_m

Svenska världsmästaren i absint gör comeback

I april är den långa väntan över. Då gör den tidigare inofficiella världsmästaren – Pot Stiller Thor Wallgren – återigen entré på de stora absintarenorna. Organiska råvaror med smak av malört, fänkål och Anis är något som kommer kittla smaklökarna när Quarantaine tar plats i glasbankens sortiment i början av april.

För alla spritkännare är Thor Wallgren ett synnerligen nytt namn. Mångsysslaren, som tidigare i livet hette Göran Bäuerle och bland annat hunnit med att arbeta inom kemi-industrin, drivit leksaksbutik och varit utbildare i ämnet entreprenörskap, är nu återigen tillbaka på absint-scenen. Detta efter att ha suttit i karantän i två år.

– Jag var med och öppnade destilleriet St Annas bränneri 2011. 2015 sålde jag min del i företaget och detta medförde att jag hamnade i en karantän och inte fick tillverka absint under två år. Sista mars löpte karantäntiden ut och nu lanserar jag min Quarantaine absinthe verte de Thor Wallgren.

Quarantainefix

Åren med St Annas Bränneri minns Thor Wallgren med varma känslor. Framför allt är det året 2013 som etsat sig fast i minnet, då destilleriet skördade stora framgångar under en Masterstävling i London.

– Vi tävlade i två olika kategorier under Masters i London. Och vann dessa två, vilket ingen annan hade lyckats med tidigare. I en av kategorierna lyckades vi vinna mot Pernod, som skapade själva begreppet absint för mer än 200 år sedan. Då var jag jäkligt stolt och upprymd eftersom det var ett sådant erkännande att spöa dem som är störst i branschen.

Efter att ha blivit utköpt från St Annas så valde absintkungen att öppna upp destilleriet Jädrans som specialiserade sig på gin, snaps och ekologisk vodka. Dessa ädla drycker får nu alltså även lämna plats åt den knallgröna franska delikatessen Quarantaine Absinthe, som kan drickas med eller utan sockerbit.

– Quarantaine är en helt ekologisk produkt som enbart består av organiska råvaror. Den har en låg alkoholhalt (55%) jämfört med andra absinter, och kännetecknas av malört, fänkål och anis i smaken. En klassisk absint dricks med en sockerbit och två delar vatten.

Quarantainefix3

Vilket är det värsta nybörjarfelet som oerfarna absintdrickare gör?

– Det finns inga exakta regler för vad som är rätt eller fel. Förutom en sak. Man ska absolut inte tända eld på den. Den som gör det har verkligen inte fattat någonting om hur man dricker absint.

Vad kan du mer berätta om din nya absint?

– Den är helt ekologisk vilket ligger rätt i tiden. Jag tycker att fler borde ta det steget att certifiera sig som ekoproducenter, även de som tillverkar sprit. Hela produktionsledet hos oss sker utan maskiner och allt görs för hand. Flaskan har en ganska enkel look eftersom vi vill hålla nere priserna. 50 centiliter kostar 359 kronor, och absinten finns i Systembolagets beställningssortiment vilket gör att den kan beställas till alla butiker och ombud.

Lanseringen av Quarantaine skedde första april på Systembolaget och finns att beställa över hela landet.
Läs mer om Quarantaine här.
Länk till systembolagets beställningssortiment hittar du här.

alkoholvarningfix


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!