Svenska supportrar tar över Sotji: ”Stämningen är på topp”

Midsommarafton vad är det? Årets kanske viktigaste händelse är ju faktiskt på midsommardagen. Sverige ställs mot Tyskland i VM. På plats i Ryssland är nu tusentals svenska supportrar, alla där för att stötta sitt landslag.

– Ryssarna man träffar ute har bara varit trevliga och glada, och svenskarna som är på plats är ju som vanligt i toppform, säger Sebastian Gråhns från Gävle.

 

Det satt långt inne, men Sverige vann till slut mot Sydkorea. Nu ställs de inför nästa utmaning – de regerande mästarna, Tyskland. Att VM spelas vart fjärde år gör det till en folkfest utöver det vanliga. Svenska fans älskar det svenska laget och för dem är det självklart att följa dem – var de än åker. Sebastian Gråhns, Oskar Norman, Adam Adla, Joachim Moberg, Per Hallgren, Mathias Skoglund, Erik Mattsson, Jakob Westerlund, Erik Skoog, Alexander Larsson, Tobias Karlsson, Jesper Ragnarsson, Jeff Wijesinghe och Robin Johansson kommer alla från Gävle. För dem var det självklart att stötta sitt lag – hela vägen.

Hur kommer det sig att ni valde att åka till Ryssland?

– Det var inget snack egentligen! När vi slog ut Italien så var vi direkt inne på Google och letade spelorter i Ryssland. När det sen lottades och vi fick en match i Sotji, då var det bara att boka. Några av oss såg även första matchen i Nizhy Novgorod vilket var en riktigt härlig stad.

Har ni varit på något mästerskap tidigare?

– Ja, vi brukar bli ett gäng som åker varje gång. För vissa blir det fjärde sommaren i rad på mästerskap. U21-EM 2015 och 2017, sen EM i Frankrike 2016. Andra har varit både i Ukraina 2012 och Tyskland 2006. Vi är ett erfaret gäng.

Att åka ett stort grabbgäng, jag tänker att det kan bli stökigt?

– Jo, men visst så är det. Men likt det svenska landslaget har vi högt i tak! Sen får man nog ta det lite lugnare än vanligt här i Ryssland, man vet inte vilka man kan stöta på.

Svenska fans, kanske de bästa fansen, eller?

– Det tycker jag ändå att vi är. Visst, på matcherna kanske Argentinas eller Mexikos fans hörs mer, men allt runtomkring matcherna med samlingar och marscher – där är vi överlägsna.

Vilken är den galnaste ”outfiten” ni sett hittills?

– Vi har en del riktigt fula huvudbonader med oss här allihopa som kan kvala in på listan. Vi har en kille med oss som är halv-egyptier, han var utklädd till Mohamed Salah igår med peruk och allt. Inte vackert!

Det måste ju vara underbart att vara på plats, grym stämning?

– Stämningen är på topp! Ryssarna man träffar ute har bara varit trevliga och glada, och svenskarna som är på plats är ju som vanligt i toppform.

Vad tror ni om matchen på idag?

– Det blir ju oerhört tufft såklart, Tysklands lag ska slå oss nio gånger av tio. Men en sån här chans får man bara en gång i livet, att kunna slå ut tyskarna i ett VM – den chansen tar vi! 2-1 till Sverige. ”Granen” avgör på straff efter en ny magisk VAR-granskning.

Ett Sverige utan Zlatan – tumme upp eller tumme ner?

– Den frågan splittrar gruppen, vissa tycker att det är bra utan Zlatan eftersom vi har klarat oss utan honom hittills, i kvalet. Andra tycker att Zlatan sjävklart ska vara med då han är den överlägset bästa spelaren i laget. En svår fråga minst sagt.

Till den kanske svåraste frågan – vem vinner VM?

– När vi slänger ut frågan bland grabbarna är det tre lag det verkar handla om: Brasilien, Spanien och Frankrike. Fransmännen verkar få lite fler röster så vi säger dem.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!