Sussi Calås-Jonsson är barnboksförfattaren som vill ingjuta hopp med sitt berättande. Hon är en kreativ idéspruta som vill göra världen till en bättre plats, för alla, men framför allt för barnen.
Har du alltid skrivit?
– Jag har inte alltid skrivit men jag har alltid varit intresserad av språket, och av språk över huvud taget.
Språkintresset visade vägen för Sussis karriärsval. Efter att ha jobbat som skribent i många år, bland annat som copywriter och som informations- och pr-chef på Stadium så växte sig längtan efter att utrycka sig själv starkare.
Detta resulterade 2013 i intervjuboken ”Varje dag är en ny match”. Boken ger oss berättelsen om de två bröderna som startade Stadium-kedjan.
– När jag slutade på Stadium växte den fram. Jag gjorde många intervjuer med Ulf Eklöf, som då slutat som vd och med en mängd människor som på något sätt hade anknytning till Stadium. Anställda och samarbetspartners.
Men efter det har det blivit barnböcker.
”Äntligen fred i Fredlösa” kom ut 2017 på Visto förlagoch handlar om en konflikt i Fredlösa och hur invånarna tills sist lyckas lösa den. Den riktar sig till 3-6-åringar men kan även fungera lite upp i åldrarna. Åldersrekommendationer är ju i första hand riktlinjer.
Hur föddes idén till barnboken?
– Den bara kom till mig, för ganska många år sedan. Jag hade gjort några testexemplar som jag skickade till några skolor, där eleverna läste och kom med feedback och reaktioner, men sedan blev den liggande, mest på grund av tidsbrist, tills jag tog tag i den för två år sedan.
Sökandet efter rätt illustratör påbörjades. Till sist hittade hon rätt i Gabi Frödén.
– När hon gjorde sina bilder till så blev det en helhet som kändes rätt. Hon hade bland annat fokus på att det skulle vara olika utseenden och nationaliteter, det fanns en sammanhållen tanke bakom illustrationerna. Gabi har tolkat texten och skapat ytterligare en dimension.
Varför tror du att folk gillar ”Äntligen fred i Fredlösa”?
– Många tilltalas av innehållet, just för att boken inte väjer för de starka känslorna. Det här med att vara arg är lite tabu i vårt samhälle, helst ska man vara glad och positiv jämt. Boken är frigörande på det sättet.
I boken finns ett underliggande budskap om fred, och att den börjar i var och en av oss. Vikten av att bli kompis med sig själv.
– Livet handlar om relationer i smått och stort, och genom dem skapar vi fred. Vi behöver tänka på att vara lite snällare helt enkelt och måna om våra relationer.
Det är ett budskap som riktas till och går att applicera på både barn och vuxna. Du skänker även en del av vinsten till organisationen Giving People?
Ja, jag hittade dem för ett par år sedan. De jobbar med att motverka barnfattigdom i Sverige. Deras sätt att jobba tilltalar mig, just att de hjälper familjer som har det svårt, för tyvärr är de ett växande antal här i Sverige. Då kan jag ge en del av intäkten från boken, göra mitt för att hjälpa till.
Sussi har flera barnböcker på gång. Tankar om en barnboksserie finns och hon har redan en illustratör på gång. Närmast utgivning ligger en bok som riktar sig till 9-12-åringar och som troligtvis kommer att komma ut redan till hösten 2018.
Kan du berätta något om ditt pågående skrivprojekt?
– Det är också ett fredstema. Den är lite tuffare, den handlar om två ungdomar i 12-årsåldern, en tjej och en kille som får ett uppdrag. Och sedan hur de löser detta på finurliga sätt.
Sussi har efter att ha skrivit den, haft den på utvärdering hos en 12-åring, och därifrån fått bra feedback som hon använt i redigering av boken.
– Tanken är att den ska vara spännande! Hur de löser ett hot.
Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?
– Jag vill ge barn hopp. Det är så mycket som är mörkt i vår tillvaro nu, både unga och vuxna mår dåligt. Jag tror det behövs lite positiv energi i vårt samhälle och det vill jag bidra med, att inge lite hopp, ifrån tidig ålder.
När Sussi inte skriver eller jobbar med ord och kommunikation i olika former så skapar hon smycken.
– Jag har alltid haft behov av att uttrycka mig kreativt, och under en period när jag jobbade för mycket administrativt tappade jag skapandeprocessen, men då började jag göra smycken.
Det var rätt många år sedan och Sussi beskriver skapandet som en ständig utveckling.
– Man befinner sig i ständig rörelse, både i smyckesskapandet och i skrivandet. Det är en framåtrörelse.
Sussi är även upphovskvinna till kortlådorna Kloka Ordleken och Peptalk som finns att köpa på calas.se, Korten passar bra att använda vid sammankomster av olika slag eller bara ha på skrivbordet och dra ett kort varje dag för att få några kloka ord. Peptalk är mer inriktad för den som tränar – och ger små träningsråd. Det finns även en förklarande e-bok till Kloka Ordleken som heter Kloka Ordboken.
Sussi Calås-Jonsson är baserad i Norrköping och frilansar som copywriter och kommunikatör.
Har du några råd till den som vill bli författare?
– Sätt igång bara! Gör det! Vänta inte – börja! Det behöver inte va så komplicerat och akademiskt, just do it!
Här kommer du till Sussis hemsida.
Sussis Facebooksidor finner du nedan:
Sussi Calås-Jonssons Författarsida