Att vara ute i god tid kan kräva tålamod. Ingvar Pettersson har bedrivit ekologiskt jordbruk i över 28 år med övertygelsen om att ett jordbruk inte ska drivas på annat sätt. Idag finns stor efterfrågan på spannmål, mejeri- och köttprodukter från den vackra gården och familjeföretaget Stora Hällsta.
Det är snart tre decennier sedan ni växlade om till ekologiskt jordbruk och ett helhetstänk som nu genomsyrar spannmålsodling, kvarn, eget bageri samt kött- och mjölkproduktion. Hur förstod du så tidigt att växla om och vilka var reaktionerna?
– Man har ett ansvar mot djur och fåglar, de har en viktig funktion i ekosystemet och det kändes inte bra att åka och spruta med kemikalier. I och med att vi var så tidiga var det lite tufft i början; skördarna var mindre och folk undrade förstås vad jag höll på med, samtidigt kändes det betydligt bättre att använda sorter som lever i harmoni med jorden. Därtill kom bekräftelsen av att bli mindre beroende av omvärlden och fascinationen av att se den ökade kvaliteten.
Vad var det för specifika resultat du märkte?
– Kretsloppet och hela samspelet med näringsämnen och mikroliv som uppstår genom grödor som lever i harmoni med marken och jorden. Växterna bygger mer växtmassa både ovan och under mark, ogräs har inte en chans och det krävs mindre gödsel. Allt detta skapar en kraftigt förbättrad produkt som är nyttigare, har bättre smak, bättre smältbarhet och en bredare genetisk uppsättning av gluten. På grund av sina rotsystem innehåller sorterna vi använder mycket mer mineraler och vitaminer.
Idag levererar Stora Hällsta mjöl, kött- och mejeriprodukter till kunder över hela Sverige, vad säger kunderna?
– Kunder som använt vanligt mjöl tidigare blir helt lyriska och mjölken går mestadels till Grådö som är närmsta mejeri. Vi använder i stort sett aldrig antibiotika i djurhållningen, det är väldigt positiva saker för både mjölk och kött, och allt fler uppskattar den kvalitet vi kan leverera.
Hur känns det val som gjordes för snart 30 år sedan när du tänker på det idag?
– Det känns ganska fantastisk med de erkännanden vi fått och bra att man var före sin tid. Det är nu sista åren som belöningarna utifrån kommer. Det är nog därför man fortsätter trots att vi hållit på så länge. Vi tycker att vi har kommit in i en bra fas med jordbruket. Samtidigt fortsätter vi att utveckla oss för att öka vårt oberoende. Vi vill utveckla energiproduktionen och ta bort fossilberoendet helt. Idag har vi personbilar som drivs av el och vi har solföljare, men vi skulle vilja gå ännu längre.
I gårdsbutiken på Stora Hällsta finns skorpor, mjöl och diverse andra varor att köpa. Eftersom gården förfogar över en egen kvarn finns det plats för flexibilitet och ibland tas nya mjölsorter fram på förfrågan av kunder. Från november 2013 producerar gården sin egen el med hjälp av tre stycken solfångare. Läs mer om Stora Hällsta i Västmanland här.