Söderkisen som fann sin konstnärssjäl i Spanien – ”Mina målningar hinner bli sålda innan de är färdiga”

Konstnären Grus Lindgren lever en behaglig tillvaro… Tillsammans med sin partner Göran har han bosatt sig i spanska Fuengirola där paret har ett företag som hyr ut lägenheter till soltörstande turister. För att få utlopp för sin kreativitet målar Grus även färgstarka tavlor – oljemålningar som fått hyllningar på mängder av håll i Spanien. Nu vill Grus lära sig säga ja till fler utställningar.

För konstnären Grus Lindgren har mycket hunnit hända på kort tid. Sedan flytten till Spanien för 12 år sedan har hans konstnärliga anda satt högsta fart. Under 2018 kommer konstnären koncentrera sig på måleriet i sin ateljé, men har samtidigt lovat sig själv att ”säga ja till livet oftare”. Utställningsmöjligheterna står på kö – där Rom och New York bara är två av alla storstäder som under året kan få chansen att njuta av Grus oljemålningar.

 

Grus Lindgren med hunden Ana i sin ateljé.

 

Grus Lindgren föddes i Blekinges pärla, Karlskrona, 1962 men familjen flyttade kort därefter till Arboga. Redan tidigt uppmärksammades Grus konstnärliga förmåga av teckningslärarna. Men det var först vid 18 års ålder – när han flyttade till Stockholm – som tankarna om en mer konstnärlig tillvaro satte igång.

– Jag hade planer på att så småningom utbilda mig till arkitekt, men märkte ganska snart att fyra-årig teknisk linje på gymnasiet inte var något för mig. Jag ägnade mest tid åt att färglägga de fysiska och matematiska formlerna i glada färger, snarare än att lära mig att förstå vad de var till för.

– Vid 30 års ålder flyttade jag till Mariatorget på Södermalm. Där bodde flera konstnärer runt i kvarteren. Jag lärde känna flera av dem, fick sitta med i deras ateljéer och lärde mig enormt mycket. Jag tecknade då mycket kroki och hade min egen ateljé vid Bjurholmsplan, där jag experimenterade och provade mig fram.

– Utan att jag själv visste det då så var denna period grunden till mitt målande idag. Jag är autodidakt och denna livets skola har lärt mig mycket.

 

”City lights”, oljemålning.

 

Idag bor du i Spanien. När bestämde du dig för att flytta dit?

– Jag och min partner Göran köpte en lägenhet i Fuengirola redan 2004 som vi skulle flytta in i på pensionsdagen. Jag arbetade under den här tiden som estetpedagog i Stockholm, men så en dag tog energin slut…

– Vi bestämde oss därför för att ta ett testår, flyttade ner i förtid och började arbeta med fastigheter i Fuengirola. Eftersom vi inte visste något om Spanien så behöll vi boendet i Sverige. 2007 hade vi bestämt oss för att bosätta oss permanent i Spanien. Det kändes verkligen som hemma och det är ett beslut som vi inte ångrat en enda sekund.

 

”Nightstroll”, oljemålning.

 

Vad är det som du lockas av i Spanien, förutom solen?

– Det är något visst med Andalusien, och som har påverkat mitt måleri. Människor ser varandra på ett helt annat sätt här än i Sverige, ett humanistiskt klimat som jag trivs väldigt bra i. Efter det att vi flyttat hit hann jag inte måla som tidigare. Att bygga upp vårt företag tog all tid. Men efter tre år, lite omstruktureringar och införskaffandet av en större bostad med rum för ateljé så satte jag igång igen.

– Spanjorerna är ett glatt och energisprudlande folk som älskar starka färger. Kvinnorna visar stolt upp sina behag och vågar klä sig i färgsprakande kläder. Detta, ljuset och mycket annat påverkade min privata färgpalett.

– Lycklig och priviligerad satt jag i ateljén och prövade mina nya färger och formspråk tills den dag då allt föll på plats och jag kände mig mogen att visa upp mina alster.

 

”La Senora”, oljemålning.

 

Mycket har hänt med ditt konstnärskap på kort tid. Berätta.

– Det började egentligen för två år sedan då jag fick ett erbjudande om att ställa ut på ett galleri här i Fuengirola. Utställningen blev en jättesuccé och inom en halvtimme fick jag den första tavlan såld. Och så har det rullat på…

– Jag har dessutom fått mängder av erbjudanden att ställa ut runt om i världen. Jag har tidigare tackat nej till att ställa ut i bland annat Hamburg, Paris och Rom för att jag inte känt mig redo. Men det gör jag nu och jag har lovat mig själv att bli bättre på att säga ja till erbjudanden som kommer.

Läs mer om Grus Lindgren och se fler målningar på hans hemsida.

– Jag är jätte-överraskad och tacksam över att det gått så bra, jag hade egentligen inga förväntningar när jag började måla. Steget från lilla Fuengirola ut till stora världen ser jag fram emot med skräckblandad förtjusning. Det känns fantastiskt att jag kommer kunna försörja mig på måleriet, men det är inget jag tänker låta stiga mig över huvudet. Jag tänker fortfarande vara jag.

 

Grus Lindgren.

 

Har det alltid varit oljemåleriet som ligger dig närmast om hjärtat?

– Ja, olja har varit min grej sedan tonåren, och nu är det egentligen det enda jag målar med. Jag älskar att oljan lever sitt eget liv, att man måste lära känna den och hur den vill bli behandlad. Samtidigt ska den styras – men på sina egna villkor.

– Jag är intresserad av de ”gamla mästarna” och de tekniker som de använder. Egentligen kanske jag borde måla mer i akryl eftersom jag uppskattar dess klarhet. Samtidigt tycker jag att oljan ger ett mer livfullt uttryck, särskilt i de stora fält av en och samma kulör som jag gärna vill ha med.

 

”Try to catch the light of the soul”, oljemålning.

 

Dina motiv består oftast av starka och färgsprakande kvinnor. Finns det någon bakomliggande berättelse om detta val?

– Ja, mina målningar är en hyllning till alla kvinnor. Många av mina goaste vänner är kvinnor som arbetat hårt för att bli tagna på allvar av sina manliga kollegor inom arbetslivet – eller som vigt/offrat sina liv på man och barn. Jag vill i mina målningar visa upp starka kvinnor som genomgått något, som utstrålar styrka och självständighet.

– Sedan är det naturligtvis även så att kvinnokroppen är mycket härligare och intressantare att måla, med dess mjuka och rundade former, än manskroppens. Många har sagt att mina målningar har inslag av Art Nouveau, med lite vilsekomna linjer och former. Ljuskällor och dess skuggor är en annan sak som jag gillar att leka med i mina målningar. Ibland målar jag skuggan ljus, tvärtom vad man förväntar sig, vilket brukar kittla betraktarens hjärna.

– Mina målningar kretsar även mycket kring människans inre. Jag sitter ofta och funderar på människans sociala spel och i mina målningar vill jag plocka fram och visa det som ibland kan kännas skrämmande, att möta sig själv. Vågar vi lyssna och följa den inre rösten: ”Bortom förnuftet bor sanningen”.

 

”Gratefulness”, oljemålning.

 

Hur ser konstnärsåret 2018 ut för dig?

– Jag har tidigare haft flera utställningar på ”Art Gallery i Fuengirola” och under 2018 har jag flera idéer som börjar plantera sig. Saker har hänt fortare än fort och jag har inte varit beredd på allt. Nu har framgången och det positiva mottagandet av min konst mognat i huvud och själ och jag är redo att ta ett stort steg utåt till en bredare publik.

– Nu vill jag lära mig att säga ja, och nästa erbjudande som kommer (som är bra) slår jag förmodligen till på. Jag mår så otroligt bra i livet just nu och lever i en drömsituation. Framöver vill jag åka världen runt, visa upp mina målningar på utställningar och kombinera detta med operabesök – som är min andra stora passion i livet. Allt känns bara underbart just nu!

Läs mer om Grus Lindgren och se fler målningar på hans hemsida.

Du kan även se fler målningar på Svenska Konstnärers hemsida.

Här kan du följa Grus på Instagram och/eller på Facebook.

 

”Turn the page and move on”, oljemålning.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!