seth-svedbergs-lanebarn-inbaeddat-i-naturens-skoete

Seth Svedbergs Lånebarn – ”inbäddat i naturens sköte”

Han är arbetarpojken som spelat fotboll med och mot Kurt Hamrin och som gjort framgångsrik karriär inom försäkringsbranschen. Som redaktör för en facktidning kom han för första gången i kontakt med skrivandet, men det var tack vare en guldsmedsutbildning som han upptäckte sin kreativa ådra. Nu har författaren Seth Svedberg gett ut sin fjärde bok – ”Lånebarn”.

Seth Svedbergs författarliv var långt ifrån utstakat. Han växte upp i arbetarkvarteren i Hagalund i Solna, tillsammans med sina föräldrar. Eftersom hans morfar var industriledare och fadern vänsteranhängare, fick Seth i tidig ålder lära sig mantrat ”försörjning har förtur”.

– Många pensionärer, särskilt från arbetarkulturer, hade inget val när de var unga. Försörjning hade alltid förtur före skapande jobb som författare. Alla har en berättelse som de vill nå ut med. Jag säger som Gunnar Eklöf, tag och skriv. Det gäller både unga och äldre.

I skolåldern skaffade sig Seth många förebilder hos lärare och kamrater. Detta ledde så småningom in på en utbildning inom marknadsekonomi. Efter examen började Seth sin framgångsrika karriär inom försäkringsbranschen, främst för att i tidigt familjeliv börja tjäna pengar. Men han kände ofta att det var något som saknades och att det fanns en inre kraft hos honom som han ännu inte hade gett utlopp för.

Tidigare hade Seth även genomgått en guldsmedsutbildning. I samband med denna upptäckte han sin kreativa och skapande sida. Det fanns dock en sak som inte tilltalade Seth i guldsmedsyrket – serieproduktionen. Hans rätta jag kom istället fram när livet som författare tog fart.

Berätta om din genombrottsbok som gavs ut 2016?

– Den heter ”Känslor – den skenbara kyssen” och är en del av mina memoarer. Där beskrivs, med både allvar och humor, mina krokiga vägar genom plugg och deltidsarbete som leder till att jag når toppen inom försäkringsbranschen. Boken innehåller även en sorts inre uppgörelse med en märklig känsla av distans till min pappa som mynnade ut till omedvetna felsteg vid hans död.

Efter dina memoarer skrev du boken ”Horan och psykopaten – den outgrundliga gåtan”. Titeln är oerhört dramatisk. Vad handlar boken om?

– Den handlar om en utsatt kvinna som valde vånda och pina i ett destruktivt äktenskap istället för den uppenbara risken att dödas. Kvinnan brottas med tankar kring prostitution i äktenskapet tills hon en dag fick stopp på alla våldtäkter med orden ”över min döda kropp”. Dramat eskalerar då till ännu större ångestfyllda scener som innehåller både tortyrliknande ritualer och dödshot. Det var en roman som var svår men samtidigt befriande att skriva.

Efter sina två inledande böcker valde Seth att ändra formatet i sitt författande. Hans två nya böcker som gavs ut i mitten av mars detta år är båda novellsamlingar. Kärnan och inspirationen i texterna hämtar han dels från sina egna livserfarenheter, dels från släkt och vänner.

Bildfixseth2

 

Beskriv innehållet i dina två nyutgivna novellsamlingar ”Lånebarn” och ”Prästdilemman”?

– De är väldigt innehållsrika, säger de två lektörer som läst novellerna. Böckerna vrider och vänder på tillvaro och existens. De har många överraskande vändningar kring drama, humor, allvar, kärlek, mytologi, andeväsen och vemod. Ofta är den målande handlingen inbäddad i naturens sköte.

Låter väldigt spännande. Kan du berätta mer om innehållet och vad som inspirerade dig?

– Prästdilemman handlar om mig och min hustrus äldsta vän, som tyvärr gick bort för 10 år sedan. En del är hämtad från begravningen, medan andra delar är hämtade från våra liv och allt som vi gjorde. En stor blandning av kärlek, humor, drama och sorg. Ibland är undertonen även fabelartad gentemot kyrka och präster, och deras fördomar mot det avvikande. Boken bjuder även på ett oväntat slut som läsarna får upptäcka själva.

– Lånebarn handlar om min mammas släkt, främst om hennes mamma som flydde från Småland till Stockholm. Anledningen var att hon förväntades stanna kvar på släktgården för att sköta hushållet. Mormor sa nej och valde istället att flytta ihop med en äldre man som var industriledare i Stockholm. Något som senare i livet fick enorma konsekvenser. Hon förlorade både arv och hemgift, men det skulle bli mycket mycket värre än så…. Detta utspelades under en tid då kvinnor hade få rättigheter och mycket i boken kretsar kring detta och faderns sätt att hämnas, även när han låg i graven.

De recensioner Seth Svedberg fått om sina böcker kan sammanfattas i ordet lysande. ”Det är ytterst ovanligt, ens från kända författare med språkets grammatik och stil”, skriver lektören.

Sethprofilfix

Seth Svedberg själv är nöjd med att få komma ut med sina böcker och att agera som förebild för alla pensionärer ute i landet som sitter inne med sina livsberättelser.

Beställ signerade exemplar av böckerna på mejladress: sethsvedberg@gmail.com

Seth Svedbergs böcker kan du även läsa mer om, och köpa här.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!